Rădăcinoasele îţi întăresc imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curele cu morcovi sunt benefice în afecţiunile cardiovasculare şi pentru ateroscleroză
Curele cu morcovi sunt benefice în afecţiunile cardiovasculare şi pentru ateroscleroză

Preparatele din rădăcinoase au proprietăţi tonice datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Consumă-le la fiecare masă pentru a-ţi întări imunitatea. 

Sfecla roşie înlesneşte detoxifierea

Terapia cu suc de sfeclă roşie în cazul persoanelor cu predispoziţie la cancer opreşte multiplicarea celulelor maligne. Se prepară un cocteil din suc de sfeclă roşie (10 linguri), suc de morcovi (20 de linguri) şi un pahar cu suc de mere.

Se beau câte patru porţii pe zi, iar terapia durează minimum două luni. De asemenea, sucul de sfeclă roşie are proprietatea de a stimula formarea globulelor roşii, mai ales atunci când este consumat pe stomacul gol.

Ridichile negre fac digestia uşoară

Preparatele din ridichi negre, fie sub formă de salată, fie sub formă de suc, au efecte favorabile asupra întregului organism: scad nivelul colesterolului, stimulează digestia şi cresc acuitatea vizuală.

Salatele în care pui ridichi negre (patru linguri), în amestec cu hrean şi cu pătrunjel (câte o lingură din fiecare) stimulează pofta de mâncare şi combat anorexia.

Cura durează trei săptămâni. Dar persoanele cu hiperaciditate gastrică sau cu ulcer gastric trebuie să consume cu prudenţă aceste preparate, pentru că irită stomacul. Pasate alături de cartofii copţi, ridichile negre pot fi un meniu excelent pentru bebeluşii înţărcaţi.

Morcovul combate anemia

Compoziţia foarte bogată în principii active recomandă morcovul ca pe un aliment terapeutic cu efecte remarcabile asupra sănătăţii. Fiind bogat în betacaroten, morcovul este indicat în procesul de creştere (în cazul copiilor) şi în sporirea acuităţii vizuale. Procentul mare de fier din compoziţia sa are efecte remineralizante şi antianemice remarcabile.

Păstârnacul are efect diuretic

Păstârnacul este tonic pentru inimă şi pentru plămâni. Foarte bogată în fibre, nutrienţi precum potasiul, acidul folic şi în vitamina E, această rădăcinoasă are efect diuretic şi elimină toxinele. Terapeuţii recomandă să consumi mai mult păstârnac în anotimpul rece, ca un remediu pentru diversele afecţiuni respiratorii şi pentru oboseala cronică. Bea zilnic câte un pahar cu suc, timp de 40 de zile. 

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Rădăcinoasele sunt adevărate depozite de vitamine şi de minerale. Datorită faptului că pot fi conservate bine în timpul iernii, aceste legume (morcovi, sfeclă, ţelină, cartofi, morcovi, păstârnac, pătrunjel etc.), vin şi ne „salvează" în perioada anotimpului rece, atunci când organismul trebuie să facă faţă temperaturilor scăzute şi nu poate beneficia de verdeţurile, fructele şi legumele puse la dispoziţie de  celelalte anotimpuri.

Rădăcinoasele sunt bogate în carotenoizi, izoflavone, ­vitaminele  A, B, C, E şi minerale: zinc, seleniu, magneziu, fier, potasiu etc., substanţe vitale pentru menţinerea funcţiilor fiziologice  şi  metabolice la  cote nor­male. Curele cu rădăcinoase durează trei săptămâni, timp în care se consumă câte 500 de grame de ­legume sau echivalentul acestora sub formă de suc.

Alternativă

Napii sunt benefici pentru creşterea imunităţii şi pentru prevenirea cancerului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite