Articol publicitar

Radioterapia externă pentru cancerul colorectal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sanador

În cancerul colorectal, radioterapia este parte a tratamentului multimodal, alături de chirurgie şi de chimioterapie. Radioterapia este indicată pentru:

  • Micşorarea volumului tumoral, facilitând intervenţia chirurgicală;
  • Ca tratament unic (sau asociat cu chimioterapia), atunci când actul operator este contraindicat medical, este tehnic imposibil sau când pacientul refuză intervenţia chirurgicală;
  • Pentru ameliorarea simptomelor (durere, sângerare);
  • Pentru a stopa posibilitatea de recidivă locală sau metastazare la distanţă;
  • Pentru tratamentul recidivelor.

Iradierea folosită în tratarea cancerului colorectal se numeşte iradiere externă. Se foloseşte un accelerator linear, care direcţionează razele cu energii înalte din afara corpului către tumoră sau/şi ariile ganglionare regionale şi se administrează prin şedinţe zilnice timp de mai multe săptămâni.

Echipa care participă la acest tip de tratament este formată din profesionişti cu înaltă calificare: medici, fizicieni, tehnicieni de aparat, asistenţi medicali.

Planul de tratament se bazează pe achiziţia de imagini CT, care sunt utilizate în conturarea pe calculator a volumului de iradiat şi, de multe ori, prin completarea cu imagini RMN sau PET-CT.

Computerul are un software special, care face posibilă ajustarea dimensiunii şi formei fasciculelor, ajutând la ţintirea precisă a volumului tumoral, concomitent cu evitarea iradierii excesive a ţesuturilor sănătoase din jur.

Tipurile de radioterapie externă folosite sunt:

  • Iradierea conformaţională 3D utilizează imagini tridimensionale detaliate obţinute prin scanările CT sau RMN, permiţând creşterea preciziei, posibilitatea administrării de doze mai mari în paralel cu cruţarea ţesuturilor sănătoase şi reducerea efectelor adverse;
  • IMRT (radioterapie cu intensitate modulată) este o formă mai complexă de iradiere, în care intensitatea iradierii poate varia în acelaşi câmp, spre deosebire de 3D, care utilizează aceeaşi intensitate pentru fiecare fascicul;
  • VMAT (volumetric modulated arc therapy), o tehnica relativ nouă (2007), care eliberează radiaţia prin câmpuri rotatorii (arcuri), modificând viteza şi forma fasciculelor cu ajutorul unui colimator multilamelar. Avantajul principal este timpul redus de iradiere comparativ cu tehnica IMRT.

Află mai multe detalii despre radioterapia externă pentru cancerul colorectal dintr-un material realizat de Dr. Alin Ţârlea, medic primar Radioterapie la Centrul Oncologic Sanador.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite