Persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson ar putea avea nevoie de un rapel cu Pfizer sau Moderna pentru a face faţă variantei Delta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Delta a coronavirusului / FOTO Arhivă
Varianta Delta a coronavirusului / FOTO Arhivă

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu serul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi nevoite să facă un vaccin de rapel fie cu serul produs de Pfizer, fie cu cel produs de Moderna. Cel puţin aceasta este părerea unor experţi citaţi de Reuters, îngrijoraţi de răspândirea variantei Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă decât celelalte variante.

Unii dintre experţii citaţi de Reuters spun că s-au vaccinat deja cu Pfizer ori Moderna, după ce au primit o doză a serului Johnson & Johnson, în ciuda faptului că nu există deocamdată un consens cu privire la eficienţa combinării a două vaccinuri diferite.

Canada şi unele ţări europene permit, însă, oamenilor să se vaccineze cu două vaccinuri anti-Covid diferite.

Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecţia pe care o oferă J&J împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India şi care circulă acum la scară largă în multe ţări. Delta ar putea deveni curând versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, conform unui avertisment al directorului Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.

Nu există date substanţiale care să arate cât de protector este vaccinul J&J împotriva noii variante. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una singură.

Cel puţin şase de experţi importanţi în boli infecţioase au declarat că autorităţile de reglementare americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.

„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puţin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus profesorul Michael Lin, de la Stanford.

Centrul pentru prevenirea bolilor nu recomandă rapel, iar consilierii agenţiei au spus la o şedinţă publică de săptămâna aceasta că nu există încă dovezi semnificative că există o scădere a protecţiei vaccinurilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite