Medicină

articolul anterior articolul urmator

Prima terapie genetică pentru tratarea leucemiei, la un pas de aprobare în SUA

1
13 Jul 2017 11:38:56
Autor: Daniela Serb
Imunoterapia îşi face loc tot mai mult în spaţiul tratamentelor împotriva cancerului
Imunoterapia îşi face loc tot mai mult în spaţiul tratamentelor împotriva cancerului

Agenţia Americană pentru Administrarea Alimentelor şi a Medicamentelor – FDA – a dat undă verde pentru aprobarea unui tratament prin care sistemul imunitar al unui pacient poate fi modificat genetic pentru a  fi capabil să combată leucemia, scrie AFP.

Tratamentul se numeşte „CTL019“, a fost dezvoltat de Universitatea din Pennsylvania şi brevetat de laboratoarele elveţiene Novartis şi este destinat tratării leucemiei limfoblastice acute.

Grupul de experţi independenţi ai FDA a recomandat aprobarea acestui tratament la copii şi adulţii tineri care au manifestat rezistenţă la alte terapii împotriva leucemiei sau au înregistrat o recidivă, potrivit agerpres.ro.

Efecte secundare severe

Unul dintre aceşti pacienţi, care are astăzi 12 de ani, a fost primul copil care a beneficiat de această terapie genică, în 2012, într-un spital din Pennsylvania. Fetiţa avea atunci şase ani. Efectele secundare au fost severe — febră, scăderea tensiunii arteriale şi congestie pulmonară — însă ea a învins leucemia şi nu mai prezintă astăzi nici o urmă de cancer. Ea a fost prezentă în sala în care grupul de experţi a făcut recomandarea către FDA.

Novartis şi alte laboratoare lucrează în mod activ pentru a dezvolta tratamente similare pentru mielomul multiplu, o altă formă de leucemie şi o tumoare cerebrală agresivă.

Această tehnică presupune crearea unui tratament pentru fiecare pacient în parte, celulele imunitare fiind prelevate şi îngheţate înainte de a fi trimise la laborator unde sunt modificate genetic pentru a ataca cancerul.

O singură doză a permis remisiunea şi uneori vindecarea cancerului la mai mulţi pacienţi la care toate celelalte tratamente eşuaseră.

În cazul a aproape 90% din pacienţi leucemia a dispărut în timpul primelor faze de tratament.

Ţinând cont de acest succes, în 2014 FDA a atribuit acestei terapii genice statutul de „avans therapeutic“ care a permis accelerarea procedurilor în vederea lansării sale pe piaţă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

geek-a-contra
13.07.2017, 11:51:48

"Efectele secundare au fost severe — febră, scăderea tensiunii arteriale şi congestie pulmonară" stau in cumpana... ce sa aleg... ce sa aleg... efectele secundare severe: febră, scăderea tensiunii arteriale şi congestie pulmonară..... sau mort si fara efecte secundare...? p.s. stiti cam cum se manifesta efectele secundare la chemoterapia clasica si la terapia cu radiatiie?

Modifică Setările