Prima femeie din SUA care a primit o grefă de uter este mamă a trei copii adoptaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplantul de uter este cea mai nouă procedură de a rezolva problema infertilităţii
Transplantul de uter este cea mai nouă procedură de a rezolva problema infertilităţii

Femeia are 26 de ani şi a primit organul de la un donator decedat. Tânăra va rămâne în spital o lună sau două şi va lua medicaţie imunosupresivă pe toată durata transplantului.

Lindsey a primit uterul în urma unei operaţii care a avut loc pe 24 februarie 2016 la Cleveland Clinic, fiind prima americancă transplantată cu acest organ.

„Aveam 16 ani când am aflat că nu voi avea niciodată copii. Din acel moment m-am rugat încotinuu la Dumnezeu să-mi permită experienţa sarcinii“, a declarat tânăra, citată de CNN.  Ea a mulţumit familiei care a fost de acord cu donarea, precum şi echipei medicale pentru performanţă.

Americanca împreună cu soţul ei sunt părinţi adoptivi pentru trei băieţi.  

Dr. Andreas Tzakis, directorul clinicii unde a avut loc operaţia, a declarat că tânăra va rămâne internată o lună sau două, după care ar trebui ca viaţa acesteia să revină la normal.

Normalitatea pentru Lindsay va presupune să ia medicaţie imunosupresivă pe durata întregii perioade cât va avea transplantul şi controale lunare până când va reuşi să rămână însărcinată.

Transplantul de uter nu este o simplă operaţie de mutare a unui organ de la un pacient la altul, ci este vorba despre a putea aduce pe lume un copil sănătos, a explicat  dr. Rebecca Flyckt, unul dintre chirurgi.

Lindsay s-a născut fără uter, însă are ovare normale care produc ovule sănătoase. „Nu este singura. Mai sunt încă 5.000 de femei în aceeaşi situaţie, însă nu toate sunt în aceeaşi stare de sănătate precum Linsay“, a mai spus dr. Tommaso Falcone, directorul clinicii Cleveland.

Lindsay va putea concepe prin fertilizare în vitro după ce va trece cel puţin un an de la transplant. Se speră ca în timpul sarcinii nivelul medicaţiei imunosupresive să fie mai mic. Medicii au explicat că fiecare pacientă care primeşte transplant de uter poate avea unu sau doi copii născuţi prin cezariană după care uterul le este îndepărtat, astfel că pacientele nu trebuie să urmeze medicaţie imunosupresivă toată viaţa.

Medicii suedezi au fost primii care au reuşit acest tip de transplant de la donatoare în viaţă, pentru nouă femei începând cu 2012. În urma acestei proceduri au venit pe lume cinci copii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite