Pilula de a doua zi, ineficientă pentru femeile corpolente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile de peste 75 de kilograme ar trebui să consulte medicul cu privire la eficienţa pilulei contraceptive de a doua zi FOTO Shutterstock
Femeile de peste 75 de kilograme ar trebui să consulte medicul cu privire la eficienţa pilulei contraceptive de a doua zi FOTO Shutterstock

Compania franceză care produce pilulele contraceptive de urgenţă Norlevo a anunţat că acestea devin complet ineficiente pentru femeile de peste 80 de kilograme.


Un raport publicat recent de compania franceză HRA Pharma arată că pilula de urgenţă Norlevo începe să-şi piardă eficienţa în cazul femeilor care depăşesc 75 de kilograme şi devine total inutilă pentru femeile de peste 80 de kilograme, potrivit publicaţiei „Time“. De altfel, compania urmează să modifice informaţiile de pe cutia pilulelor, după ce autorităţile europene au aprobat schimbarea pe 10 noiembrie.

Pilulele conţin levonorgestrel, substanţa care se regăseşte şi în alte medicamente similare. De aceea, specialiştii cred că avertismentul lansat de francezi ar putea fi valabil şi pentru alte contraceptive de urgenţă cu aceeaşi substanţă de bază.

Ce este contracepţia de urgenţă

„Pilula de a doua zi“, „pilula de după“ sau contracepţia de urgenţă înseamnă toate acelaşi lucru: administrarea unei cantităţi ridicate de progesteron sintetic (hormon produs, în mod normal, de organismul femeilor) într-o doză unică (o singură pastilă) sau în două doze într-un interval de maximul 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau de la „accident“, petru a preveni o sarcină nedorită.

Eficienţa metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident“ şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore. 

Medicii ginecologi recomandă contracepţia de urgenţă femeilor care nu-şi doresc un copil în următoarele situaţii:

  • nu există certitudinea că momentul „retragerii“ a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea şi parţială sau cu eliberarea unei cantităţi foarte mici de lichid seminal);  
  • folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;  
  • diafragma/prezervativul s-a rupt sau a alunecat;  
  • dispozitivul  intrauterin (steriletul) a fost expulzat;  
  • metoda contraceptivă regulată nu a fost folosită corect. De exemplu, aţi uitat/pierdut pilula anticoncepţională pe ziua respectivă sau, din cauza hipermotilităţii gastrointestinale (diaree), ea nu a fost absorbită;  
  • au fost luate medicamente care reduc eficienţa anticoncepţionalelor zilnice (precum antibiotice antituberculoase, barbiturice, antiepileptice, antivirale pentru infecţia HIV, antimicotice sistemice sau medicamente pe bază de sunătoare).

Citeşte şi:

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile

Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive şi reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.

Cele mai vehiculate mituri despre sex, boli transmisibile şi contracepţie

Cea mai bună sursă de informaţii despre sănătatea sexuală şi despre contracepţie este internetul, pentru majoritatea persoanelor active sexual. Or, multe dintre site-urile care tratează astfel de probleme sunt pline de neclarităţi şi de erori, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Stanford.

În viitor, bărbaţii vor lua pilule contraceptive

În prezent, bărbaţii au doar două metode contraceptive la îndemână: prezervativul (pe care mulţi îl consideră incomod) şi vasectomia, care implică o intervenţie chirurgicală. Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit încă una.

Analize înainte de a lua pilule contraceptive

Femeile cu un nivel crescut al colesterolului ar trebui să evite anticoncepţionalele. Infecţia cu HPV şi antecedentele familiale de cancer mamar sau de tromboze contraindică tratamentele cu hormoni feminini.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite