Omul aflat la al doilea transplant de faţă: „E bine, sunt eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jerome Hamon este primul om din lume care a suferit pe parcursul vieţii sale două transplanturi de faţă. Internat într-un spital din Paris, după ultimul transplant efectuat în ianuarie, el a declarat jurnaliştilor că „se simte bine“.

Primul tranplant de faţă suportat de Jerome Hamon a fost îndepărtat anul trecut, în urma apariţiei unor semnale de respingere a grefei. Bărbatul fusese tratat cu un antibiotic incompatibil cu tratamentul pe care îl urma pentru a accepta grefa, potrivit bbc.com.

Bărbatul de 43 de ani a rămas internat în spital, fără faţă, până în momentul în care s-a găsit un donator compatibil. „Prima dată am acceptat imediat noua mea faţă. Şi de această dată este la fel“, a spus Jerome, potrivit aceleiaşi surse.

Pacientul suferă de neurofibromatoză de tip 1 - boala Von Recklinghausen, o maladie genetică în urma căreia chipul său a ajuns diform.
Primul transplant a avut loc în 2010 şi a fost un succes, dar, în 2015, pacientului i-a fost administrat un tratament cu antibiotic, urmare a unei răceli suprainfectate. Antibioticul s-a dovedit a fi incompatibit cu medicaţia imunosupresoare pe care Jerome trebuie să o ia pentru ca grefa să nu fie respinsă.

Două luni a trăit fără faţă

Primele semne ale necrozei au apărut în 2016, iar în luna noiembrie, a fost nevoie ca grefa să fie îndepărtată. După extragerea chirurgicală a acesteia, pacientul a trăit două luni fără faţă într-un salon al Spitalului Georges-Pompidou din Paris, fără a fi capabil să vadă, să audă sau să vorbească.

Au fost moment extrem de dificil de depăşit, însă curajul lui Jerome Hamon de a îndura totul, voinţa şi forţa lui de caracter într-o situaţie tragică a uluit echipa medicală.

Încă spitalizat, la trei luni de la efectuarea celui de-al doilea transplant de faţă, pacientul s-a întâlnit cu presa franceză care l-a numit „omul cu trei feţe“. „Mă simt bine“, a declarat Jerome.

Am 43 de ani, donatorul meu, 22

Noua sa faţă este netedă şi imobilă şi încă nu s-a pliat perfect peste trăsăturile sale faciale, dar semnele sunt încurajatoare.

„Dacă nu voi accepta această a doua grefă va fi teribil pentru mine. Este o chestiune de identitate. Dar, iată-mă aici: e bine, sunt tot eu“, a mai spus pacientul.

„Am 43 de ani, dar donatorul meu 22. Deci, iată-mă din nou la 22 de ani“, a declarat Jerome pentru televiziunea franceză.

Echipa medicală care l-a operat pe Jerome a fost condusă de  profesorul Laurent Lantieri de la Spitalul european Georges-Pompidou din cadrul Assitance Publique-Hopitaux de Paris. Acelaşi chirurg a efectuat şi prima grefă de faţă, în 2010, la Spitalul Henri-Mondor din Creteil, în apropiere de Paris.

Chirurgul profesor a declarat că „astăzi ştim că al doilea transplant de faţă este fezabil şi nu a rămas doar o temă de cercetare“.



 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite