Osteoporoza la masculin. Şi bărbaţii pot suferi de boala oaselor fragile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele în vârstă sunt predispuse la fracturi din cauza osteporozei  FOTO Arhivă
Persoanele în vârstă sunt predispuse la fracturi din cauza osteporozei  FOTO Arhivă

Pe măsură ce înaintează în vârstă, bărbaţii ar trebui şi ei să se preocupe de sănătatea sistemului osos. După vârsta de 50 de ani, unul din opt pacienţi suferă o fractură prin traumatism minor. Cu toate acestea, osteoporoza este o problemă pe care bărbaţii nu o conştientizează.

Se ştie într-adevăr că osteoporoza este mai frecventă la femei, mai ales după menopauză. Dar nici bărbaţii nu sunt scutiţi de acest proces de demineralizare osoasă care predispune la apariţia fracturilor. Din cauza fragilităţii oaselor, 15% din bărbaţi după vârsta de 60 de ani suferă o fractură osteoporotică.

La fel ca în cazul femeilor, lipsa activităţii fizice şi scăderea în greutate sunt factori de risc pentru sănătatea osoasă. Dar la bărbaţi se adaugă efectul nociv al fumatului şi alcoolului, cu frecvenţă mai mare în rândul populaţiei masculine. Hipertiroidia, bolile ficatului, bronşita cronică osbtructivă sunt tulburări care favorizează demineralizarea oaselor. Dar şi cortizonul şi unele medicamente pentru cancerul de prostată grăbesc apariţia osteoporozei.

Tot comparativ cu femeile, osteoporoza la bărbaţi este mai severă, avertizează medicii. În momentul de faţă, 30% dintre fracturile de şold aparţin bărbaţilor suferind de osteoporoză, iar mortalitatea în aceste cazuri este mai mare decât la femei.

Odată diagnosticată, osteoporoza necesită acelaşi tratament atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Lupta contra sedentarismului şi menţinerea condiţiei fizice sunt măsuri indispensabile pentru prevenirea căzăturilor. În acest sens, mersul pe jos zilnic este o măsură la îndemâna oricui. Apoi, alimentaţia echilibrată, din care nu trebuie să lipsească proteinele şi sursele de calciu, este esenţială pentru sistemul osos. „Când modificările privind stilul de viaţă nu sunt suficiente, aceleaşi tratamente ca şi în cazul femeilor sunt propuse şi bărbaţilor”, explică, pentru topsante.com, prof. Martine Cohen-Solal, reumatolog la spitalul Lariboisiere (Paris). Medicamentele antiosteoporotice sunt rezervate bărbaţilor având un risc crescut sau foarte crescut de fractură. Dar pot fi prescrise şi acelora care îşi restrâng mult activităţile de zi cu zi fiindcă le este teamă de căzături.

Principala clasă de medicamente utilizate în caz de osteoporoză sunt biofosfonaţii, care acţionează limitând demineralizarea osoasă. Există mai multe forme de administrare, comprimate, injecţii, perfuzii anuale, cu acţiuni similare. Alegerea se face în funcţie de recomandarea medicului, ţinând cont şi de preferinţele pacienţilor.

O nouă clasă de medicamente, din categoria terapiilor biologice, se află pe punctul de a intra pe piaţă. Modul de acţiune este diferit. „Pentru prima dată, vom avea la dispoziţie medicamente care ajută la refacerea osului”, informează prof. Cohen-Solal. Testele clinice sunt avansate, iar rezultatele sunt încurajatoare. Astfel, medicii speră ca în curând să le poată prescrie pacienţilor tratamente mai eficiente decât cele disponibile în prezent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite