„Protecţia solară ar trebui făcută la orele în care soarele arde, indiferent dacă suntem pe jos sau în maşină“. Cele mai  „uitate“ zone de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pălăria este un mijloc de protecţie eficient împotriva soarelui care arde
Pălăria este un mijloc de protecţie eficient împotriva soarelui care arde

Una din cinci persoane face un cancer de piele până la vârsta de 75 de ani. 90% din cancerele de piele sunt asociate cu expunerea la ultraviolete, arată statisticile.

De ce avem nevoie de protecţie solară? „ Răspunsul e simplu: pentru că vrem să avem cât mai mult timp posibil o piele netedă, cu aspect tânăr. Pentru că vrem să avem cât mai mult timp o piele sănătoasă şi implicit un organism sănătos“, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, la Clinica Dr. Leventer Centre.

Protecţia nu se referă doar la momentul expunerii întregii suprafeţe cutanate la plajă, ci şi în timpul activităţii în aer liber, atât în mediu rural, cât şi în mediu urban. Cele mai “uitate“ zone de protecţie sunt urechile, decolteul şi lateralele gâtului, pielea din jurul ochilor şi nasul. Aici apar cel mai frecvent carcinoamele cutanate. La bărbat se adaugă şi zona cheliei, adaugă specialistul.

„Protecţia solară ar trebui făcută la orele în care soarele arde, indiferent dacă suntem pe jos sau în maşină. Mai trebuie făcută riguros atunci şi când o persoană a trecut prin experienţa cancerului de piele sau când are numeroase aluniţe. Se recomandă o protecţie atentă şi membrilor familiei pacientului cu cancer de piele, deoarece pe lângă agresiunea luminoasă între factorii predispozanţi, găsim implicate şi anumite gene.“

Dacă vrem să ne fotoprotejăm, atunci trebuie să evităm expunerea la orele de insolaţie maximă, în cazul României, între 10.00-16.00, dar şi expunerea la plajă în zilele cu cod roşu de căldură.

„Alegem umbra şi răcoarea încăperilor, stăm cu măsură la plajă, fără să ne ardem, fără să exagerăm de la bun început. O expunere treptată este mai bună decât una prelungită. Alegem haine uşoare de vară care să acopere corpul. În magazine au apărut haine „inteligente“ care au fibre care protejează perfect pielea, se usucă rapid şi sunt foarte răcoroase. Ne putem adăposti sub o umbrelă, putem purta o pălărie cu boruri largi şi desigur, ochelari de soare cu lentile de fotoprotecţie, pentru că altfel ne aşteaptă cataracta la bătrâneţe.“

„Copilul sub şase luni nu ar trebui dus pe plajă“

Cea mai importantă este fotoprotecţia la vârsta copilăriei, de sănătatea copilului fiind responsabili părinţii. „Copilul sub şase luni nu ar trebui dus pe plajă. Copilul trebuie protejat în acelaşi mod ca şi adultul: hăinuţe, pălărie, umbrelă, umbră, orar potrivit. Pentru toată lumea, indiferent de vârstă, crema de fotoprotecţie cu factor 50 plus este benefică.“

Specialistul explică ce sunt cremele de fotoprotecţie. „Sunt produse dermocosmetice care au în compoziţie fie filtre minerale care reflectă lumina, fie filtre chimice organice şi anorganice care absorb lumina. Legislaţia europeană obligă producătorii să atenueze aceste produse cu până la 50 plus deoarece s-a constatat că între 50 şi 100% nu mai sunt diferenţe semnificative de protecţie. Aceste creme asigură o protecţie înaltă împotriva UVB şi una mai redusă pentru UVA.“

„Atunci când protejează şi împotriva UVA, pe etichetă trebuie să găsiţi o ideogramă sub formă de cerc în care este inscripţionat UVA. În farmacii, se găsesc produse dermocosmetice care provin din laboratoare consacrate şi au studii de toleranţă şi eficienţă la bază. Există o ofertă largă pe categorii de vârstă, ocupaţie, tip de piele, zonă de piele care trebuie protejată, chiar şi pentru anumite patologii generate de expunerea la lumină. Pe ambalaj veţi găsi însemne pentru uz pediatric sau pentru activităţi sportive. Mai mult, unele produse asigură o rezistenţă la îmbăiere, putându-ne baza pe ele pentru un scăldat de maxim 40 de minute. Dermatologii din lumea întreagă încurajează utilizarea acestor creme cumpărate din farmacii şi recomandă ca cel mai mic indice de fotoprotecţie să fie 30. Utilizarea cremei de fotoprotecţie ar trebui să intre în rutina zilnică aşa cum este spălatul pe dinţi.“

Imagine indisponibilă

Alte măsuri de fotoprotecţie inteligentă

Unele medicamente au efect de fotosensibilitate. „Multe din medicamentele pentru acnee, depresie şi unele neuroleptice pot spori sensibilitatea la lumină. Dacă folosiţi o cremă de fotoprotecţie se reduce semnalul propriu de autolimitare la expunerea la radiaţiile luminoase. Astfel, suntem tentaţi să stăm mai mult pentru că nu ne mai ardem. Autoprotecţia înseamnă expunere cu măsură.“

Radiaţiile luminoase ajung chiar şi sub crengile unui pom sau sub o umbrelă de soare obişnuită, prin urmare trebuie verificat dacă ţesătura umbrelei asigură fotoprotecţie.

„10-30 minute pe zi de expunere a mâinilor, decolteului sau a feţei sunt suficiente pentru necesarul de vitamină D. Dacă din anumite motive nu puteţi sta zilnic la soare acest timp, atunci puteţi lua suplimente care asigură necesarul de vitamina D“, conchide medicul care reaminteşte şi de controlul periodic al pielii la dermatolog pentru depistarea precoce a cancerului de piele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite