Primul vaccin împotriva malariei testat cu succes în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul vaccin împotriva malariei ar putea fi folosit din 2015 FOTO Reuters
Primul vaccin împotriva malariei ar putea fi folosit din 2015 FOTO Reuters

O companie britanică încearcă să obţină aprobările necesare pentru primul vaccin împotriva malariei. Datele testării acestui vaccin demonstrează o scădere semnificativă a cazurilor de malarie în rândul copiilor africani.

Vaccinul, denumit „RTS,S“ a înjumătăţit numărul cazurilor de malarie la copii africani care au participat la teste şi a redus cu 27% cazurile de malarie la bebeluşi. Malaria este o boală transmisă de ţânţari care omoară sute de mii de oameni anual, la nivel mondial. Experţii se declară optimişti de posibilitatea apariţiei primului vaccin împotriva acestei boli, spunând că acesta este cheia încercărilor de a eradica malaria, notează BBC.

Studiul clinic al acestui vaccin a demonstrat că, la 18 luni de la vaccinare, copiii cu vârsta între 5 şi 17 luni au avut un risc mai mic cu 46% de a face malarie, comparativ cu cei nevaccinaţi. Însă bebeluşii cu vârsta între 6 şi 12 săptămâni la momentul vaccinării, au înregistrat o scădere a riscului de malarie de doar 27%.

Compania „GlaxoSmithKline“ (GSK) încearcă să pună la dispoziţie acest vaccin cu ajutorul Iniţiativei Vaccinului anti-Malarie, o organizaţie non-profit susţinută de Fundaţia Bill & Melinda Gates. „Milioane de oameni cu malarie trec prin spitalele noastre. Avem rezultate cu plasele de ţânţari la paturi şi cu alte măsuri, dar avem nevoie de mai mult pentru a ne lupta cu această boală oribilă“, spune Halidou Tinto, cercetător-şef în cadrul testărilor vaccinului  RTS,S în Burkina Faso.

Studiul clinic a fost cel mai mare realizat pe continentul african şi a implicat 15.500 de copii din şapte ţări. Descoperirile au fost prezentate la un congres medical din Durban, Africa de Sud. „Bazându-se pe aceste date, GSK intenţionează să solicite în 2014, aprobarea acestui vaccin din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)“, se stipulează într-o declaraţie a companiei, care de trei decenii s-a ocupat de inventarea acestui vaccin.

Până în 2015, se speră că Organizaţia Mondială a Sănătăţii să recomande utilizarea vaccinului, în cazul în care EMA îşi dă acordul.


Citeşte şi:

De ce este necesar vaccinul antirabic imediat după o muşcătură de câine

Aproximativ 60.000 de oameni mor anual de rabie în întreaga lume, mai ales în Asia şi în Africa. Deşi numărul cazurilor din ultimii ani este mic, şi în România pericolul există, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Antirabie, care va fi marcată mâine.

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

Vaccinul antimalarie care s-a dovedit a fi sută la sută eficient

O echipă de cercetători americani a anunţat că un noul vaccin antimalarie în teste este, pentru prima oară în istorie, sută la sută eficient.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite