Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi studii publicate marţi în jurnalul Nature au arătat că tumorile canceroase ascund „fabrici” de celule imunitare care ajută corpul în lupta cu cancerul şi au contribuţii cheie în recuperarea anumitor pacienţi, relatează AFP.

În ultimii ani doctorii s-au bazat pe imunoterapie în tratarea cancerului , şi anume pe resurse ale sistemului imunitar în lupta cu tumorile bazate mai ales pe instruirea celulelor albe numite celule T de a recunoaşte şi ataca celulele invazive.

Cum această tehnică dă rezultate bune doar în cazul a aproximativ 20 la sută dintre pacienţi, doctorii nu-şi puteau explica ce se întâmplă în celelalte cazuri.

Trei studii publicate marţi în jurnalul Nature au identificat nişte componente cheie în capacitatea organismului de a lupta cu tumorile, unele care duc o luptă chiar din interiorul tumorilor – structurile limfoide terţiare (TLS), care au funcţia unor „fabrici sau şcoli” pentru celulele sistemului imunitar, potrivit coordonatorului unuia dintre studii, Wolf Fridman, profesor emerit de imunologie şi cercetător la Universitatea din Paris.

Acesta spune că celulele imunitare trebuie să înveţe să fie eficiente în recunoaşterea şi atacarea celulelor canceroase de la aceste structuri limfoide terţiare (TLS) – acestea sunt pline de celule B, un tip de celule imunitare generatoare de anticorpi, ceea ce înseamnă că celulele T nu sunt singurele care au capacitatea de a lupta cu cancerul.

„Timp de 15 ani am fost dependenţi de aceste celule T ca de nişte droguri. Analizând aceste sarcoame pentru a vedea ce grupuri de celule conţin am fost surprinşi când au apărut aceste celule B”, a spus Fridman.

Beth Helmink, cercetătoare în chirurgie oncologică la Centrul de cercetare al cancerului al Universităţii din Texas, care a contribuit la cel de-al  doilea studiu, a spus că descoperirea a schimbat percepţia asupra rolului celulelor B în imunoterapia pentru pacienţii cu cancer.

„Am descoperit că aceste celule B nu stau acolo degeaba ca martori inocenţi, ci contribuie ele însele într-un mod semnificativ la răspunsul imun antitumoral”, a spus cercetătoarea.

Descoperirea e una surprinzătoare în condiţiile în care o abundenţă a acestor celule la pacienţii cu cancer era în anumite cazuri asociată cu un pronostic prost. Or studiile au arătat că, dimpotrivă, acei pacienţi cu niveluri ridicate ale celulelor B în structurile limfoide terţiare din cadrul tumorilor erau susceptibili să răspundă mai bine la imnunoterapie.

Lawrence Young, directorul centrului de cercetare a cancerului al Universităţii Warwick, care nu a contribuit la studii, a spus că studiile oferă date entuziasmante despre influenţa semnificativă a celulelor B în privinţa răspunsului la imunoterapie în anumite cancere,  iar aceste date ar putea fi „folosite pentru a îmbunătăţi tratamentele pentru toţi pacienţii”.

Cu toate acestea, multe întrebări rămân încă fără răspuns cum ar fi de ce aceste structuri se regăsesc în anumite tumori şi nu în altele, şi prin ce mecanism contribuie ele la succesul imunoterapiei.

E posibil ca aceste celule B producătoare de anticorpi să se afle în linia întâi a luptei prin atacarea eficientă a celulelor canceroase.  Sau poate că ele de fapt ajută celulele T, cum e posibil şi ca ambele variante enumerate să fie valabile şi să facă şi una şi alta.

În plus, autorii studiului au descoperit trei categorii de structuri terţiare limfoide dintre care doar una singură este suficient de „matură” pentru a produce celule imunitare capabile de luptă.

Goran Jonsson, profesor de oncologie şi patologie la Universitatea Lund University, care a lucrat la cel de-al treilea studiu a spus că cercetările ar putea ajuta mai mulţi pacienţi în sensul în care „Dacă concepem un tratament care poate facilita formarea structurilor limfoide terţiare am putea să-l oferim în combinaţie cu alte regimuri imunoterapeutice”, ceea ce creşte probabilitatea ca şi alţi pacienţi să răspundă la fel de bine la tratamente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite