Medicină

articolul anterior articolul urmator

Peste un miliard de doze administrate în întreaga lume. Care sunt statele fruntaşe la vaccinarea anti-COVID-19

2
24 Apr 2021 22:20:54
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine/shutterstock
Imagine/shutterstock

Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-Covid au fost administrate în întreaga lume, la mai puţin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă în decembrie.

Cel puţin 1.002.938.540 de doze au fost injectate în 207 de ţări sau teritorii, conform acestei evaluări făcute din surse oficiale. Mai mult de jumătate din total (58%) a fost administrate în trei ţări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) şi India (138,4 milioane), potrivit numărătorii AFP.
 

Israel, lider la vaccinare

 
Dar, în ceea ce priveşte populaţia sa, Israel este lider, aproape şase din zece israelieni fiind deja complet vaccinaţi.

În ţări precum Regatul Unit, 49% din populaţie a primit cel puţin o doză, în Emiratele Arabe Unite peste 51%, Statele Unite (42%), Chile (41%), Bahrain (38%) sau Uruguay ( 32%).

În Uniunea Europeană, 128 de milioane de doze au fost administrate la 21% din populaţie. Cu mult în spatele Maltei (47%) şi Ungariei (37%), cele mai populate ţări din UE se învârt în jurul mediei europene: Franţa (20,5%), Germania (22,6%), Italia (19,9%) şi Spania (22,3%).

În timp ce pragul de 500 de milioane de doze a fost atins după patru luni, pe 25 martie, a fost nevoie de mai puţin de o lună pentru a dubla cantitatea.

În timp ce majoritatea ţărilor sărace au început acum să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţiei Cepi), vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu venituri ridicate, astfel cum este definit de Banca Mondială.


Ţările cu venituri mici se mulţumesc pentru moment cu 0,2% din dozeDoisprezece ţări nu vaccinează încă: şapte în Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei în Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti), scrie Hotnews.

În ciuda controverselor la care a fost supus, vaccinul AstraZeneca / Oxford este cel mai răspândit din lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, reprezentând 75%) .

Este înaintea Pfizer / BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin minus 21, 10%).
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Iobag Nerfos
25.04.2021, 09:17:04

Mare realizare, asta inseamna ca au fost imunizati (cu doua doze) jumatate de miliard din ce 7,9 miliarde ale planetei. Cam 6,3% din populatie. Pana la 16 miliarde de doze e cale lunga

-4 (6 voturi)
GRIGORIU Grieg
25.04.2021, 20:08:16

Daca ai sti sa citesti ai sti ca 500 de milioane de doze s-au administrat in 4 luni de la inceperea campaniei iar celelalte 500 de milioane in ultima luna. Asta arat ca in sfarsit problemele de productie si logistice incep sa fie rezolvate si in timp relatic scurt toti cei care vor sa fie vaccinati, vor fi. 16 miliarde de doze nu vor fi necesare, sunt destui care nu se vor vaccina, unii nu au incredere, altii sunt copii, altii au facut boala si au nevoie de o singura doza, altii fac variante de vaccin la care o singura doza e suficienta. Dupa cum se vede din exemplul Israel, China si UK chiar si o proportie de 50% de vaccinare este suficienta pentru a schimba datele problemei si a reduce drastic numarul de decese iar acesta este indicatorul in functie de care se decide ridicarea restrictiilor. Oricat de tragic ar fi ca vor continua sa moara 5-6 persoane pe zi din cauza Covid-19 este tot cea ce realistic se poate spera in conditiile in care sunt destui dobi care nu se vor vaccina in ruptul capului si prefera sa faca boala (ceea ce e ok) si sa o dea si parintilor si bunicilor lor (ceea ce nu e ok)

-1 (1 vot)
Modifică Setările