Medicină

articolul anterior articolul urmator

Persoanele care manifestă creşteri ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului, dar nu şi acasă, au un risc de două ori mai mare să moară de boli de inimă

3
13 Jun 2019 06:31:50
Autor: Cristina Ene
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care suferă de aşa-zisa hipertensiune arterială provocată de halatele albe, şi nu iau tratament, au un risc de infarct de două ori mai mare decât cei sănătoşi.

Aceşti pacienţi manifestă tensiune arterială mare în cabinetul medicului, dar nu şi când o măsoară singuri acasă.
Tensiunea arterială se referă la presiunea sângelui în vene, artere şi capilare şi nu poate depăşi o presiune sistolică (din vasele se sânge) de 130, respectiv o presiune diastolică de 90 (în timpul activităţii de repaus al inimii).

Doctorii nu au stabilit cauza creşterii tensiunii arteriale la pacienţi care nu sunt consideraţi hipertensivi în mod obişnuit. Această oscilaţie a tensiunii arteriale ar putea fi declanşată pe fondul anxietăţii sau al unei boli.

Cercetătorii de la Universitatea Penn Perelman au efectuat metaanaliza a 27 de studii cu date a peste 64.000 de pacienţi din SUA, Europa şi Asia.

Ei au ajuns la concluzia că cei care prezentau tensiune arterială crescută când li se lua tensiunea în cabinetul doctorilor nu sunt de fapt sănătoşi, având un risc crescut să dezvolte o boală de inimă (36%), să moară mai de tineri (33%), respectiv să moară din cauza unei boli de inimă (109%), dacă nu iau tratament.

Pacienţii care aveau în medie 55 de ani sau mai mult, precum şi cei cu boli cardio-vasculare, s-au încadrat mult mai clar în riscurile enumerate, spune Dr. Jordana Cohen, coautor al studiului efectuat de Facultatea de Medicină a Universităţii Pennsylvania Perelman.

Un grup de pacienţi cu tensiune oscilantă, cei cu tensiune provocată de halatele albe, dar care luau tratament, nu au prezentat risc crescut de a dezvolta o boală de inimă sau de moarte timpurie.

Cercetătorii au spus că „recomandă schimbări în stilul de viaţă (inclusiv o dietă îmbunătăţită, exerciţii fizice, slăbit, reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat” în cazul tuturor pacienţilor descoperiţi cu hipertensiune care apare doar în cabinetele medicilor. 

Aceasta nu e benignă mai ales în cazul pacienţilor de la 55 de ani în sus, a acelor care au istoric de boli de inimă, cu boli renale cronice sau care suferă de diabet.

Deşi riscul nu e la fel de ridicat precum în cazul celor cu hipertensiune arterială susţinută, nu e nici unul scăzut, ci „undeva la mijloc”, spun cercetătorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stefan din Nord
13.06.2019, 07:18:43

Exact asa ceva am patit eu Desi nu ma stiam cu hipertensiune si nu luam pastile pt asa ceva cand imi masuram ocazional destul de rar tensiunea acasa cel mai mult imi indica in jur de 150-90 in rest mai mica spre normalul varstei mele Cand m-am dus la un cardiolog si dupa o asteptare pe scaun de vreo 30 de minute intru in cabinet increzator sa-mi masoare asistenta tensiunea Cand imi citeste rezultatul de pe un tensiometru Omron m3 sa pic jos nu alta 173- 112 Spun ca nu se poate asa ceva imi repeta operatiunea si rezultatul e asemanator si a doua oara Dupa vreo 10 minute intru la medic imi masoara si el tensiunea cu aparatul lui de masurat model identic cu cel al asistentei si rezultatul aproximativ 134- 86 Mi-a recomandat sa iau pastile pt asa ceva

-1 (1 vot)
David Moore
13.06.2019, 08:41:41

ELLO TOATE. numele meu este harry wilson din califonia din SUA sunt aici pentru a folosi acest suport media pentru a spune foarte mult multumesc dr. karim. pentru cum mi-a salvat soția de la CANCER, am decis să profit de această ocazie pentru a ajunge la cei care încă suferă de cancer. Sotia mea a suferit cancer în anul 2016 și a fost într-adevăr dură și sfâșietoare pentru mine pentru că ea a fost totul și simptomele au fost teribile, întotdeauna se plânge de sângerări vaginale anormale și ea are întotdeauna durere în timpul actului sexual. . am incercat diverse terapii prescrise de neurologul nostru, dar nici unul nu ar putea să o vindece. Am căutat un remediu și am văzut o mărturie MRS MARYJAME, care a fost vindecat și atât de mulți alții cu o problemă asemănătoare cu corpul, și a părăsit-o contactul medicului care a tratat cancerul. Nu mi-am imaginat cancer. are un caracter natural vindecati pana cand am contactat DR Karim si el mi-a raspuns ca sotia mea va fi bine. am medicamentul pe bază de ulei de cannabis pe care la recomandat și soția mea a folosit-o 14/5/2019 și am plecat la test 10/6/2019 testul rsulte arată că soția mea nu mai are cancer, recomand acest dr. pentru tine dacă aveți un cancer și doriți să fiți vindecat în totalitate, îl puteți contacta (cannabisoil24hours@gmail.com) despre cum să obțineți medicamentele. Mulțumesc că ați citit mărturia mea

-1 (1 vot)
Nicolae Zagura
13.06.2019, 10:27:37

Când ești programat la cardiolog la ora H, te duci conștiincios la ora respectivă, dar stai în anticameră vreo 2 sau 3 ore (în condiții discutabile), e normal să te apuce toți dracii și în consecință rezultatele măsurătorilor ÎN CABINET să nu fie concludente. Din păcate am avut această experiență la mai multe cabinete unde există concepția că pacientul este la dispoziția medicului, când de fapt ar trebui să fie invers (doar îl plătim, fie direct din buzunar, fie indirect prin Casa de Asigurări).

+2 (2 voturi)
Modifică Setările