Radiolog: „Poţi avea cel mai bun portar, dar dacă restul echipei nu e bun, atunci pierzi jocul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologiile avansate de radioterapie împotriva cancerului au o serie de avantaje pentru pacienţi. Printre acestea se numără faptul că tumoarea este mai bine controlată, iar toxicitatea este mai redusă.

În ultimii ani, tratamentele împotriva cancerului au devenit din ce în ce mai eficiente. Nu este vorba doar despre noi medicamente, ci şi de tehnologii avansate de radioterapie care prelungesc viaţa pacienţilor şi calitatea acesteia.  Prof.dr. Hale Basar Caglar, specialist în oncologie radiologică, şeful Departamentului de radiologie de la Centrul Medical Anadolu, explică avantajele folosirii noilor tehnologii imagistice pentru pacienţi.

Care sunt tehnologiile avansate în terapia cu radiaţii şi care sunt avantajele pentru pacienţi?

Implementarea masivă a tehnologiei în oncologia cu radiaţii vine cu trei avantaje importante. În primul rând, imagistica ne permite să tratăm mai bine şi acest lucru schimbă definitiv rezultatele pentru pacient în ccea ce priveşte controlul tumorii şi toxicitatea. Deoarece radiaţiile nu sunt selective pentru tumoare şi pentru ţesutul sănătos trebuie să stabilim unde trebuie să trimitem radiaţia şi unde nu trebuie,  iar acest lucru se poate face numai cu implementarea unei imagistici bune. Deci, orice oncolog de radiaţii trebuie să utilizeze imagini de înaltă tehnologie şi trebuie să aibă cunoştinţe bune de radiologie.

Al doilea avantaj, este implementarea informaticii în domeniul nostru. Aceasta creşte calitatea planificării tratamentului cu radiaţii. De aceea, facem planificarea tratamentului înainte ca pacientul să înceapă tratamentul cu radiaţii. Numim această procedură simulare. Înainte de a intra pacientul în sala de tratament, înainte de a începe chiar tratamentul, repetăm, simulăm în computer tot programul de tratament. Deci, chiar înainte ca pacientul să înceapă tratamentul, suntem conştienţi de ce zone urmează să primească radiaţia, care organe vor fi afectate, pentru a putea face o presupunere a potenţialelor reacţii adverse. Când ştim toate acestea, tratăm mai bine pacientul.

Apoi, în sala de tratament, implementăm imagini de înaltă tehnologie. Înainte de a începe fiecare sesiune de radiaţii, scanăm pacientul şi încercăm să fim siguri că tratăm ţinta pe care am decis-o deja în sala de planificare a tratamentului. Toate aceste avantaje vin cu noile tehnologii, Cybernife M6, Varian Edge, Radixac Tomotherapy sau alte dispozitive de tratament.

În ce fel aceste tratamente sunt mai eficiente?

Putem, în primul rând, decide unde să tratăm mai bine – controlul tumorii este mai bun. Dacă ştim unde să tratăm mai bine, efectele secundare sunt mai puţine. Deoarece ştim unde să tratăm şi dăm doze foarte mari şi avem mai puţine efecte secundare, putem face acest tratament într-o perioadă mai scurtă de timp, ceea ce este mai convenabil pentru pacienţi. Aşadar, pacientul stă mai puţin timp în spital, cu rezultate mai bune şi cu efecte secundare mai puţine. Ce ne putem dori mai mult? Motivul pentru care apar efectele secundare este că ţesuturile normale sunt iradiate laolaltă cu cele tumorale, deoarece radiaţiile nu sunt selective. Dar, dacă putem scuti organele normale de excesul de radiaţii, atunic toxicitatea pentru organism este mai mică, se poate creşte doza de radiaţii în consiţiile unor rezultate mai bune. Toate sunt interconectate.

Efectele secundare sunt asemănătoare chimioterapiei?

Nu sunt generale. oriunde am trata, vom vedea efectele secundare dedicate zonei respective. De exemplu, dacă tratăm un cancer la nivelul capului şi gâtului, în mod evident, efectele secundare sunt legate de cavitatea bucală, de mucoase, deglutiţia şi alte asemenea lucruri. Deci, depinde de zona pe care o tratăm. De obicei, aceste efecte secundare sunt tolerabile şi reversibile, deci după terminarea tratamentului nu modifică calitatea vieţii.

Aceste tehnologii pot fi utilizate în orice fel de cancer?

Da, aproximativ. Dar totul depinde, evident, de tumoare, de stadiul acesteia, de organul primar, de informaţiile histologice, de intensitatea radiaţiei, de doză, de tehnologie, de aşteptări . În funcţie de toate acestea, se iau deciziile în comisiile noastre multidisciplinare. 70% din pacienţii cu cancer sunt trataţi prin radioterapie în călătoria lor în tratamentul cancerului, poate o dată sau de mai multe ori.

Moralul persoanei este important? Ajută pacientul în timpul tratamentului să fie optimist?

Cred în totalitate în acest lucru, deoarece starea psihologică a pacientului este legată de sistemul imunitar. Nu avem un studiu concret pentru a face o comparaţie, dar am văzut că pacientul care crede în tratament, care are încredere, se descurcă mai bine. Cine nu crede în tratament, deja pierde bătălia. Trebuie să credem, este o muncă în echipă. Îmi este foarte dificil să lupt pe cont propriu. Atâta timp cât nu vrei, nu pot face nimic. Este modul în care lucrează echipa noastră. Ca la o echipă de fotbal, poţi avea cel mai bun portar, dar dacă restul echipei nu este bun, atunci pierzi jocul. Aşa funcţionează şi aici. Deci pacientul, rudele pacientului şi medicul, precum şi echipa care oferă tratamentul trebui să fie o echipă. Şi toată lumea trebuie să îşi îndeplinească corect rolul pentru a câştiga jocul!


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite