Medicină

articolul anterior articolul urmator

Prof.dr. Alexandru Rafila: „Eliminarea cancerului de col uterin este posibilă prin strategii de prevenţie integrate”

0
15 Nov 2019 11:38:46
Autor: Daniela Serb
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea HPV ca metodă de prevenţie a cancerului de col uterin şi a ator tipuri de cancere. Tulpinile oncogene de HPV sunt responsabile de circa 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin şi alte 500 de cazuri de cancer în România.

„Comitetul de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, reunit în octombrie 2019, recomandă vaccinarea HPV. În momentul de faţă, eliminarea cancerului de col uterin este posibila prin strategii de prevenţie integrate,” a declarat dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (foto jos).

Potrivit universitarului, primele doze de vaccin împotriva infecţiei cu HPV au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, şi că în perioada următoare „se va administra vaccinul fetiţelor pentru care părinţii vor face o solicitare în acest sens”. Acesta este startul programului de prevenţie al cancerului de col uterin din România. Rafila a mai spus şi că „ne interesează compensarea ca mecanism de acces la vaccinuri şi vaccinare şi femeile adulte pot fi vaccinate împotriva HPV.”

Pe primul loc la mortalitatea prin cancer cervical

În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin  - în jur de 2.000 de decese anual - echivalentul populaţiei unei localităţi din mediul rural - şi locul al doilea, după Bulgaria, la incidenţa bolii. Cancerul de col uterin este pe locul al doilea, după cancerul mamar, în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează femeile din România.

În prezent, România înregistrează o mortalitate prin cancerul de col uterin de 20 de ori mai mare decât cea din Islanda, de 4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, de 2 ori mai mare decât cea din Macedonia, Belarus sau Ucraina.

Vaccinarea, cea mai efieientă metodă de prevenţie a infecţiei cu HPV

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecţiei cu HPV este vaccinarea. În România, vaccinarea antiHPV este inclusă în Calendarul Naţional de Imunizare, pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani şi, din această toamnă, vaccinarea a fost inclusă în cadrul PNI  - Programului Naţional de Imunizare - pentru fetele ai căror părinţi au depus o solicitare la medicul de familie în cursul anilor 2017 si 2018.

Potrivit specialiştilor, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieţii sexuale sau a infectării cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creşterii numărului de parteneri sexuali.

Beneficiile programelor ample de vaccinare împotriva HPV încep să se vadă în mai multe ţări din lume. Spre exemplu, Australia preconizează că peste 20 de ani va deveni prima ţară care va reuşi eradicarea cancerului de col uterin. Această performanţă va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV, virusul responsabil de cazurile de cancer de col uterin.

Pericolul infecţiei cu HPV

HPV (Human Papillomavirus) este o infecţie virală care se transmite între oameni prin contactul pe piele şi poate determina mai multe afecţiuni, printre care cancerul de col uterin, cancer anal, cancer orofaringian şi alte tipuri rare de cancer.

Este estimat că 5% din cele 14 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume sunt cauzate de infecţia cu un tip de HPV de risc înalt. Acest procent ar presupune peste 640.000 de cazuri noi an de an.

Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptuşesc colul uterin. Spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune precanceroasă. Descoperite şi tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet.

Majoritatea infecţiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% din ele se vindecă de la sine în decurs de doi ani, însă infecţiile persistente cu HPV cresc riscul apariţiei cancerului de col uterin. Astfel, virusul HPV a fost identificat în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate.

Cea mai frecventă cale de transmitere a acestei infecţii este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Leziunile precanceroase şi cancerul de col uterin în stadii incipiente pot fi descoperite prin testarea periodică Babeş-Papanicolau.

Infecţia cu HPV poate fi eliminată prin vaccinare. Australia are cele mai multe şanse să devină prima ţară din lume care a eliminat cancerul cervical. Vaccinarea antiHPV atât a fetiţelor, cât şi a băieţilor a eliminat transmiterea tulpinilor oncogene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările