Piscinele şi parcurile acvatice de distracţii pot adăposti germeni periculoşi. Cum ne ferim de probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele şi parcurile acvatice pot fi şi locuri în care supravieţuiesc germeni periculoşi
Piscinele şi parcurile acvatice pot fi şi locuri în care supravieţuiesc germeni periculoşi

Piscinele, căzile cu apă fierbinte şi parcurile acvatice pot fi sinonime cu distracţia pe timpul verii, dar pot fi, totodată, locuri în care germeni periculoşi se pot reproduce ameninţându-ne serios sănătatea.

 În unele cazuri, aceşti germeni periculoşi pot duce chiar la deces, potrivit declaraţiilor autorităţilor americane, preluate de site-ul de ştiri medicale webmd.com.

Dintre toate focarele de germeni prezenţi în apă între anii 2000 şi 2004, o treime au fost în bazine sau în căzi de hidromasaj din hoteluri, au spus oficialii americani.

Adesea, nivelul de clorinare al apei din piscine şi căzi nu este cel care ar trebui să fie, a avertizat Michele Hlavsa, şeful centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor, autorul raportului pe această temă.

Acesta recomandă ca piscinele publice – inclusiv cele din hoteluri şi parcuri acvatice – să fie conduse de persoane instruite care să ştie să menţină apa curată.

Majoritatea focarelor raportate au fost cauzate de trei tipuri de germeni: Cryptosporidium, Legionella şi Pseudomonas.

Cryptosporidium este un parazit microscopic suficient de puternic ca să supravieţuiască chiar şi în apa bine clorinată a piscinelor, a avertizat Hlavsa. De obicei, este contractat prin înghiţirea apei din piscină contaminată cu diaree. Infecţia poate determina trei săptămâni sau chiar mai multe de diaree severă.

Bacterii care sfidează dezinfectanţii

Pseudomonas şi Legionella sunt bacterii care provoacă legioneloză şi care pot sfida dezinfectanţii, trăind în zone pline de căldură din căzi, piscine şi parcuri acvatice. Aceste bacterii pot intra în corp prin piele,ochi sau nas.

Legionella poate determina apariţia pneumoniei severe, în timp ce Pseudomonas poate provoca erupţii cutanate şi otită externă – urechea înotătorului. Persoanele cele mai sensibile la Legionella sunt cele cu vârste peste 50 de ani, fumătorii, dar şi foştii fumători, pacienţii cu boli cronice sau cei cu sistem imumitar slăbit.

Responsabilitate din partea înotătorilor

La rândul său, dr. Marc Siegel, profesor la Centrul Medical NYU Langone din New York, a spus că publicul tinde să subaprecieze cât de riscante sunt piscinele. Acestea ar trebui curăţate cu grijă şi clorurate, filtrele schimbate regulat, iar apa trebuie să circule, a declarat acesta.

Totodată, persoanele care utilizează piscinele ar trebui să manifeste responsabilitate şi să nu contamineze apa cu germeni, a mai spus Siegel. „Ceea ce face cineva afectează alte persoane – acesta este principiul de bază când vorbim de sănătate publică“.

Pentru a ne proteja şi a-i proteja şi pe ceilalţi, specialiştii recomandă să nu mergem la piscină şi să nu-i lăsăm nici pe cei mici atunci când avem diaree, ci să aşteptăm două săptămâni după ce boala a trecut; să schimbăm scutecele departe de apă; să verificăm scorurile bazinelor date de inspectori şi să nu înghiţim apă din piscine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite