Premiant Nobel: „Eram tineri când am făcut descoperirile''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia suedeză a înceout să anunţe premianţii NObel
Academia suedeză a înceout să anunţe premianţii NObel

Trei cercetători, un britanic şi doi americani au fost recompensaţi ieri cu premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie pe 2019: William G. Kaelin jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza.

”Problema Premiului Nobel este că întotdeauna este acordat oamenilor de ştiinţă mai în vârstă, ceea ce dă impresia că cercetările sunt realizate de oameni bătrâni'', a declarat pentru AFP unul dintre cei trei câştigători ai Premiului Nobel pentru Medicină din 2019, americanul Gregg Semenza.

''Dar lucrurile nu stau aşa în cazul nostru; eram tineri când am făcut descoperirile'', a adăugat laureatul, preluat de agerpres.ro.

Gregg Semenza are 63 de ani şi este directorul programului de cercetare vasculară la Johns Hopkins University din Baltimore, Statele Unite. El avea 39 de ani când a publicat descoperirea care i-a adus Premiul Nobel. O descoperire care a dezvoltat un întreg domeniu de cercetare ce valorifică modul în care celulele corpului se hrănesc cu oxigen.
''Miliarde şi miliarde de celule funcţionează şi primesc exact doza corectă de oxigen'', a explicat Gregg Semenza. ''Sistemul pe care noi l-am descoperit este mecanismul molecular al tuturor acestor lucruri'', a adăugat cercetătorul.

El şi colegii săi nu şi-au imaginat că descoperirea pe care au făcut-o va deschide o uşă pentru a descifra misterele celulare ale cancerului, bolilor cardiovasculare sau a altor patologii.

Una dintre aplicaţiile cele mai concrete este destinată persoanelor care suferă de anemie, care sunt tratate în prezent cu injecţii cu eritropoietină (EPO), ceea ce este relativ dificil şi scump, a declarat omul de ştiinţă. Patru studii clinice de fază finală sunt în curs, cu 25.000 de participanţi, pentru o singură pilulă ce va permite înlocuirea aceste injecţii, probabil chiar din anul 2020 în Statele Unite (deja autorizată în China).

Sunt biolog în domeniul cancerului

William Kaelin, 61 de ani, este directorul unui laborator din cadrul Dana-Farber Cancer Institute din Boston şi profesor la Harvard Medical School. El amărturisit că, atunci când a fost sunat din Suedia pentru a i se comunica vestea primirii premiului, ''iar inima a început să-mi bată foarte repede''.

Gândul i-a stat la regretata sa soţie, Carolyn, chirurg american la acelaşi institut de tratare a cancerului, decedată în urma unei tumori. ''Mi-o imaginez zâmbind de sus şi spunând: 'ţi-am zis, ţi-am zis că-l vei avea...'''.

William Kaelin a fost interesat de acest domeniu din perspectiva cancerului. El studia o maladie rară, sindromul Von Hippel-Lindau, în cazul căruia persoanele diagnosticate cu această afecţiune dezvoltă cancere în diverse organe, şi a descoperit rolul reglării oxigenului în dezvoltarea tumorilor.

''Sunt biolog în domeniul cancerului şi totuşi am contribuit la dezvoltarea unui medicament împotriva unei boli de sânge, anemia'', a spus el. ''Aşa funcţionează ştiinţa, fără ochi'', a adăugat el.

Peter Ratcliffe este membru în cel mai exclusivist club de oameni de ştiinţă de pe planetă.

Însă, profesor Semenza este de acord cu unele voci critice la adresa premiului Nobel, potrivit cărora recompensând doar o mână de cercetători, îi ignoră pe cei care au avut contribuţii la descoperiri, majore sau minore. ''Atunci când sunt alese câteva persoane este o decizie arbitrară'', a spus el.

Pe de altă parte, ''avantajul este că pune în valoare ştiinţa deoarece oamenii nu aud prea multe lucruri despre ştiinţă în general, mai ales în Statele Unite'' şi îi ajută pe oameni ''să înţeleagă faptul că cercetarea de bază poate conduce către noi tratamente contra afecţiunilor, motiv pentru care cercetarea de bază trebuie finanţată''.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite