Medicină

articolul anterior articolul urmator

Rapelul cu Pfizer sau Moderna dă rezultate foarte bune după doza unică Johnson&Johnson

4
14 Oct 2021 12:55:36
Autor: Maria Ţaga
Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel.
Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel.

O doză de rapel cu un vaccin diferit, pe bază de ARN mesager, a dat rezultate mai bune în cazul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu american publicat miercuri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Studiul, finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), a fost extrem de aşteptat în Statele Unite, deoarece examinează posibilitatea de a „amesteca" vaccinurile - adică utilizarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel decât serul iniţial - ceea ce nu este autorizat momentan în SUA, potrivit hotnews.ro. 
 
Studiul a fost realizat în rândul a 458 de adulţi vaccinaţi cu unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson), timp de cel puţin 12 săptămâni.
 
Cele trei grupuri au fost fiecare împărţite în trei grupuri noi, pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri disponibile ca doză de rapel. Prin urmare, cele nouă grupuri au fost formate din aproximativ 50 de persoane fiecare.
 
Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel. 
 

Rapelul cu Moderna sau Pfizer creşte de zeci de ori nivelul anticorpilor 

La persoanele vaccinate cu serul Johnson & Johnson, nivelurile de anticorpi au crescut de patru ori după o doză de rapel cu acelaşi vaccin, de 35 de ori după un rapel cu Pfizer şi de 76 de ori după un rapel cu Moderna.
 
Nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate cu o primă doză de Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate cu o primă doză de Pfizer sau Johnson & Johnson, şi aceasta "indiferent de vaccinul administrat pentru doza de rapel", notează studiul.
 
În plus, „nu a fost identificată nicio problemă de siguranţă" după administrarea rapelurilor, se mai arată în studiu.
 
Studiul are însă câteva limitări. În primul rând, doza de rapel administrată cu Moderna a fost de 100 micrograme, dublu faţă de ceea ce compania prevede de fapt pentru doza sa de rapel.
 
În plus, numărul participanţilor este redus, iar răspunsul imun ar putea evolua în timp, dincolo de cele 15 zile observate în cadrul studiului.
 
„Este important să nu ne lăsăm duşi de val de aceste rezultate", a avertizat pe Twitter Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine. Rezultatele studiilor privind o a doua doză de rapel cu Johnson & Johnson efectuate chiar de companie pe o perioadă mai lungă au fost „impresionante", a reamintit el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Creier de cristal
14.10.2021, 13:09:42

Misto . Eu m-am vaccinat cu Johnson.

-18 (18 voturi)
d4v1de 1sa
15.10.2021, 09:33:15

Bravo si-ti urez sanatate, fara reactii adverse si fara reparatii capitale! Este strict alegerea ta si dreptul tau de a decide asupra sanatatii si vietii tale.

-26 (28 voturi)
d4v1de 1sa
15.10.2021, 10:32:15

Senatul francez RESPINGE vaccinarea Covid obligatorie. Senatoarea (LR) Haute-Savoie Sylviane Noël : "obligativitatea administrării vaccinurilor genetice a căror fază experimentală este încă în curs de desfășurare, este astfel imprudentă din punct de vedere politic și condamnabilă din punct de vedere moral. Este chiar imposibil din punct de vedere juridic în starea actuală de reglementare din motive perfect justificate legate de menținerea sănătății publice și de consimțământul liber al tuturor". https://www.francesoir.fr/politique-france/le-senat-refuse-la-vaccination-obligatoire-laurence-muller-bronn

-27 (27 voturi)
Creier de cristal
16.10.2021, 03:09:59

Nu cred ca la noi se va ajunge la vaccinare obligatorie pentru anumite parti ale populatiei cum e in Franta sau Italia (nu e nici acolo obligatorie pt toti)....la noi cei mai multi se vor imuniza prin trecerea prin boala...e adevarat multi nu rezista trecerii prin boala iar sistemul sanitar e pus la pamant, ceea ce face ca si multi oameni cu alte boli grave sa nu aiba parte de tratament, care sunt victime indirecte..

-17 (19 voturi)
Modifică Setările