Pot provoca deodorantele cancer de sân? Care este răspunsul cercetătorilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii americani spun că ar trebui continuate cercetările în acest domeniu/FOTO fbinvestigations.blogspot.ro
Experţii americani spun că ar trebui continuate cercetările în acest domeniu/FOTO fbinvestigations.blogspot.ro

În ultimii ani, legătura dintre deodorante şi cancerul de sân a fost sugerată în numeroase articole de presă sau chiar în publicaţii de specialitate, care invocau studii ştiinţifice în acest sens. Totodată, multe persoane care vor să aibă un stil de viaţă sănătos au început să aleagă variantele naturiste ale deodorantelor şi să renunţe la produsele clasice de igienă.

Chiar dacă unele studii au arătat că parabenii se găsesc în tumorile canceroase mamare, nu există niciun studiu care să facă legătura clară, incontestabilă, între tumori şi ingredientele care se găsesc în deodorante sau antiperspirante.

Cel mai frecvent citat este un studiu realizat în anul 2004. Cercetătorii au identificat atunci parabeni în 18 din 20 de mostre de ţesut preluat din tumori mamare. Legătura nu este însă clară, pentru că în cadrul studiul nu au fost analizate şi ţesuturi sănătoase, pentru a se vedea dacă şi în acestea apar parabeni. În plus, multe deodorante aflate acum pe piaţă nu mai conţin parabeni. De asemenea, nu se ştie exact modul în care parabenii au ajuns în corpul pacientelor, pentru că aceste substanţe se regăsesc în foarte multe cosmetice.

Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din SUA precizează că nu s-a observat, prin metode ştiinţifice, o legătura clară între aceste produse de igienă şi cancerul mamar. Factorul genetic este mult mai important în privinţa riscului crescut de cancer, adaugă experţii instituţiei.

Cât de periculos este aluminiul din antiperspirante?

Un alt ingredient controversat din antiperspirante, pe lângă parabeni, este aluminiul. Aplicat frecvent lângă sân, pe pielea care este deoseri epilată sau rasă, deci lezată, acest compus chimic ajunge în organism şi are un efect similar estrogenului, hormon care creşte riscul de cancer mamar. De aceea, unii cercetători au sugerat că ar trebui evitate produsele care conţin aluminiu, în special antiperspirantele, care diminuează transpiraţia tocmai datorită acestui ingredient controversat..

O altă cercetare, realizată în anul 2003 pe 437 de femei care au avut cancer mamar, sugerează o legătură între această bolaă şi obiceiurile de igienă ale acestor femei. Cele care foloseau deodorante sau antiperspirante şi se rădeau subraţ au fost diagnosticate cu cancer la sân mai devreme decât cele care nu foloseacu aceste produse sau care nu se rădeau. Riscul era mai mare atunci când femeile au început să folosească aceste cosmetice înainte de vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, studiul nu arată o legătură clară între cele două aspecte, doar una posibilă.

Pe de altă parte, un studiu realizat în anul 2006 pe 54 de femei cu cancer mamar şi pe 50 de femei sănătoase nu a demonstrat vreo legătură între boală şi folosirea de deodorante. Au contat însă factorii genetici şi folosirea de contraceptive orale.

Având în vedere aceste rezultate contradictorii, Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din SUA susţine că trebuie continuate cercetările în acest sens, pentru a se obţine date mai clare.

Soluţii naturiste care pot fi folosite în locul deodorantelor

Chiar dacă ne dorim să scăpăm de transpiraţie, aceasta este un proces fiziologic normal, esenţial pentru sănătatea noastră. În mod normal, transpiraţia nu are miros, pentru că este în proporţie de 99% apă şi doar 1% minerale şi alte substanţe. Mirosul neplăcut, specific, apare atunci când bacteriile de pe piele încep să o descompună, iar aceste bacterii nu pot fi eliminate decât prin duşul zilnic.

Există mai multe remedii naturale, care pot fi folosite în locul deodorantului, chiar dacă nu sunt la fel de eficiente. Cea mai cunoscută recomandare este piatra de alaun, un mineral în formă de cristal, care are efect şi contra mirosului neplăcut, dar şi contra transpiraţiei excesive. De asemenea are efect astringent şi calmează iritaţiile pielii.

Alte remedii naturiste sunt uleiurile de arbore de ceai, de salvie, lavandă sau rozmarin. Se pun câteva picături de ulei în apă, iar soluţia rezultată se aplică apoi pe piele, cu ajutorul unui pulverizator.

Bicarbonatul de sodiu este de asemenea un remediu cunoscut împotriva mirosurilor urâte. Poate fi aplicat pe tălpi sau la axile, după duş. Distruge bacteriile şi inhibă acţiunea glandelor sudoripare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite