Medicină

articolul anterior articolul urmator

Purtarea unui sutien nepotrivit creează probleme

0
13 Sep 2011 17:29:53
Autor: Oana Antonescu
Un număr foarte mare de femei îşi cumpără sutiene mai mici decât dimensiunea reală a bustului
Un număr foarte mare de femei îşi cumpără sutiene mai mici decât dimensiunea reală a bustului

Durerile de sâni şi de spate, amorţeala braţelor, iritaţiile şi durerile de cap sunt doar câteva dintre consecinţele purtării unui sutien cu dimensiuni nepotrivite.

Sutienele ridică, susţin şi acoperă sânii, dar pe cât de utile sunt, pe atât de multe probleme pot crea dacă nu sunt bine alese. Să găseşti dimensiunea potrivită a sutienului nu este un lucru uşor, ca dovadă că majoritatea femeilor cumpără mărimi greşite. În cazul sutienelor mai mari decât volumul sânilor sau decât circumferinţa bustului, singura problemă este că nu oferă o susţinere bună şi că nu previn astfel durerile de spate (frecvente îndeosebi la femeile cu sâni mari). Sutienele prea strâmte provoacă mai multe neplăceri. Ele aplică presiune pe nervii din regiunea braţelor, ceea ce poate avea ca efect apariţia unor senzaţii de furnicături şi de amorţeală în braţe. De asemenea, bretelele fixe exercită presiune pe umeri şi pe gât, provocând dureri nu doar în aceste zone, ci şi de cap.

Poate afecta respiraţia şi digestia

Dacă circumferinţa şi cupa sutienului sunt mai mici decât ar trebui, există riscul ca el să nu permită extensia cutiei toracice în timpul respiraţiei, lucru care poate reduce cantitatea de aer care ajunge în plămâni şi, implicit, buna oxigenare a ţesuturilor. Acest fenomen se produce mai ales atunci când femeia poartă sutiene destinate activităţilor sportive, pentru că acestea aplică o presiune mai mare pe cutia toracică. Specialiştii de la Şcoala Britanică de Osteopatie au observat că sutienele cu o circumferinţă prea mică pot să afecteze chiar şi digestia, pentru că presează pe diafragmă. Ele pot cauza constipaţie sau sindromul colonului iritabil, susţin experţii britanici.

Risc de răni şi de iritaţii

Un alt pericol la care ne expunem alegând sutienul după aspect, şi nu după dimensiuni, este acela că poate produce inflamaţii şi leziuni pe piele dacă este prea strâmt. Iar dacă are armătură de sârmă, există riscul de zgârieturi şi de vânătăi. De asemenea, dacă este confecţionat din materiale sintetice, precum poliesterul, există toate şansele ca femeia să facă iritaţii pe piele. Aceasta se întâmplă mai ales vara, deoarece materialele sintetice accelerează transpiraţia care, la rândul său,  favorizează apariţia iritaţiilor cutanate. Dacă, pe lângă materialul sintetic, sutienul are şi un sistem push-up din burete, el va supraîncălzi mai mult pielea, iar riscul de iritaţii va fi cu atât mai mare.

Modele speciale pentru activităţile sportive

În timpul exerciţiilor fizice, sânii se deplasează atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Sutienele obişnuite, de zi cu zi, limitează doar deplasarea pe verticală şi aceasta în cazul în care a fost ales pe dimensiunile potrivite. Purtarea acestuia în timpul activităţilor sportive nu doar că provoacă disconfort din cauză că sânii se mişcă, dar slăbeşte ligamentele care-i susţin, iar în timp, aceştia se vor lăsa. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, este recomandată purtarea sutienelor speciale pentru sport, care menţin sânii în poziţie fixă. Atenţie, aceste sutiene trebuie purtate doar pe durata exerciţiilor fizice!

Posibil risc de cancer de sân

Dacă vei căuta pe internet, vei găsi o multitudine de articole care susţin ideea conform căreia purtarea sutienului pe o perioadă îndelungată din zi poate favoriza formarea tumorilor mamare. Explicaţia ar fi că sutienele aplică presiune pe ganglionii limfatici din zona axilei şi a pieptului. Spre deosebire de venele şi de arterele sangvine, vasele limfatice nu au presiune internă, aşa încât circulaţia limfatică poate fi blocată prin compresie externă. Astfel, toxinele de la nivelul sânilor stagnează şi favorizează formarea tumorilor. Dr. Ted Glancer, director în cadrul Societăţii Americane de Oncologie, contrazice însă această informaţie într-un articol publicat în „New York Times”. El susţine că studiul care a emis teoria avea câteva lacune, motiv pentru care nici nu a fost publicat în reviste medicale. Specialistul a mai declarat că nici mecanismul prin care se crede că sutienul produce cancerul nu este fundamentat ştiinţific.

După ce criterii îl alegem

Un sutien bun acoperă bine sâni, inclusiv în zonele laterale. De asemenea, el nu ar trebui să ne strângă, să lase urme roşii pe piele după ce este scos şi banda elastică orizontală nu ar trebui să stea ridicată la spate. Un alt criteriu important este ca zona de material dintre sâni să stea lipită de stern (de coşul pieptului). Femeile ai căror sâni cresc în volum în preajma menstruaţiei ar trebui să poarte un sutien cu o cupă mai mare decât cea obişnuită.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Filantropia


Fără a exista studii medicale solide privind consecinţele purtării unui sutien nepotrivit, din practica de specialitate pot spune că unele afecţiuni benigne ale sânului pot fi favorizate de sutienele cu componente metalice sau de cele mai mici. Acestea pot produce leziuni traumatice care duc uneori la apariţia displaziei mamare, o afecţiune caracterizată de apariţia unor microchisturi în ţesutul mamar. De regulă, ele sunt multiple, pot apărea la nivelul unui singur sân sau al ambilor şi provoacă senzaţie de tensiune şi dureri mamare. Chisturile sunt benigne şi nu au nicio legătură cu tumorile mamare. Ele nu pot evolua în cancer.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările