Pfizer lansează un studiu clinic al unui vaccin împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, pe 1.420 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pfizer

Pfizer/BioNTech au anunţat, marţi, că au început testarea clinică a unei noi versiuni a vaccinului anti-coronavirus, dezvoltat special pentru a fi mai eficient împotriva variantei Omicron, relatează Reuters.

Directorul laboratorului farmaceutic american Albert Bourla declara la începutul lui ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea fi pregătit să ceară autorizarea noului vacin împotriva omicron încă din martie.

Datele actuale arată că dozele „boostrer” ale vaccinului original anticovid protejează de forme grave de îmbolnăvire cu omicron, însă firma preferă să acţioneze dintr-un ”exces de prudenţă”, declară într-un comunicat însărcinata cu vaccnurila Pfizer, Kathrin Jansen.

„Recunoaştem importanţa de a fi pregătiţi în cazul în care această protecţie scade în timp şi de a ajuta la înfruntarea omicron şi altor variante în viitor”, declară ea.

CEO-ul companiei germane BioNTech, Ugur Sahin, consideră că protecţia asigurată de vaccinul iniţial în cazul unor forme uşoare sau moderate de covid-19 pare să dispară mai rapid împotriva omicron.

”Acest studiu are loc în cadrul abordării noastre ştiinţifice care vizează elaborarea unor vaccinuri ţintite atât împotriva variantelor care ajung să dezvolte niveluri de protecţie similare împotriva omicron, cât şi împotriva variantelor apărute mai devreme, dar cu o durată mai lungă de protecţie”, a declarat el.

Acest test clinic implică 1.420 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Testul nu include persoane în vârstă de peste 55 de ani deoarece scopul studului este să releve răspunsul imunitar al participanţilor şi nu să estimeze eficineţa vaccinului, declară AFP un purtător de cuvânt al Pfizer.

Participanţii la test sunt împărţiţi în trei grupuri.

Din primul fac parte persoane care au fost vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu 90-180 de zile mai înainte, şi care urmează să fie vaccinate cu una sau cu două doze ale vaccinului testat.

Al doilea grup este alcătuit din persoane care au fost vaccinate cu un ”booster” în aceeaşi perioadă şi care urmează să fie vaccinate fie cu o nouă doză de vaccin iniţial, fie cu o doză de vaccin împotriva omicron.

Din al treilea fac parte persoane care nu au fost vaccinate deloc împotriva covid-19 şi care urmează să fie vaccinate cu trei doze specifice împotriva omicron.

Vaccinul iniţial dezvoltat de către Pfizer şi BioNTech a fist primul vaccin autorizat în Occident, în decembrie 2020.

Concepţia vaccinului, care are la bază tehnologia ARN mesager, îi permite să fie relativ uşor de modificat şi actualizat în funcţie de evoluţia mutaţiilor specifice noilor variante.

Mai multe ţări au început să înregistreze o scădere a numărului cazurilor cauzate de omicron - cea mai transmisibilă variantă a SARS-CoV-2 descoperită până în prezent -, însă numărul contaminărilor în lume continuă să crească.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite