OMS: Persoanele care lucrează în aer liber, cele mai expuse riscului de cancer de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase profesii sunt considerate a fi expuse în faţa riscurilor apariţiei cancerelor de piele, printre care agricultorii Foto: Pixabay
Numeroase profesii sunt considerate a fi expuse în faţa riscurilor apariţiei cancerelor de piele, printre care agricultorii Foto: Pixabay

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), între două milioane şi trei milioane de cancere "cutanate non-melanocitare", care reprezintă aproximativ 90% din cancerele de piele, sunt înregistrate în fiecare an în lume. Iar angajaţii care lucrează în aer liber sunt cei mai expuşi riscului de a le dezvolta.

132.000 de melanoame maligne - formele cele mai grave de cancer al pielii - sunt diagnosticate anual, cifrele înregistrând o creştere constantă, conform Agerpres.

Primul factor responsabil pentru aceste cancere: expunerea la radiaţiile ultraviolete (UV). O expunere intermitentă dar puternică provoacă arsuri solare, care, pe termen lung, favorizează dezvoltarea de melanoame. O expunere prelungită la soare (de exemplu, în cadrul unei profesii exercitate în aer liber) favorizează apariţia de carcinoame, tipurile de cancer mai puţin grave, dar mai frecvente.

"Când cumulăm factorii de expunere solară, la muncă şi în viaţa privată, trebuie să sporim măsurile de precauţie, mai ales dacă o persoană are pielea deschisă şi prezintă antecedente familiale", a declarat Luc Sulimovic, preşedintele Sindicatului naţional al medicilor dermatologi-venerologi (SNDV) din Franţa. 

Printre măsurile care trebuie adoptate, SNDV recomandă în primul rând evitarea expunerii la soare între orele 12:00 şi 16:00, atunci când este posibil. 

"Cea mai bună protecţie este să purtaţi haine închise, şapcă şi ochelari de soare şi să vă aplicaţi cremă de protecţie solară la fiecare două-trei ore pe părţile corpului care nu sunt acoperite", a adăugat preşedintele SNDV. 

În Germania, recunoaşterea în 2015 ca boală profesională a cancerelor de piele cauzate de razele ultraviolete a contribuit la apariţia unei atenţii sporite în rândul publicului larg faţă de această problematică şi a relansat campaniile de prevenţie şi de depistare, a declarat Pierre Cesarini, directorul asociaţiei "Securité solaire", un centru care colaborează cu OMS.

Numeroase profesii sunt considerate a fi expuse în faţa riscurilor: poştaşi, grădinari, muncitori sezonieri, anumite categorii de poliţişti, animatori, supraveghetori din zonele de plajă şi scăldat, pescari şi agricultori. 

"Reglementările din Franţa îi obligă pe angajatori să furnizeze echipamente de protecţie, însă angajaţii le-ar purta probabil mai mult dacă acestea ar fi mai bine adaptate", a subliniat Nathalie Clastres, de la Liga naţională de luptă împotriva cancerului. 

Ea citează exemplul grădinarilor, care poartă tricouri din bumbac şi o vestă din poliester: "La peste 30 de grade Celsius, suferă din cauza căldurii. În condiţiile în care există pe piaţă articole vestimentare anti-UV care permit o ventilaţie mai bună a corpului". 

Un alt imperativ ar fi, potrivit acestei specialiste, furnizarea sistematică de cremă de protecţie solară către angajaţii care lucrează în aer liber.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite