Medicină

articolul anterior articolul urmator

Prima „imagine” a variantei Omicron arată mult mai multe mutaţii decât Delta FOTO

4
28 Nov 2021 21:35:58
Autor: News.ro
„Virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă” FOTO Shutterstock
„Virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă” FOTO Shutterstock

Varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de Delta, aşa cum arată prima „imagine” a acestei noi variante depistate în Africa de Sud, realizată şi publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma, scrie AFP.

Pe această „imagine” tridimensională, care seamănă cu o hartă, „se vede bine că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care deja prezintă ea însăşi un număr mare de mutaţii), concentrate într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, a explicat echipa de cercetători într-un comunicat apărut duminică. 

„Acest lucru nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, pur şi simplu virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă”, au precizat cercetătorii. „Alte studii ne spun că această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă sau mai periculoasă”. 

 
Echipa de cercetători de la Bambino Gesù s-a concentrat în studiu pe cercetarea mutaţiilor la nivelul „structurii tridimensionale a proteinei spike”, a precizat Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de stat din Milano şi cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma, întrebată de AFP. 
 
Această proteină, care este partea din virus „studiată cu mai multă atenţie”, este responsabilă de „recunoaşterea receptorului uman şi de pătrunderea virusului în interiorul celulelor”. „Pe proteina spike acţionează anticorpii monoclonali şi bineînţeles pe virusuri”, a subliniat ea. 
 
Imaginea a fost realizată „plecând de la studierea secvenţelor acestei noi variante pusă la dispoziţie de comunitatea ştiinţifică”, provenind în special "din Botswana, din Africa de Sud şi din Hong Kong". 
 
„Această imagine, ce reprezintă puţin harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron dar nu le defineşte rolul”, a subliniat profesoara. „Va fi foarte important în prezent să definim, prin experienţe de laborator, dacă combinarea acestor mutaţii poate avea un impact în transmiterea virusului sau eficacitatea vaccinurilor de exemplu”, a concluzionat ea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Pisicul Tunetului
28.11.2021, 23:16:04

Oamenii de stinta au luat in considerare ca e posibil sa nu fie o varianta a lui covidache ci sa fie un cu totul alt coronavirus?...aia din Africa de Sud zic ca se manifesta cu totul altfel si ca nu da infectii grave.....oricum vacctinati-va...e mai sigur....

+1 (1 vot)
Groza Carmen
29.11.2021, 10:37:01

Ce de-a mutatii, mult mai multe dacat performante in economie! Oricum, chiar daca nu ajuta contra noii tilpini, vaccinati-va ca macar cineva sa aiba ceva de castigat. Si iar nu voi cu castigul.

-8 (10 voturi)
Jassy Man
29.11.2021, 07:22:54

Unde-i ala care dadea milionul de dolari cuiva sa-i arate virusul izolat? Uite-l in poza , misto cu picatzele... Sa marce banul....! De ce nu o face? Fac aia niste poze cu calculatorul de te prostesti...! Prietenii stiu de ce !

-7 (9 voturi)
UrsulPolar
29.11.2021, 12:00:54

Corect, dă bănuțul pentru dovezi nu pentru poze sau filmulețe CGI

-15 (17 voturi)
Modifică Setările