Plasticul este inamicul femeilor însărcinate: riscul de avort spontan creşte şi cu 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite mâncărurile sau băuturile încălzite în recipiente de plastic, mai ales după ce un studiu a scos la iveală faptul că anumite chimicale pot creşte riscul de avort spontan chiar şi cu 80%.

Dieta unei femei însărcinate trebuie să fie una echilibrată şi, mai nou, trebuie să nu conţină alimente la conservă, mâncare în recipiente de plastic şi încălzită la cuptorul cu microunde, dar lichide din sticle de plastic care au fost lăsate în soare. Anumite chimicale pot creşte riscul de avort spontan cu 80%, susţine un nou studiu citat de „The Telegraph“.

Acelaşi sfat este valabil şi pentru bărbaţii ai căror partenere încearcă să rămână însărcinate, după ce acest studiu a descoperit că aceleaşi chimicale din plastic influenţează fertilitatea la bărbaţi. 

Cercetări anterioare efectuate pe animale au sugerat că Bisfenol A (BPA) ameninţă supravieţuirea fătului, dar până acum studiile asupra oamenilor au fost foarte puţine. 

Noile descoperiri ale echipei de la Universitatea Stanford, SUA, sugerează că BPA măreşte, în mod semnificativ, posibilitatea unui avort spontan. Cercetătorii spun că este imposibil să eviţi orice contact cu această substanţă care se află în componenţa majorităţii recipientelor din plastic, în conservele de metal şi chiar în chitanţele caselor de marcat de la magzin, însă recomandă limitarea expunerii la BPA.

În special, echipa de cercetători sfătuieşte gravidele să evite gătirea în vase de plastic sau încălzirea la cuptorul cu microunde, pentru că această substanţă se dizolvă şi trece în alimente la temperaturi înalte. 

Femeile însărcinate trebuie să fie foarte grijulii şi să limiteze cât se poate de mult expunerea la multe chimicale care se regăsesc în componenţa plasticului, mai ales că va dura ani până să se evalueze riscurile acestor expuneri, adaugă oamenii de ştiinţă.

Risc de avort cu 80% mai mare pentru femeile însărcinate

Cercetarea celor de la Stanford a fost făcute pe 114 femei însărcinate, care aveau un istoric de avorturi spontane şi greutăţi de concepţie, şi a descoperit că cele care aveau cea mai mare concentraţie de BPA în sânge, erau cu 80% mai supuse riscului de avort spontan, decât cele cu nivele normale sau scăzute de BPA în sânge. 

„Acest lucru este foarte important deoarece avortul spontan este foarte comun în zilele noastre, iar expunerea oamenilor la BPA este prezentă peste tot. Pe cât posibil, femeile care au un istoric de avorturi spontane sau care au dificultăţi de reproducere trebuie să evite contactul cu produsele care conţin BPA. Femeile însărcinate care nu aparţin acestui grup ar trebuie să ia măsurile necesare să limiteze expunerea la această substanţă“, spune doctor Ruth Lathi, endocrinologist reproductiv la Universitatea Stanford.

Între 15 şi 20% dintre sarcini sfârşesc prin avort spontan. Deşi se ştie faptul că riscul de avort este mai mare la femeile mai în vârstă, oamenii de ştiinţă s-au chinuit să identifice şi alţi factori responsabili de acest lucru. Deşi femeile însărcinate cu o concentraţie mare de BPA în sânge au un risc crescut de avort spontan, e posibil ca ele să metabolizeze această substanţă în mod diferit, rămânând în organismul lor mai multă vreme. De aceea, susţin cercetătorii, este nevoie de mult mai multe studii pentru a clarifica toate riscurile

BPA este un risc pentru toată lumea

În Uniunea Europeană este interzis să foloseşti BPA la fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi, deoarece studii anterioare au scos la iveală faptul că prezintă riscuri în dezvoltarea copiilor.

„Toate aceste studii ne fac să ne îndreptăm observaţiile către toată lumea şi vrem să demonstrăm că aceste chimicale sunt o cauză de îngrijorare pentru toţi, nu doar pentru femeile gravide sau pentru bebeluşi“, mărturiseşte medicul Linda Giudice pentru „The Telegraph“.

„Cel mai periculos lucru este să bei din sticlele de plastic care s-au încălzit. Nu vă lăsaţi sticlele de apă sau suc în maşină, la soare. Studiile demonstrează că nivelul de BPA din lichid creşte şi cu 1000 de unităţi în apa din sticla care a stat în soare“, adaugă dr. Giudice.


Citeşte şi:

Infecţii de care este bine să te fereşti în sarcină

Mai mult decât oricând, în timpul celor nouă luni trebuie să stai departe de unele boli care pot pune în pericol sănătatea bebeluşului. Iată câteva dintre cele mai periculoase infecţii în sarcină şi cum să le previi!

Testul care estimează vârsta sarcinii. Când trebuie făcut pentru rezultate de încredere

Dotat cu două benzi în loc de una, un test de sarcină modern poate spune nu doar dacă o femeie este sau nu gravidă, ci şi cât de avansată este sarcina.

Femeile care lucrează în ture îşi pun în pericol şansele de a deveni mame

Că turele de noapte ne dau peste cap aproape tot ritmul vieţii se ştia deja. Ceea ce au descoperit recent oamenii de ştiinţă este că femeile care lucrează noaptea îşi reduc extrem de mult şansele de a deveni mame.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite