Medicină

articolul anterior articolul urmator

Persoanele cu sindrom Down prezintă un risc foarte mare de deces din cauza COVID-19 STUDIU

0
15 Jul 2021 12:05:43
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Un studiu de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, Oxford University şi Public Health England a constatat că persoanele cu dizabilităţi profunde de învăţare legate de sindromul Down prezintă un risc de deces mare din cauza COVID-19. Pentru aceste persoane riscul e de 36 de ori mai mare decât în cazul populaţiei generale.

„Acest lucru este foarte grav. Am fost şocat de ratele crescute de deces la persoanele cu dizabilităţi de învăţare şi în special la persoanele cu sindrom Down”, a declarat prof. Hannah Kuper, directorul Centrului internaţional pentru Evidenţa Dizabilităţii de la LSHTM, scrie Mediafax.

Studiile anterioare au evidenţiat ameninţarea crescută pe care COVID-19 o reprezintă pentru persoanele cu dizabilităţi de învăţare, dar cel mai recent studiu publicat în British Medical Journal este primul care a analizat ratele de spitalizare şi de deces în rândul persoanelor care se află în registrul cu dizabilităţi de învăţare din Anglia.

Persoanele cu sindromul Down sunt de 5 ori mai predispuse să ajungă la spital după o eventuală infectare cu SARS-CoV-2. 

Descoperirile au fost făcute în baza a mai mult de 17 milioane de fişe medicale electronice analizate prin intermediul platformei OpenSafely a Universităţii Oxford. Din 90.307 adulţi aflaţi în registrul cu dizabilităţi de învăţare, 538 au fost internaţi în spital din cauza COVID-19, iar 222 au murit din cauza virusului.

Care este motivul

Nu este cunoscut motivul pentru care aceste persoane riscă să moară din cauza virusului, dar se presupune că factorii majori ar consta în tratamentul mai slab şi accesul la asistenţă medicală pe tot parcursul vieţii. În medie, persoanele care se confruntă cu dizabilităţi de învăţare mor cu 20 de ani mai devreme decât populaţia generală.

Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Sindromului Down a declarat că organizaţia a lucrat îndeaproape cu cercetătorii din Marea Britanie şi la nivel mondial pentru a împărtăşi rapid informaţii care vor menţine oamenii în siguranţă, inclusiv resurse „uşor de citit”.
 
„Presăm în prezent Comitetul mixt pentru vaccinare şi imunizare pentru a recomanda ca tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani care au sindromul Down să fie vaccinaţi”, au adăugat ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările