Paraziţii intestinali pot da complicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele situaţii, aceştia sunt principala cauză a apariţiei constipaţiei sau ocluziei intestinale. În ultimii ani, numărul persoanelor depistate cu paraziţi intestinali a scăzut vertiginos. Potrivit medicilor, persoanele infectate nu respectă regulile elementare de igienă.

În prezent, singura cale prin care paraziţii intestinali pot ajunge în organism este consumarea alimentelor contaminate, spun gastroenterologii. „Legumele şi fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. Însă unele persoane au obiceiul doar de a le trece sub un jet de apă. Inevitabil, problemele de sănătate nu întârzie să apară", spune medicul gastroenterolog Radu Voiosu, vicepreşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie.

Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali sunt limbricii, oxiurii şi teniile şi sunt frecvenţi mai ales la copii, însă nici adulţii nu sunt feriţi de infectare. În general, paraziţii nu ridică probleme din punct de vedere clinic şi, din acest motiv, multe persoane neglijează tratamentul sau se tratează după ureche, cu diferite produse naturiste. Din această cauză, apar o serie de complicaţii.

Constipaţia, un posibil simptom

Un simptom banal care poate ascunde infectarea cu un parazit intestinal este constipaţia, atenţionează specialiştii.

„Când un parazit se înmulţeşte foarte mult, la un moment dat se formează un «ghem» care, printre altele, împiedică progresia alimentelor. Iar atunci când acest ghem se fixează la capătul intestinului gros intervine constipaţia", spune medicul Radu Voiosu. Din această cauză apare ocluzia intestinală, o afecţiune digestivă care se manifestă prin scăderea poftei de mâncare şi prin vărsături. De asemenea, în unele situaţii, paraziţii migrează în căile biliare şi determină apariţia icterului mecanic, care constă în acumularea unei cantităţi mari de bilirubină în sânge. Primul semn de boală este culoarea gălbuie a tegumentelor şi mucoaselor.

Se transmit şi prin carne

Carnea de vită sau de porc insuficient preparată termic reprezintă calea prin care tenia ajunge în intestine. De aceea, se recomandă ca acest tip de carne să fie consumat mai mult fiert şi mai rar pe grătar, unde există pericolul să nu fie preparată corespunzător.

Potrivit medicilor, odată ajunsă în intestine, larva se transformă într-un vierme cu o dimensiune de aproximativ 10 metri. În general, îmbolnăvirea trece neobservată, deoarece, în foarte puţine cazuri, pot apărea dureri abdominale şi o stare generală de rău. De asemenea, paraziţii pot migra şi în plămâni (pneumonie alergică) fără să manifeste niciun simptom. Iar în unele situaţii aceşti paraziţi pot ajunge prin fluxul sanguin în ochi sau chiar în creier.

Din categoria protozoarelor, frecvent întâlnită este giardia, care poate da malabsorbţie şi diaree.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Absenţa părinţilor lasă urme toată viaţa: la ce probleme de comportament duce neglijenţa părinţilor; ce efecte are, pe termen lung, instabilitatea emoţională din copilărie; strategii pentru tratarea ADHD-ului.

Reportaj: Cum trăieşte un bolnav cu hemofilie.
-Când creierul intră pe pilot automat.
-Tot ce trebuie să ştii despre limfom.
-Extractele din muguri sporesc fertilitatea.
-Test: Ştii să te adaptezi schimbărilor?
-Cât de normală este gelozia în cuplu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite