Medicină

articolul anterior articolul urmator

Premieră în medicina din România. Se lansează Programul Stomacare, care le oferă asistentelor competenţe în Stomaterapie

0
Articol publicitar
5 Feb 2019 14:17:22
Autor: ADH

Şansă de a beneficia de îngrijire la nivelul standardelor internaţionale pentru pacienţii care au fost operaţi de cancer de colon. Acest lucru va fi posibil datorită Programului Stomacare, care va fi lansat pe 22 februarie şi care îşi propune să creeze un corp al asistentelor cu competenţe în Stomaterapie.

Peste 60 de asistente, din peste 30 de unităţi medicale, vor beneficia de pregătire specializată în cadrul primul Curs de Pregătire destinat asistentelor care lucrează cu pacienţi operaţi cu stoma. Programul, care este creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România,  se desfăşoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de ţări. Cea mai bună situaţie se înregistrează în Germania, unde sunt 700 de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie.  Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi.

În România,  6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la 9 din 10 pacienţi cu ileostomie. În acest context, Programul Stomacare este primul proiect de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului stomizat, şi are ca scop pregătirea asistentelor pentru a oferi o îngrijire specializată şi corectă pacienţilor cu stoma. 

Prin Programul Stomacare ne propunem să creăm un Corp al Asistentelor Profesioniste cu Competenţe în Stomaterapie, care să constituie nucleul îngrijirii profesioniste a pacienţilor care au trecut printr-o rezecţie de intestin şi scoaterea acestuia la piele, în urma unui cancer colorectal sau boli inflamatorii intestinale şi sunt nevoiţi să trăiască cu o stomă. Un alt aspect exptrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţii vor fi incluşi într-un studiu de viaţă , iar la final vom avea informaţii clare despre cum vom putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii lor”, declară Andra Stoian, manager de proiect Stomacare.

Programul va fi lansat în perioada 22-23 februarie 2019, când  va avea loc la Hotel Marshal Garden, Sala Panorama, Bucureşti, primul Curs de pregătire destinat asistentelor care lucrează cel mai des cu pacienţi operaţi cu stoma. Cursul presupune un training specializat pe care îl vor primi asistentele şi îşi propune să fie un prim pas spre a defini standardele în stomaterapie în România. Prin Programul Stomacare, organizatorii vor să creeze un Corp al Asistentelor cu Competenţe în Stomaterapie, care să devină, la rândul lor, formatori pentru celelalte asistente care îşi doresc această specializare. Asistentele cu competenţe în stomaterapie sunt cele care pregătesc pacientul pentru operaţie, îi oferă prima îngrijire şi învaţă pacientul şi aparţinătorii cum să îngrijească corect tegumentul.

Programul Stomacare pune în centrul sistemului pacientul, care trebuie tratat cu transparenţă şi informat complet asupra ceea ce urmează să i se întâmple şi a metodelor prin care îşi poate îmbunătăţi calitatea vieţii. Principiul de bază este respectarea  demnităţii acestuia şi a tuturor drepturilor sale. Prin aplicarea acestui program, organizatorii îşi propun creşterea accesului la servicii de sănătate de bază pentru toţi pacienţii cu stomă, în special pentru cei vulnerabili şi dezavantajaţi şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor furnizate de către persoanele/entităţile care intră în contact cu pacientul cu stomă. În acest scop, ca prim pas se urmăreşte formarea adecvată şi responsabilizarea personalului medical prin comunicarea standardelor de îngrijire în stomaterapie şi sedimentarea atitudinii şi comportamentului profesionist şi etic faţă de pacient.

În total, în ţara noastră sunt peste 20.000 de persoane care au depăşit cancerul colorectal sau o boală inflamatorie intestinală. Cei mai mulţi nu primesc tratamentul corespunzător. Unul dintre motive este acela că în România nu există specializarea de stomaterapeut, aşa cum se întâmplă în peste20 de ţări din Uuniunea Europeană. 

Programul Stomacare este organizat de  Medical Express şi este creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România.  Cu o experienţă de 20 de ani pe piaţa medicală din România, Medical Express este una dintre cele mai importante companii distribuitoare de produse şi dispozitive medicale din România.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii