Medicină

articolul anterior articolul urmator

Orice femeie trebuie să îşi palpeze lunar sânii. Iată ce modificări nu sunt normale!

0
5 Jun 2020 10:45:55
Autor: Claudia Georgevici
Palparea lunară a sânilor este indicată tuturor femeilor cu vârsta peste 20 de ani. Foto: Shutterstock
Palparea lunară a sânilor este indicată tuturor femeilor cu vârsta peste 20 de ani. Foto: Shutterstock

Un gest reflex al oricărei femei ar trebui să fie autopalparea lunară a sânilor. Astfel se pot descoperi noduli care trebuie investigaţi, precum şi alte modificări care impun prezenţa la medic.

Una dintre cele mai simple metode de depistare a cancerului mamar este autopalparea lunară a sânilor. Medicii recomandă ca fiecare femeie care are vârsta peste 20 de ani să îşi examineze sânii în fiecare lună. Cel mai potrivit moment este la câteva zile după terminarea ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt tensionaţi. Femeile aflate la menopauză vor alege aceeaşi zi din lună când vor face acest lucru.

 

Cum se face autopalparea

În oglindă. Stai în picioare în faţa oglinzii, cu braţele pe lângă corp. Apoi, ridică braţele deasupra capului, după care îţi pui mâinile pe şolduri, împingându-ţi umerii în faţă. Priveşte cu atenţie, căutând eventuale adâncituri sau modificări precum cele de tip coajă de portocală. Trebuie urmărite orice posibile schimbări legate de forma, simetria şi mărimea sânilor. Examinează şi zona subraţului.

Citeşte mai multe pe clickpentrufemei.ro despre autoexaminarea corectă a sânilor şi despre modificările care necesită un consult medical.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii