Medicină

articolul anterior articolul urmator

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vaccinul contra COVID-19 de la Moderna

0
1 May 2021 09:00:44
Autor: News.ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vineri de urgenţă vaccinul contra Covid-19 de la Moderna, al cincilea beneficiar a unei astfel de validări din partea agenţiei sanitare a ONU, informează AFP.

Acest vaccin cu ARN mesager "se adaugă listei în creştere a vaccinurilor validate de OMS pentru utilizare de urgenţă", a subliniat orgganizaţia într-un comunicat. 

OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cele două seruri de la AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud şi cel de la Johnson & Johnson, numit Janssen. O decizie este aşteptată în curând, după toate probabilităţile săptămâna viitoare, pentru cele două vaccinuri chinezeşti, Sinopharm şi Sinovac.

Această procedură ajută ţările care nu au mijloace de a determina ele însele eficienţa unui medicament de a avea acces mai rapid la terapii şi de a permite sistemului Covax, organizat de OMS cu parteneri (Alianţa pentru vaccin (GAVI) şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) pentru a distribui în special vaccinuri contra Covid naţiunilor defavorizate, de a putea lua în considerare vaccinuri suplimentare. 

Potrivit comunicatului, "omologarea de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţă (EUL) constituie o condiţie prealabilă de aprovizionare cu vaccinuri pentru Covax". 

Această omologarea a vaccinului de la Moderna este oportună pentur platforma Covax, care în prezent este privată de vaccinul de la AstraZeneca produs de Serum Institue of India (SII), India blocând toate exporturile astfel încât dozele să fie utilizate pentru a-şi vaccina populaţia. 

Produsul dezvoltat de start-up-ul Moderna, un pionier în vaccinurile contra Covid, are caracteristici foarte asemănătoare celui produs de Pfizer-BioNTech, cu 94,1% eficienţă potrivit OMS. Acest ser american este autorizat ăn UE, în America de Nord, în Regatul Unit şi în alte ţări, precum Israel şi Singapore. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările