Program intensiv de întinerire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te aştepţi să-ţi oferim aici un elixir al tinereţii veşnice, ei bine, nu o vom face, pentru că aşa ceva nu există. Totuşi, întinerirea este posibilă dacă urmezi constant regulile unui stil de viaţă sănătos.

Ai început să-ţi numeri ridurile de pe faţă? Vederea şi auzul încep să-ţi joace feste? Ţi-e din ce în ce mai greu să-ţi păstrezi greutatea şi oboseşti tot mai repede când încerci să faci mişcare?

Specialiştii susţin că acestea sunt modificări normale, care apar inevitabil odată cu înaintarea în vârstă. Practic, procesul de îmbătrânire, spun ei, începe încă de la naştere, dar noi îl resimţim abia după vârsta de 30 de ani.

Factorul genetic are o influenţă minoră

Explicaţia este că toate organismele vii sunt programate genetic să se deterioreze odată cu înaintarea în vârstă. Însă, în acelaşi timp, această deteriorare este compensată prin procesul de regenerare, ceea ce face ca organismul să nu îmbătrânească dintr-o dată. Treptat însă, regenerarea celulelor nu mai reuşeşte să compenseze distrugerea acestora, iar organismul îmbătrâneşte vizibil.

Potrivit cercetătorilor, deteriorarea celulară este normală într-o oarecare măsură (moartea celulară programată), genele având o pondere de o treime în procesul de îmbătrânire. Pentru restul de două treimi este de vină stilul de viaţă haotic. Studiile arată că, după 50 de ani, stilul de viaţă dictează aproximativ 80 la sută din modul în care îmbătrânim.

Aşadar, câteva reguli simple de alimentaţie, de mişcare şi de control al stresului ne adaugă ani vieţii şi ne ajută să ne menţinem tinereţea mai mult timp. Astfel, o persoană de 60 de ani (vârsta cronologică) care a dus o viaţă echilibrată din toate punctele de vedere poate să arate şi să se simtă de 40 de ani (vârsta biologică).

Stilul de viaţă îşi pune amprenta în proporţie de 80% asupra felului în care îmbătrânim.

Factori  care ne îmbătrânesc

image

- Consumul excesiv de alcool

- Expunerea prelungită la soare

- Radicalii liberi (radiaţia nucleară, razele X, microundele, metalele toxice, poluarea, aditivii alimentari, gazele de eşapament, grăsimile hidrogenate din alimentaţie etc.) favorizează procesul de oxidare a celulelor, care duce la îmbătrânirea lor înainte de vreme, arată studiile

- Antibioticele luate la întâmplare ucid, pe lângă bacteriile dăunătoare, şi pe cele care menţin starea de sănătate a organismului, ceea ce duce la slăbirea lui şi, implicit, la uzarea prematură

- Fumatul produce modificări celulare asociate cu îmbătrânirea celulară.

Ce se întâmplă, de fapt?

Potrivit specialiştilor, radicalii liberi nu există doar în mediul exterior, ci iau naştere şi în interiorul organismului nostru. Practic, cu fiecare gură de oxigen pe care o luăm, îmbătrânim. Pentru că arderile celulare care se produc datorită oxigenului duc la eliberarea radicalilor liberi, care intoxică celulele.

Când organismul are o capacitate antioxidantă mare (până la 30 de ani), pagubele pe care le produc aceste arderi nu sunt resimţite de organism. Însă, odată cu trecerea timpului, corpul îşi pierde din antioxidanţi, ceea ce duce la deteriorarea organelor şi, implicit, a întregului organism.

Diferenţe
O persoană cu boli de inimă sau cu diabet arată şi se simte mai în vârstă decât una sănătoasă.

Care este vârsta ta reală ?
Răspunde la următoarele întrebări pentru a afla dacă organismul tău este mai tânăr sau mai bătrân decât vârsta din  buletin.

1. Îmi place unde locuiesc.
a) Da.
b) Nu.
c) Nu-mi pasă.

2. Am o relaţie de cuplu stabilă:
a) de peste 10 ani.
b) de peste 5 ani.
c) de mai puţin de 5 ani.
d) nu am o astfel de relaţie.

3. Am o viaţă sexuală satisfăcătoare.
a) Da.
b) Nu.

4. Mă înţeleg cel puţin cu un membru al familiei.
a) Da.
b) Nu.

5. Am prieteni pe care îi vizitez o dată pe lună.
a) Unu.
b) Doi-trei.
c) Patru sau mai mulţi.
d) Nu prea fac vizite.

6. Am cel puţin un câine sau o pisică.
a) Da.
b) Nu.

7. În ultimii ani am trecut prin experienţe neplăcute.
a) Un singur astfel de eveniment.
b) Mai multe evenimente nefericite.
c) Niciunul.

8. La serviciu, mediul este tensionat, iar programul este încărcat.
a) Da.
b) Aşa şi-aşa.
c) Deloc.

9. Situaţia financiară este precară.
a) Da.
b) Nu.

image

10. O dată pe săptămână, fac ceva ce mă relaxează.


a) Da.
b) Nu.

11. Somnul meu este:
a) foarte odihnitor.
b) aşa şi-aşa.
c) foarte prost.

12. Iau micul dejun zilnic.
a) Da.
b) Nu.

13. Mănânc fructe şi legume zilnic.
a) Două porţii sau mai puţin.
b) Trei-patru porţii.
c) Cinci-şase porţii.

14. Mănânc peşte sau fructe de mare:
a) o dată pe săptămână sau mai rar.
b) de două-trei ori pe săptămână.
c) de mai mult de trei ori pe săptămână.

15. Mănânc prăjeli (peşte sau pui prăjit, cartofi prăjiţi etc.):
a) aproape zilnic.
b) o dată pe săptămână.
c) foarte rar sau chiar deloc.

16. Beau alcool:
Pentru femei:
a) 6 pahare sau mai puţin pe săptămână.
b) 7-15 pahare pe săptămână.
c) nu beau alcool decât la ocazii.

Pentru bărbaţi:
a) 15 pahare sau mai puţin pe săptămână.
b) 15-20 de pahare pe săptămână.
c) nu beau alcool decât la ocazii.

17. Beau apă zilnic.
a) un pahar sau chiar mai puţin.
b) două-patru pahare.
c) cinci pahare sau mai multe.

18. Munca mea este de natură:
a) sedentară.
b) activă, mă mişc foarte mult.
c) sedentară, dar merg pe jos de acasă la birou.

19. În fiecare zi fumez:
a) mai puţin de 10 ţigări.
b) 10-20 de ţigări.
c) peste 20 de ţigări.
d) Nu fumez.

20. Am cazuri de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 în familie.
a) Un caz.
b) Două sau mai multe cazuri.
c) Nu am rude cu o astfel de boală.

Răspunsuri:

image



Rezultatele testului:

Între 0 şi 40 de puncte:
Corpul tău te-a întrecut în vârstă!

Stilul tău de viaţă te-a îmbătrânit prematur. Astfel, vârsta corpului tău este mai mare cu aproximativ 10 ani decât cea din buletin. Dar nu e timpul pierdut! Urmează sfaturile noastre şi vei putea să dai timpul înapoi.

Între 40 şi 60 de puncte:
Ai vârsta pe care o arăţi!

Cu mici diferenţe, vârsta ta biologică o egalează pe cea cronologică. Eşti conştient că stilul de viaţă este decisiv pentru a nu îmbătrâni prematur, dar tot nu te poţi abţine de la un pahar de alcool sau de la o prăjitură în plus.

Între 60 şi 100 de puncte:
Pari mai tânăr decât eşti!


Oamenii ca tine pot ajunge la 100 de ani cu o stare bună de sănătate. Ai o alimentaţie sănătoasă, îţi faci întotdeauna timp pentru puţină mişcare şi eşti înconjurat de prieteni. De aceea, arăţi cu zece ani mai tânăr decât eşti.

Specialistul nostru
Dr. Adrian Stănescu
specialist antiaging
manager Clinica Sansage, Bucureşti

image
image

Tratamentele antiaging se împart în trei mari clase de medicamente: antioxidanţi, tratamente eutrofice (de hrănire a organismului) şi hormonale. În categoria tratamentelor hormonale intră hormonul de creştere, care este secretat în mod normal în perioada de creştere şi care nu mai este eliberat după adolescenţă, hormonul masculin (testosteron) şi derivaţii săi, hormonii feminini (estrogen, progesteron) şi melatonina.

Aceasta din urmă are rolul de a regla ceasul biologic (ciclul noapte/zi), astfel încât să putem dormi suficient şi să ne menţinem tinereţea cât mai mult timp. Dintre toate aceste tratamente, cel care este lipsit de efecte adverse şi care nu necesită supraveghere medicală este cel cu antioxidanţi.

Mici trucuri cu efecte de  durată

> Renunţă la fumat!
Persoanele care fumează un pachet de ţigări pe zi au cu opt ani mai mult decât ar avea în mod normal, arată studiile. Aşadar, renunţarea la ţigări înseamnă plămâni mai sănătoşi, o inimă care funcţionează normal, un creier mai bine oxigenat şi mai puţine riduri. 

> Dormi cât este necesar!
Lipsa somnului odihnitor afectează serios organismul şi, prin urmare, ne îmbătrâneşte prematur. De exemplu, persoanele care nu dorm destul au un număr de celule albe (care alcătuiesc sistemul imunitar) cu 20 la sută mai mic decât în mod normal. În anumite etape ale somnului se produce regenerarea sistemului imunitar, nervos, muscular şi osos.

În alte etape, somnul poate fi asemănat cu activitatea fizică intensă, deoarece organismul consumă o cantitate mare de oxigen şi de zahăr. Cele opt ore recomandate de somn au drept scop trecerea prin fiecare dintre aceste etape, pentru a ne ajuta să întinerim cu cel puţin cinci ani.

> Ai grijă de dantură!
O persoană cu o dantură impecabilă şi strălucitoare arată bine şi la 60 de ani. Pe când cariile, gingivita sau infecţiile de la nivelul gurii ne fac să arătăm cu cel puţin cinci ani mai în vârstă. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc să ne îngrijim dantura încă din tinereţe.

image

> Ieşi cu prietenii!
O viaţă socială activă creşte speranţa de viaţă şi, în acelaşi timp, ameliorează calitatea vieţii. S-a demonstrat recent că ieşirile cu prietenii, relaţiile bune cu colegii de ser­viciu şi cu rudele stimulează sistemul imunitar şi, prin urmare, ne apără de boli. Astfel, întinerim cu aproximativ trei ani.

> Fă mişcare regulat!
21 de minute de exerciţii fizice moderate, de trei ori pe săptămână, te întineresc cu 3,7 ani. În plus, dacă efectuezi un program de exerciţii cu greutăţi, reduci cu 80 la sută riscul de a suferi de osteoporoză sau de alte afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor. Mişcarea creşte nivelul de oxigen din organism şi, astfel, îmbunătăţeşte capacitatea inimii, a plămânilor şi a vaselor de sânge de a alimenta muşchii cu oxigen. Dacă muşchii sunt menţinuţi în formă, şi pielea va fi mai fermă, iar tu vei arăta mai tânăr.

> Mănâncă sănătos!
Pentru a arăta cu zece ani mai tânăr, este necesară o dietă bogată în substanţe nutritive şi în antioxidanţi, dar săracă în grăsimi, carbohidraţi şi în sare. Atenţie însă, din alimentaţie nu trebuie să lipsească nicio categorie de alimente.

> Păstrează armonia în cuplu!
Persoanele care au o relaţie de cuplu stabilă şi armonioasă de mult timp sunt mai relaxate, prezintă un nivel mai redus de stres şi au un sistem cardiovascular mai sănătos, subliniază specialiştii. Prin urmare, în cuplurile de durată, partenerii se simt cu zece ani mai tineri. Dacă, pe lângă armonie, ai şi o viaţă sexuală satisfăcătoare, mai adaugi încă cinci ani de viaţă de calitate. Este vorba de cuplurile care fac sex de minimum două ori pe săptămână.

Pentru un organism sănătos ai nevoie de pauze de o zi între exerciţii

Nu te supra­solicita, deoarece uzura fizică scade speranţa de viaţă !

Permis
S-a dovedit că  mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi poate fi efectuat fără nicio restricţie.

Metode de estetică antiaging

image

Apariţia ridurilor şi a firelor de păr alb constituie doar manifestarea exterioară a procesului de îmbătrânire, în organism producându-se modificări cu mult înaintea primului rid. Totuşi, preocuparea pentru partea vizibilă a îmbătrânirii este mai mare decât pentru cea organică. Iar tot mai ­mulţi apelează la cremele antirid, la injecţiile cu toxina botulinică sau chiar la chirurgia estetică.

Însă, potrivit specialiştilor, cele mai eficiente metode de a păstra sănătatea şi tinereţea de durată a pielii sunt o alimentaţie bogată în vitaminele A şi E, hidratarea regulată cu ajutorul unor creme care conţin retinol, renunţarea la fumat şi expunerea limitată la soare.

Îmbătrânirea şi cancerul

Potrivit cercetătorilor, între procesul de îmbătrânire şi formarea tumorilor canceroase există o strânsă legătură, deoarece cele două au un numitor comun: radicalii liberi. Aceştia produc modificări în multiplicarea celulelor, pe care sistemul imunitar nu le recunoaşte. Mai exact, atunci când o celulă se multiplică, există un număr de duplicate care conţin erori. O parte din aceste erori mor, datorită acţiunii sistemului imunitar. Dar dacă sistemul de apărare nu funcţionează la parametri optimi, multe dintre erori scapă şi astfel iau naştere celulele canceroase.

Optimiştii sunt mai longevivi

Pesimiştii îmbătrânesc de două ori mai repede decât persoanele care văd întotdeauna partea bună a lucrurilor. Aşadar, chiar şi în momentele cele mai dificile, încearcă să fii optimist, pentru că numai aşa îţi protejezi organismul de boli, prin creşterea imunităţii. În plus, optimismul îţi adaugă trei ani în plus
de tinereţe.

Necesarul zilnic de calorii scade odată cu înaintarea în vârstă, deoarece scade şi metabolismul bazal.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Bio Nutriliv

Toate alimentele ce conţin antioxidanţi sunt binevenite în stoparea proceselor de oxidare din organism, cauzate de acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Cele mai importante vitamine antioxidante sunt A, C şi E. Iar mineralele cele mai eficiente, cu rol în acest proces antioxidant sunt: zincul, seleniul, cuprul, cromul. Toate aceste vitamine si minerale trebuie consumate, de preferinţă, în starea lor naturală şi ar trebui limitată administrarea lor sub formă de suplimente alimentare.

Acestea se găsesc în fructe, legume şi în verdeţuri. Atenţie însă, există şi alimente cu caracter oxidant (accelerează procesul de îmbătrânire celulară). Acestea sunt: zahărul, carnea grasă (cu grăsimi saturate) şi sarea. În plus, persoanele care fumează ar trebui să-şi dubleze sau chiar să-şi tripleze cantitatea zilnică de fructe şi de legume, pentru a avea un aport mai mare de vitamine şi de minerale şi pentru a contracara, în acest fel, toxicitatea ţigărilor.

7 reguli alimentare  care îţi vor schimba viaţa

1. Savurează mâncarea!
Fie că mănânci o mâncare de spanac, fie o prăjitură apetisantă, fă-o cu plăcere, te sfătuiesc oamenii de ştiinţă. În niciun caz nu te simţi vinovat atunci când mănânci unul dintre alimentele „nepermise”, pentru că nu faci altceva decât să le sporeşti efectele negative asupra organismului şi îmbătrâneşti înainte de vreme. De asemenea, evită să mănânci pe fugă, în picioare sau la birou, în timp ce lucrezi.

2. Alege fructele şi legumele colorate!
Cu cât culoarea naturală a legumelor şi a fructelor este mai intensă, cu atât conţin mai multe substanţe care menţin tinereţea organismului. Este vorba de broccoli, sa­lată verde, fructe de pădure, roşii, morcovi, vinete etc.

3. Pregăteşte mâncarea prin metode sănătoase!
Cea mai simplă metodă pentru a şti cu exactitate ce mănânci şi pentru a evita E-urile din produsele alimentare este să găteşti singur cât mai des posibil. Evită prăjelile şi combinaţiile nepermise: carbohidraţi cu proteine (friptură cu cartofi prăjiţi), deoarece sunt foarte greu de digerat. Cele mai sănătoase metode de a găti sunt fierberea la baie de abur şi coacerea în cuptor. În salate adaugă întotdeauna ulei de măsline.

4. Nu evita cerealele şi leguminoasele!
Cerealele (orezul, grâul, orzul) încetinesc absorbţia zahărului în organism şi limitează creşterea în greutate. Iar lintea şi mazărea au un conţinut bogat în proteine, fibre, vitamine şi în compuşi fitochimici care întârzie procesul de îmbătrânire. Soia este unul dintre alimentele cu cel mai mare potenţial antiaging, arată studiile.

5. Consumă multe lichide!
Hidratarea este extrem de importantă pentru menţinerea elasticităţii ţesuturilor şi, implicit, pentru păstrarea unei pieli sănătoase, strălucitoare şi, mai ales, fără riduri. Însă evită sucurile acidulate din comerţ.

6. Preferă grăsimile „bune“!
Deşi grăsimile nu au o reputaţie foarte bună, pentru că favorizează instalarea bolilor cardiovasculare, acestea nu trebuie excluse total din dietă. Este important să alegi grăsimi de calitate, adică pe cele din uleiul de măsline sau de nuci (acizi graşi mononesaturaţi) şi din peşte (omega 3 şi omega 6).

7. Adaugă în dietă alimente pentru o piele fermă!
Uleiurile vegetale, legumele verzi, nucile, ficatul şi produsele lactate conţin vitamina E, care asigură sănătatea ţesuturilor şi o hidratare corespunzătoare a acestora, neutralizând efectele nocive ale soarelui asupra pielii. Vitamina A, atât de utilizată în industria cosmetică, se poate procura din morcovi, lactate, ouă, unt şi din ficat. 

Fructele roşii sunt cele mai puternice arme împotriva radicalilor liberi.

Tratamente naturale antiaging

Ananasul menţine silueta

Consumul regulat de ananas proaspăt are un efect antiaging demonstrat de studii recente, datorită unei enzime numită bromelaină. Aceasta are proprietăţi anti­coagulante şi antiinflamatoare, uşurează digestia şi arde grăsimile, ajutând la menţinerea siluetei. Bromelaina stimulează producerea de celule albe, care alcătuiesc sistemul imunitar.

Strugurii roşii „repară” genele

Aceştia conţin resveratrol, un antioxidant cu proprietatea de a „repara” genele care suferă modificări odată cu trecerea timpului. Studii realizate pe şoareci de laborator au scos la iveală că o dietă bogată în resveratrol opreşte degenerarea musculară cauzată de vârsta înaintată şi, implicit, menţine funcţiile muşchiului cardiac la parametri optimi.

Un nivel crescut de resveratrol se gă­seşte şi în vinul roşu. Specialiştii recomandă o cură intensivă de struguri (un kilogram pe săptămână) şi realizarea de măşti cu struguri. Acestea se prepară din struguri pasaţi, combinaţi cu puţin ulei de măsline.

Aloe vera previne ridurile

image
image
image
image

Frunzele de aloe vera au în compoziţie 96 la sută apă şi 4 la sută aminoacizi, minerale, enzime şi vitaminele A, C şi E. Această plantă previne apariţia ridurilor datorită proprietăţii de stimulare a producerii de colagen şi de elastină, care menţin pielea fermă. Se rea­lizează un amestec dintr-o frunză de plantă pisată mărunt, o lingu­riţă de miere şi una de iaurt. Se aplică pe faţă cu mişcări circulare şi se lasă să acţioneze 15-20 de minute.

Regim
O dietă săracă în calorii menţine tinereţea organismului, arată studiile.

Proteina care combate stresul

O echipă de cercetători americani a descoperit că o proteină din componenţa celulelor ne poate prelungi viaţa. Se numeşte Sirtuin 1 (SIRT1) şi este o proteină care face parte din mecanismul natural de apărare al celulelor de deteriorarea cauzată de surse de stres precum căldura, frigul, metalele grele etc.

Aceşti factori de stres celular cauzează modificări grave în interiorul celulelor, care duc în timp la moartea acestora. Practic, rolul proteinei SIRT1 este să „repare” vătămările aduse de stres şi să prelungească viaţa celulelor. Specialiştii de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, care au făcut această descoperire, speră ca SIRT1 să poată fi folosită în viitor la crearea unui tratament eficient pentru longevitate.

image



Oxidarea nu este singurul vinovat

Stresul oxidativ (oxidarea realizată de radicalii liberi) nu este singurul responsabil de îmbătrânirea prematură, arată un nou studiu. Cercetătorii britanici şi belgieni au efectuat anumite mutaţii genetice pe viermi pentru a le suprima acestora capacitatea de a lupta cu stresul oxidativ. După intervenţie, viermii cu mutaţii nu au îmbătrânit prematur, deşi în corp li s-a acumulat un nivel mare de radicali liberi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite