Pandemia de COVID-19 va contribui la creşterea numărului copiilor cu miopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni miopia la copii, lumina zilei este un factor important Foto: Arhivă
Pentru a preveni miopia la copii, lumina zilei este un factor important Foto: Arhivă

Oftalmologii germani avertizează că numărul copiilor cu miopie va creşte ca urmare a măsurilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus, relatează duminică dpa.

Cu un timp liber limitat în aer liber şi mai mult timp impus acasă din cauza carantinei sau a închiderii şcolilor, oftalmologii se aşteaptă la o creştere a numărului copiilor care dezvoltă miopie, conform Agerpres.

"Este de aşteptat ca numărul copiilor cu miopie să crească în pandemie din cauza petrecerii excesive a timpului în faţa ecranelor telefoanelor mobile şi a tabletelor de la o distanţă redusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Oftalmologilor (BVA), Ludger Wollring. 

"Nu avem date în acest sens, însă studiile anterioare sugerează acest efect", a mai spus el. 

Pentru a preveni miopia la copii, lumina zilei este un factor important, a spus Ludger Wollring. Chiar şi lumina slabă a zilei este mai bună decât lumina artificială, a subliniat el. 

Şi medicii români avertizează cu privire la faptul că incidenţa miopiei în rândul copiilor va creşte din cauza timpului îndelungat petrecut în faţa monitoarelor. Potrivit medicului oftalmolog Alina Muntean, primul semn care îi poate îngrijora pe părinţi este atunci când copilul nu mai percepe clar lucrurile aflate la distanţă.

„Primul semn este scăderea acuităţii vizuale la distanţă. Prima dată, apare o miopie funcţională. Muşchiul care este în interiorul ochiului se contractă când priveşte de aproape şi se relaxează când priveşte la distanţă. Asta e funcţia lui. Dacă se intervine la timp, miopia este reversibilă. Ulterior, dacă muşchiul rămâne în stare contractată o lungă perioadă de timp, se deformează globul ocular şi apare miopia reală care nu mai poate fi dată înapoi şi va trebui corectat cu ochelari. Trebuie să fim atenţi dacă copilul spune că nu vede la tablă sau observăm că se apropie de obiectele aflate la distanţă, că se încruntă. Simptomele apar mai târziu, precum durerile de cap, iritaţia ochilor, roşeaţă, usturime”, explică medicul Alina Muntean. 

Pauzele sunt extrem de importante, iar acest lucru e bine să se facă în aer liber, pentru că relaxarea ochiului înseamnă privitul la distanţă, spun specialiştii. 

„Din păcate, telefonul este un dispozitiv recreativ, nu doar dispozitivul educativ, şcolar. Pauzele trebuie să însemne ieşitul afară, mai ales că şi expunerea la razele UV sunt dăunătoare. Copiii trebuie să stea la lumină solară. Există o statistică. În momentul în care copilul petrece afară sub o oră şi jumătate pe zi, riscul este de trei ori mai mare de a face miopie faţă de cel care petrece două ore şi jumătate afară. Când stau peste trei ore în faţa computerului, există un risc de trei ori mai mare de a dezvolta un viciu de refracţie. Lumina albastră protejează. Cel mai bine e să lucrăm la lumină naturală”, a mai spus Alina Muntean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite