Medicină

articolul anterior articolul urmator

Pfizer/BioNTech încep studiile clinice pentru un vaccin specific împotriva variantei Omicron

0
25 Jan 2022 15:06:57
Autor: Cristina Morozan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alianţa Pfizer/BioNTech au început un studiu clinic pentru vaccinul lor specific împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, au anunţat marţi cele două companii.

Studiul va evalua vaccinul pentru siguranţa, tolerabilitatea şi nivelul răspunsului imun, atât ca serie primară, cât şi ca doză de rapel, la până la 1.420 de adulţi sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, conform CNN.

Studiul este împărţit în trei grupe: 
 
  • Participanţii din prima grupă au primit două doze din vaccinul actual Pfizer Covid-19 cu 90 - 180 de zile înainte de studiu. Ei vor primi una sau două doze de vaccin specific Omicron. 
  • Participanţii din a doua grupă au primit trei doze din vaccinul actual Pfizer Covid-19 cu 90 - 180 de zile înainte de studiu. Ei vor primi o doză din vaccinul actual Pfizer Covid-19 sau vaccinul specific Omicron. 
  • Participanţii din a treia grupă nu au primit niciun vaccin Covid-19. Ei vor primi trei doze de vaccin specific Omicron. 
 
O doză a vaccinului specific împotriva variantei Omicron a SARS-CoV- 2 va avea 30 de micrograme, la fel ca şi vaccinul actual anti-COVID-19 al companiilor.
 
 „În timp ce datele şi cercetările actuale arată că dozele booster continuă să ofere un nivel ridicat de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizării cu Omicron, recunoaştem nevoia de a fi pregătiţi în cazul în care această protecţie se va diminua cu timpul şi de a ajuta să facem faţă (variantei) Omicron şi altor variante pe viitor, a declarat Kathrin Jansen, vicepreşedinte senior şi şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare a vaccinurilor Pfizer. 
 
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat luna trecută că un nou vaccin pentru varianta de coronavirus Omicron ar putea fi gata în martie
 
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat că compania a început deja să producă acest vaccin. 
 
Capacitatea de producţie a actualului vaccin nu va fi afectată chiar dacă companiile trebuie să se orienteze către noul vaccin, au spus aceştia. 
 
„Companiile au anunţat anterior că se aşteaptă să producă patru miliarde de doze de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19 în 2022, iar această capacitate nu este de aşteptat să se schimbe dacă este necesar un vaccin adaptat”.
 
Cu toate acestea, companiile au subliniat, de asemenea, că persoanele care au primit doze de rapel din vaccinul actual „menţin un nivel ridicat de protecţie împotriva Omicron, în special împotriva bolilor severe şi a spitalizărilor”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările