Postul Crăciunului fortifică inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află care  sunt paşii corecţi pentru a posti fără dezechilibre nutriţionale
Află care sunt paşii corecţi pentru a posti fără dezechilibre nutriţionale

Mai uşor de ţinut şi mai scurt decât Postul Paştelui, cel al Crăciunului este binevenit pentru starea de sănătate a organismului, mai ales pentru inimă, având 16 dezlegări la peşte. Dar ţinerea acestui post are mult mai multe beneficii.

Foarte multe persoane au viziuni extreme despre post. Astfel, în timp ce unii, mai credincioşi şi mai bisericoşi, îl văd ca pe o penitenţă, ajungând să se autopedepsească prin înfometare, alţii îl percep ca pe o simplă tradiţie şi, deci, găsesc diverse pretexte să-l evite. Pentru alţii, este doar un alt tip de cură de slăbire, aceştia adoptând doar partea ce ţine de alimentaţie a postului. Toate aceste idei sunt greşite, spun specialiştii.
De fapt, postul este mult mai complex, este o perioadă în care punem mai mult accentul pe noi înşine şi pe echilibrul nostru interior. Astfel, în post ar trebui să ne controlăm mai bine reacţiile faţă de cei din jur, să facem o triere mai atentă a lucrurilor care ajung să ne enerveze, să ne streseze şi să ne afecteze şi, bineînţeles, să alegem cu grijă ceea ce mâncăm, astfel încât să ne purificăm organismul, fără să-l privăm însă de elementele nutritive de care are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. Iar de aici, bineînţeles, decurg o serie de beneficii care ar trebui să ne ofere motivaţia necesară pentru a nu ceda tentaţiilor culinare sau comportamentului instinctual.

Rugăciunea este partea cea mai importantă a postului, pentru că ne ajută să ne liniştim interior şi, în plus, scade tensiunea

Rugăciunea este partea cea mai importantă a postului, pentru că ne ajută să ne liniştim interior şi, în plus, scade tensiunea

Scade nivelul colesterolului «rău»

Studiile privind efectele terapeutice ale postului sunt puţine. Unul dintre acestea, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta a demonstrat că eliminarea toxinelor nu este singurul beneficiu al postului în ceea ce priveşte starea de sănătate, ci acesta are impact pozitiv şi asupra persoanelor care prezintă un nivel crescut al grăsimilor în sânge. Astfel, 120 de ortodocşi greci au fost monitorizaţi timp de un an. Jumătate din ei s-au abţinut de la alimentele „de dulce" în toate posturile, iar cealaltă jumătate nu au postit deloc. La finalul posturilor li s-au prelevat probe de sânge tuturor participanţilor, iar diferenţele majore s-au observat în ceea ce priveşte nivelul colesterolului total şi al celui „rău" şi în ceea ce priveşte indicele de masă corporală (IMC). Voluntarii care au ţinut post au prezentat la finalul studiului un nivel al colesterolului total cu 12,5% mai mic decât la începutul studiului, un nivel al colesterolului „rău" cu 15,9% mai mic şi un IMC mai mic cu 1,5%.

Ficatul ia o pauză

Solicitat la maximum în restul anului, participând activ la metabolizarea grăsimilor „rele" de origine animală şi la neutralizarea factorilor nocivi din hrană, din tutun şi din alcool, ficatul ia o binemeritată pauză în timpul postului. Astfel, celulele hepatice lezate prin bombardarea cu substanţe toxice se regenerează, iar ficatul îşi recapătă capacitatea de a funcţiona cu eficienţă maximă. Cum una dintre funcţiile principale ale ficatului este de a curăţa sângele, prin menajarea lui o perioadă, celulele hepatice îşi vor „face treaba" ulterior mai eficient. Şi o parte din factorii de coagulare sunt produşi tot în ficat, aşadar, persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui, după post vor prezenta o ameliorare a stării lor.

Metodă eficientă de detoxifiere

Mai ales în cazul persoanelor care, în mod normal, au o dietă bogată în carne şi în produse de origine animală, postul este binevenit, pentru că aduce un beneficiu în plus: ajută la eliminarea toxinelor rezultate în urma metabolismului alimentelor de origine animală şi al celor procesate şi bogate în aditivi. Consumând mai mult fructe şi legume proaspete, aducem organismului o cantitate mare de fibre alimentare. De fapt, creşterea aportului de fibre constituie cea mai bună metodă de detoxifiere şi de eliminare eficientă a reziduurilor din corp. În plus, cu ajutorul aportului crescut de fibre, postul se asociază, de asemenea, cu tratarea tulburărilor digestive de tipul constipaţiilor. Detoxifierea prin post te va ajuta să ai o stare de spirit mai bună, o piele mai strălucitoare şi mai curată şi unghii mai sănătoase. Alimentaţia echilibrată de post trebuie să cuprindă: proteine vegetale, carbohidraţi din cereale integrale, din fructe şi din legume, dar şi grăsimi vegetale din nuci.

Nu renunţăm la grăsimile «bune»

Din cele 40 de zile de post de dinaintea Crăciunului, 16 au dezlegare la peşte. Astfel, chiar dacă postim, nu vom fi privaţi de proteinele de calitate şi de acizii graşi Omega 3 din peşte. Reumaticii care postesc au de câştigat de pe urma consumului de peşte, pentru că acesta conţine agenţi ce reduc inflamaţiile şi, prin urmare, atenuează durerile articulare. În plus, peştele este benefic în caz de hipertensiune arterială şi reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Se reglează tensiunea

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială au un dublu beneficiu dacă ţin post. În primul rând, o parte din depunerile de grăsimi de la nivelul vaselor sanguine sunt eliminate prin reducerea aportului de alimente grase şi prin consumul de fructe şi de legume bogate în potasiu, cum sunt bananele, fructele uscate şi nuciferele (alunele, nucile, seminţele de floarea-soarelui). În al doilea rând, postul fiind o perioadă de introspecţie, de reducere a nivelului de stres şi de temperare a reacţiilor intempestive, nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade şi, deci, şi tensiunea arterială are aceeaşi tendinţă descendentă. Atenţie, dacă mănânci alimente prea sărate, rişti reducerea nivelului de potasiu din organism, dată de excesul de sodiu şi, implicit, creşterea tensiunii arteriale.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

O eroare frecventă în timpul postului este aceea de a ne alimenta limitat, punând accent numai pe produse cu un conţinut ridicat de hidraţi de carbon sau de polizaharide cu asimilare lentă provenite din făinoase şi din amidonoase. Acest lucru sărăceşte organismul de alte elemente nutriţionale importante. Din acest motiv, este recomandabil ca, în această perioadă, să mărim consumul de legume şi de fructe. Deşi proteinele ce derivă din produsele de origine animală nu pot fi înlocuite cu alte elemente nutriţionale, putem compensa oarecum lipsa acestora cu un aport de proteine de origine vegetală. Pentru un aport de aminoacizi (cărămizi ale proteinelor) sunt recomandate cerealele integrale şi rădăcinoasele.

Post negru: Lipsa alimentelor şi a apei mai mult de 24 de ore creează dezechilibre grave în corp.

5 greşeli frecvente în post

Gustările  „de post“ dese, sub formă  de chipsuri  sau de snacksuri îngraşă

Gustările „de post“ dese, sub formă de chipsuri sau de snacksuri îngraşă

Dacă postul este ţinut corect, nu vom fi epuizaţi la finalul lui şi nu ne vom îngrăşa. Acestea sunt doar două dintre problemele frecvente ale persoanelor care postesc.

1 Nu te rogi şi nu meditezi

Postul nu înseamnă doar restricţii alimentare, ci, de fapt, principalul scop al său îl reprezintă apropierea de divinitate prin meditaţie şi prin rugăciune, prin încercarea de a găsi şi de a accentua „binele" din propria persoană. Rugăciunea, la fel ca şi postul alimentar, are şi ea beneficii terapeutice atât pentru corp, cât şi pe plan psihologic. Mai multe studii au demonstrat că persoanele care se roagă cel puţin o dată pe săptămână au un risc cu 40% mai mic de a suferi de hipertensiune arterială decât cele care nu apelează la această metodă de reculegere. De asemenea, indivizii religioşi au mai puţine riscuri de a suferi de depresie, iar rata sinuciderilor în rândul lor este foarte mică.

2 Te înfometezi

Postul negru (abstinenţa alimentară totală) nu poate fi ţinut mai mult de 24 de ore fără riscuri pentru sănătate, atrag atenţia specialiştii. Întreg organismul are de suferit dacă depăşim acest interval, deoarece lipsa hranei este percepută de organism ca un factor ce pune în pericol viaţa. De aici rezultă probleme legate de funcţionarea sistemului cardiovascular, a aparatului digestiv şi a activităţii cerebrale.

3 Ca să te saturi, mănânci mult

Multe persoane consideră că, în lipsa cărnii, trebuie să mănânce mai multe alimente de post sau mai multă pâine, ca să se sature. Într-adevăr, proteinele au un indice de saţietate mai mare decât carbohidraţii şi chiar decât grăsimile. Ba chiar, nutriţioniştii spun că o dietă sănătoasă trebuie să conţină un aport proteic de 10-15%. Însă proteinele nu se regăsesc doar în carne, ci şi într-o serie de surse vegetale, printre care ciupercile, fasolea, lintea şi mazărea. Potrivit specialiştilor, fasolea roşie şi neagră şi lintea sunt, de altfel, legumele cu cel mai mare indice de saţietate, adică ne satură rapid şi pentru o perioadă mai îndelungată. Aşadar, nu trebuie să mâncăm mai mult, ci doar să alegem alimente care să ne sature fără a depăşi numărul de calorii recomandat într-o zi, adică maximum 2.000 pentru femei şi maximum 2.500 pentru bărbaţi.

4 Consumi semipreparate cu aditivi

O altă greşeală întâlnită frecvent este consumul unor alimente pe a căror etichetă scrie „De post", dar care conţin aditivi. Un exemplu îl reprezintă mezelurile vegetale. Acestea conţin, în primul rând soia, un bun înlocuitor al cărnii, însă, pe lângă soia, mai există conservanţi, coloranţi artificiali şi arome.

5 Nu bei suficientă apă

Pentru ca procesul de detoxifiere din post să fie corect, este esenţial să bei cei 1,5-2 litri de apă pe zi recomandaţi de specialişti. Altfel, toxinele nu sunt eliminate corespunzător din organism şi pot apărea dureri de cap şi stări de ameţeală, avertizează specialiştii.

Cine nu trebuie să postească

Copiii - ei au nevoie de proteine şi de grăsimi animale pentru dezvoltarea armonioasă, aşadar postul alimentar nu le este indicat. Însă şi copiii pot să ţină postul spiritual, adică să se roage şi să mediteze pentru a înţelege semnificaţia sărbătorii Crăciunului.

Femeile însărcinate şi cele care alăptează - ele trebuie să-i ofere fătului sau nou-născutului toate elementele nutriţionale pentru dezvoltarea corectă a organismului.

Persoanele cu boli cronice - trebuie să discute cu medicul curant cu privire la alimentele care nu trebuie să lipsească din dietă. Astfel, bolnavii nu pot ţine post decât dacă starea de sănătate le permite.

Eliminând din dietă dulciurile concentrate şi înlocuindu-le cu fructe, ne reglăm şi nivelul glicemiei, spun specialiştii.

s
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite