Medicină

articolul anterior articolul urmator

Precizări despre procedura de preparare şi administrare a vaccinului, după ce au apărut informaţii că s-ar extrage vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat

9
5 Jan 2021 19:40:44
Autor: News.ro
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, marţi seară, precizări despre procedura de preparare şi administrare a vaccinului, după ce au apărut în mediul online informaţii că s-ar extrage vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat.

”Precizăm că toate imaginile prezentate în filmarea de la prima vaccinare din România, precum şi toate imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum reprezintă procedura normală de preparare şi administrare a vaccinului, aşa cum este recomandată de către producător”, a transmis, marţi seară, Comitetul de coordonare a vaccinării. 
 
Potrivit sursei citate, procedura este următoarea: 
 
”1. Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
 
2. După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.
 
3. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare mai sus menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală.
 
4. După administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă”. 
 
”Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm, cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/ administrare)”, a mai transmis Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Iobag Nerfos
5.01.2021, 21:09:19

Ceva nu se leaga. Din cate stiu sunt 5 doze intr-un flacon. Daca introduci 1,8 mililitri de ser, plus vaccinul concentrat (nu stiu exact cat este intr-un flacon, dar daca este cel putin 0,3 mililitri) rezulta cel putin 2,1 mililitri de vaccin diluat, ceea ce inseamna cel putin 7 doze, nu 5. Oricum sunt minimum 6 doze numai din serul fiziologic

0 (2 voturi)
annonymous66
5.01.2021, 23:05:23

nu poti calcula ml de lichid introdus + gr de substanta solida liofilizata = tot ml de lichid bre. nu asa functioneaza nu-ti mai bate capul daca nu te pricepi.

+1 (3 voturi)
nae
5.01.2021, 21:10:24

Ce mama dracului e aici ? Dacă se introduc 1,8 ml de ser fiziologic peste vaccinul concentrat iar apoi se exctrag 5 seringi de 0,3 ml, asta înseamnã în total 1,5 ml de vaccin diluat, deci în flacon mai rămân cel puțin 0,3 ml de vaccin diluat în ipoteza ( absurdă ) că vaccinul ( inițial) concentrat are volumul...zero ! Băă, voi sunteți tembeli cu toții ??

-1 (5 voturi)
Cody F. Rocco
5.01.2021, 22:19:05

degeaba explici dobitocilor

+2 (4 voturi)
annonymous66
5.01.2021, 23:02:13

nu va pricepeti da aveti pareri. hai sa va explic cum e treaba ca lucrez in domeniu intamplator... se baga 1.8 ml peste praful liofilizat (peste ce e in flaconul initial in forma solida)... din volumul diluat rezultat se extrag 5 serigi a cate 0.3 ml adica 1.5 ml total... restul 0.3 e marja de eroare desteptilor pt ca omul nu e robot iar in seringa aia nu poti trage de fiecare data fix 0.3000 ml ! precepeti voi? va rog sa priviti o seringa de 0.5 ml sa vedeti cum sunt gradatiile. de asta e stupid sa iti dai cu parerea cand nu ai treaba cu domeniul.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările