Pe baza vaccinului împotriva variolei, Japonia dezvoltă un vaccin contra coronavirusului, care ar putea oferi imunitate pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Un grup de oameni de ştiinţă japonezi de la Institutul de Ştiinţe Medicale din Tokyo dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului care ar putea proteja corpul uman de-a lungul întregii vieţi, potrivit ediţiei de sâmbătă a ziarului The Japan Times. Studiile clinice ar putea începe în 2023.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Mitinori Kohara au luat ca bază vaccinul împotriva variolei dezvoltat în secolul al XVIII-lea de medicul britanic Edward Jenner. Acesta conţinea un virus  inofensiv pentru oameni care, în cele din urmă, a ajutat omenirea să depăşească o boală fatală.

Ideea oamenilor de ştiinţă japonezi este de a crea un virus recombinant care să conţină proteina spike a virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19. În opinia lor, această abordare ar putea duce la dezvoltarea imunităţii celulare pe tot parcursul vieţii împotriva coronavirusului.

Experimentele la şoareci folosind un virus recombinant care codifică gena gripei aviare au arătat niveluri ridicate de anticorpi care au persistat timp de peste 20 de luni. În acelaşi timp, toţi şoarecii vaccinaţi, care au fost infectaţi cu gripa aviară, după 20 de luni (care este durata medie de viaţă a unui şoarece), au reuşit să supravieţuiască.

„Am lucrat la diferite tehnologii de vaccinare, cum ar fi vaccinurile cu adenovirus şi ARN, dar vaccinurile care folosesc vectorul virusului variolei sunt cele mai puternice dintre toate”, a declarat Kohara pentru The Japan Times. Mai mult, acest tip de vaccin, în opinia sa, are puţine efecte secundare şi nu necesită metode speciale de transport şi depozitare.

Conform datelor preliminare, producătorul japonez de medicamente Nobelpharma, va efectua prima şi a doua fază a studiilor clinice ale vaccinului în prima jumătate a anului 2023. Studiul este de aşteptat să implice 150-200 de persoane, inclusiv dintre cei care au avut covid şi dintre cei care au fost vaccinaţi.

Potrivit lui Kohara, dacă se confirmă eficacitatea şi siguranţa vaccinului, faza finală a studiilor clinice va începe imediat după aceea, dar nu va fi posibilă aducerea vaccinului pe piaţă (cu condiţia să existe o finanţare adecvată pentru proiect) mai devreme de 2024.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite