Medicină

articolul anterior articolul urmator

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

1
12 Jan 2022 13:17:20
Autor: Cristina Morozan
OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate" Foto: Arhivă
OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate" Foto: Arhivă

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Noua variantă a coronavirusului a depăşit Delta şi a devenit dominantă la nivel mondial,  relatează, miercuri, EFE.

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron. Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021, conform Agerpres 

Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" şi că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi. 
 
OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului. 
 
Totuşi, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate", având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile. 
 
Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate. 
 
De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depăşit şi în alte zile şi experţii medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deşi unele dintre primele ţări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Minus
12.01.2022, 17:39:48

Țara Sfântă, ultravaccinată, ultraizolată, ultradistanțată și ultramascată nu a încetat să bată record după record la infectări. La fel, țările occidentale au imitat-o. Israelul a ajuns la a 4-a doză de vaccin, fără niciun rezultat. Dimpotrivă, din august 2021, medicii israelieni se plângeau că spitalele sunt pline de VACCINAȚI. Era limpede că ne apropiam de un punct de cotitură. De un moment crucial. Și acest moment a venit după ce, lovit de valul Omicron, Israelul a capotat. A acceptat în sfârșit ceea ce numeroase studii științifice demonstraseră de mult: că imunitatea naturală este singura cale de combatere a pandemiei. Imediat după aceea, au apărut în toată lumea semne că Dictatura COVID crapă din toate încheieturile.

-14 (18 voturi)
Modifică Setările