Operaţii extraordinare. Medicii care tratează defectele congenitale ale bebeluşilor nenăscuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul acestei luni, la un spital privat din Bucureşti a avut loc o intervenţie chirurgicală în premieră în România. Este vorba despre o operaţie de corectare a unui grav defect congenital al coloanei vertebrale, la un bebeluş nenăscut, de 1.250 de grame. Aflăm întreaga poveste de la Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, şi dr. Ani Rahimian, medic primar ATI, doi din cei şapte medici care au realizat intervenţia.

 


O fetiţă de doar 1.250 de grame este primul copil din România care a fost operat în burta mamei de mielomeningocel, cea mai severă formă a defectului congenital spina bifida. Intervenţia de corectare a defectului care constă, practic, în închiderea coloanei vertebrale, a fost realizată de o echipă multidisciplinară alcătuită din şapte medici de la două spitale private din Capitală: Spitalul Băneasa (Reţeaua de sănătate Regina Maria) şi Brain Institute (Spitalul Monza).

Medicul Hadi Rahimian, medic primar obtetrică-ginecologie, supraspecializat în chirurgie materno-fetală, şi dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurgie, au condus echipa care are realizat cu succes intervenţia.

Echipa Medicină Fetală şi Anestezie Spitalul Băneasa:

Dr. Hadi Rahimian, Medic primar obstetrică-ginecologie, Supraspecializare în Medicina Materno-fetală, doctorand în ştiinţe medicale – coordonatorul singurului Centru Fetal din România în care se efectuează operaţii fetoscopice
Dr. Ani Rahimian, Medic primar ATI
Dr. Denise Borali, Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Oana Zaharia, Medic primar obstetrică-ginecologie

Echipa Neurochirurgie Brain Institute:

Dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurgie – neurochirurg cu experienţă extrem de mare în tratarea cazurilor considerate anterior inoporabile
Dr. Mihai Crăciun, medic specialist neurochirurgie, doctorand în neurochirurgie
Dr. Anca Vişan, medic primar ATI, neuroanestezist

Cât de dificile sunt aceste operaţii, cât de des se realizează intervenţii asupra unor bebeluşi nenăscuţi în România, cât de importantă este anestezia în astfel de operaţii, precum şi care sunt şansele de succes ale acestora aflăm de la dr. Hadi Rahimian şi de la dr. Ani Rahimian, medic primar ATI. 

Principalele declaraţii

Care a fost cel mai dificil lucru?

În primul rând să expunem copilul. Dacă nu suntem pe locul care trebuie, operaţia nu poate avea loc. Cu cât incizia este mai mică, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari. Monitorizarea gravidei este de asemenea foarte importantă.

Cum a ajuns mamica la dumneavoastră?

Ea nu este din Bucureşti, ci din Suceava. A citit pe internet despre operatiile făcute de noi in utero şi a venit pentru o a doua opinie. Când a auzit că se poate face această operaţie, ea a fost din start hotărâtă să facă intervenţia:

Ce problemă avea copilul?

Copilul avea spina bifida, cu un meningocel destul de mare. Este un defect congenital care expune măduva spinării. Cu cât intervenţia este mai devreme, cu atât şansele sunt mai mari. În lipsa operaţiei, copilul s-ar fi născut cu handicap grav.

Ce se întâmplă în general cu copii diagnosticaţi cu spina bifida?

În România se pot face întreruperi de sarcină dacă fătul are afecţiuni grave, iar sarcina este în jur de 22 de săptămâni.

E mai bine să fie operat bebeluşul in utero decât după ce se naşte?

Cu cât faci mai repede operaţia, cu atât recuperarea este mai rapidă. Ţesuturile fătului in utero se refac mult mai rapid decât în afară.

Cât de frecvent este defectul congenital spina bifida?

Este legat de consumului de acid folic în timpul sarcinii. Frecvenţa este de unul la 1000-1500 de sarcini. În SUA s-a constatat că datorită administrării de acid folic în sarcină se reduce incidenţa spina bifida cu 35 %.

Cum a decurs anestezia?

Dr. Ani Rahimian: Ca această operaţie să se poată desfăşura trebuie să aducem uterul la o stare de flasciditate. Altfel nu se poate face incizia. Riscul de a ajunge la dezlipire de placentă şi hemoragie masivă este foarte mare. Este nevoie de doze mai mari de anestezic. Acestea vor fi metabolizate şi nu vor afecta ulterior fătul. Riscul mare este de apariţie a hipotensiunii la mamă. Menţinerea unei tensiuni bune pentru mamă este o luptă continuă în timpul operaţiei. După deschiderea uterului şi după ce este expus bebeluşul, se face anestezia bebeluşului. Şi el este monitorizat ecografic. Totul este pe două fronturi: avem grijă atât de viaţa mamei, cât şi de viaţa copilului. Ne-am făcut lecţiile foarte bine din timp, nu am lăsat nimic la întâmplare. Îmi fac planul, minutul şi scorul pe durata intervenţiei, dar şi după intervenţie în timpul monitorizării.

O operaţie de genul acesta costă aproximativ 38.000 de dolari în SUA sau 30.000 de euro în Europa.

Consumabilele pentru această operaţie în Spitalul Băneasa au costat 8.000 de euro.

Când aţi ştiu că a fost un succes operaţia?

Când se va naşte copilul, vom şti cu siguranţă.

S-a lucrat din punct de vedere chirurgical anatomic, strat cu strat.

La nivel internaţional, şansele de reuşită ale operaţiei sunt de 75-80%.

Câte intervenţii in utero efectuaţi anual?

Acum din ce în ce mai multe. Mare parte din medicii ginecologi din România ştiu despre ce este vorba şi sunt interesaţi de aceste intervenţii.

Avem medici foarte buni şi la spitalele de stat, care pot face şi acolo intervenţii performante.

Dacă eram acum la Spitalul Cantacuzino, poate făceam această operaţie la stat.

Unde v-aţi specializat?

Oriunde se făceau aceste operaţie am mers: Anglia, Spania, Olanda.

Dr. Ani Rahimian: Din punct de vedere al anesteziei, am citit foarte mult şi m-a ajutat foarte mult experienţa din Philadelphia, SUA.

Cum ajung pacienţii la dvs.?

Sunt paciente care se informează pe internet şi vin la spital, altele sunt trimise de medici.

În ce situaţii se recomandă operaţiile in utero?

Cele mai uşoare intervenţii sunt transfuziile intrauterine, apoi operaţiile pentru problemele la nivelul plămânilor, al vezicii urinare. Sunt operaţiile fetoscopice pentru bride amniotice la nivelul mâinilor. Sunt operaţiile transfuzor-transfuzat la gemeni. Sunt operaţiile pentru hernie diafragmatică. Sunt operaţiile de spina bifida.

În următorii 2-3 ani poate vom face operaţii de buză de iepure in utero.

Sunt colegi tineri entuziaşti care se specializează în străinătate. Dar contează numărul oamenilor implicaţi. Este mai bine să mergem în afară unde se fac aceste operaţii şi să luăm de acolo ce este mai bun.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite