Raport european: România este prima în UE la TBC, hepatită A şi la rabie. Care sunt cele mai periculoase infecţii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TBC-ul rămâne o problemă importantă în România, potrivit raportului european FOTO: Shutterstock
TBC-ul rămâne o problemă importantă în România, potrivit raportului european FOTO: Shutterstock

Numărul mare al cazurilor de infecţii – atât digestive, cât şi cu transmitere sexuală – clasează ţara noastră în top 3 în UE la mai multe boli, unele dintre ele în curs de eradicare în alte state membre. Acestea sunt rezultatele celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Suntem pe locul I în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de TBC, de hepatită A, leptospiroză (infecţie contractată prin contactul cu apa sau cu solul contaminat) şi de trichineloză (infecţie intestinală contractată prin consumul de carne de porc contaminată).

În unele cazuri, România a fost singurul stat din UE care a raportat cazuri de infecţie la om, cum este situaţia rabiei.

Ţara noastră este în top 3 şi la alte infecţii, cum sunt sifilisul, botulismul şi echinococoza (infecţie cu un vierme parazit care provoacă chist hidatic), arată cel mai nou raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC). Raportul este o analiză a datelor epidemiologice furnizate în 2010 şi în 2011 de 27 de state membre UE şi trei state din zona economică europeană: Liechtenstein, Islanda şi Norvegia.

Infecţia cu HIV rămâne o problemă în UE

Numărul total de cazuri noi de infecţii cu HIV în UE s-a stabilizat la aproximativ 28.000 de cazuri pe an, dar în rândul populaţiilor la risc din anumite ţări, lucrurile variază. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul homosexualilor de sex masculin (38%), urmaţi de sexul între heterosexuali (24%) şi de persoanele care-şi injectează droguri (4%).

Ultima categorie pare să fie cea mai problematică în România, ţara noastră raportând în 2011 o creştere îngrijorătoare a numărului infecţiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

Totuşi, numărul cazurilor de SIDA diagnosticate anual a scăzut al jumătate din 2004 până în 2010, arată raportul ECDC.

România, Bulgaria şi Lituania, primele la trichineloză

Unele infecţii gastro-intestinale sunt comune în anumite zone sau ţări ale Uniunii Europene. Astfel, bruceloza (o infecţie sistemică pe care o contractează mai ales persoanele care lucrează cu animale sau cu ţesuturi infectate cu bacteria Brucella), de exemplu, a fost raportată cu precădere în Portugalia, Spania şi în Grecia. În timp ce trichineloza (boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis şi contractată de oameni prin consumul de carne de la animale infectate, mai ales de la porci), este comună în România, în Bulgaria şi în Lituania.

De altfel, în 2010, România a raportat cele mai multe cazuri de trichineloză – 214. Principala cauză este, potrivit raportului, faptul că în aceste ţări se consumă carne de la animalele sacrificate în gospodării, fără a fi testate corespunzător.

Singurele două cazuri de rabie la om, în România

Infecţia cu virusul rabiei este foarte periculoasă şi poate fi contractată de om atât prin muşcătura unor animale sălbatice, cât şi domestice (câini, pisici).

Singurele două cazuri de rabie la om raportate în 2010 în Europa au fost înregistrate în România, arată raportul ECDC. Ambele victime au fost copii din zona de sud a României şi ambele cazuri s-au soldat cu deces. Unul dintre copii fusese muşcat de o pisică, iar în cel de-al doilea caz, nu s-a putut stabili legătura cu muşcătura unui animal.

În ceea ce priveşte prevalenţa rabiei la animale, România, Polonia şi Italia sunt pe primele locuri în UE. Interesant este că, până de curând, rabia părea eradicată în Italia.

România, ţara „mâinilor murdare“

copil spala maini

Cazurile de hepatită A, cunoscută şi cu numele popular de „boala mâinilor murdare“, rămân în număr mare mai ales în România, Letonia, Slovacia, Republica Cehă şi în Bulgaria. Principala cale de transmitere este aşa-numita cale fecal-orală, cauza fiind, deci, o igienă precară a mâinilor după folosirea toaletei.

Cel mai mare număr de cazuri raportate în 2010 s-au înregistrat în România – 3.502. Totuşi, în ceea ce priveşte prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitic A, adică numărul de cazuri la 100.000 de locuitori, România se situează pe locul al treilea (16,28 de cazuri la 100.000 de locuitori), după Bulgaria şi Slovacia.

TBC-ul, o urgenţă

În ciuda progreselor din România, Bulgaria şi din Ţările Baltice, în ceea ce priveşte controlul şi tratamentul tuberculozei, această infecţie rămâne o problemă de sănătate publică majoră mai ales în ţara noastră. Incidenţa aici este, în continuare, cu mult mai mare decât în alte state membre UE.

Prevalenţa totală a TBC-ului în UE, în 2010, a fost de 14.6 la 100.000 de locuitori. Totuşi, în România, această proporţie a fost aproape de şapte ori mai mare, cu 98,2 cazuri la 100.000 de locuitori,

Nici la infecţiile sexuale nu stăm prea bine

În Europa, infecţiile cu transmitere sexuală cele mai răspândite sunt Chlamydia, gonoreea şi sifilisul. În ceea ce priveşte infecţia cu bacteria Chlamydia trachomatis, ţara noastră nu prezintă probleme, potrivit raportului, cu doar 97 de cazuri raportate în 2010 şi cu o prevalenţă de numai 0,5 cazuri la 100.000 de locuitori.

Totuşi, medicii ginecologi atrag atenţia că această infecţie nu se manifestă cu simptome „sonore“ şi, de aceea, în multe cazuri nu este diagnosticată decât atunci când este prea târziu, adică atunci când a provocat, deja, infertilitate feminină.

Nici în ceea ce priveşte gonoreea situaţia nu pare îngrijorătoare la noi în ţară. În 2010, România a raportat 479 de cazuri de gonoree, cu o prevalenţă de 2,2 la 100.000 de locuitori. Prin comparaţie, în Marea Britanie au fost raportate 18.580 de cazuri, cu o prevalenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori.

La sifilis, însă, România se situează pe locul al doilea, după Lituania, ca prevalenţă, şi pe locul al patrulea ca număr total de cazuri raportate în 2010, după Germania, Marea Britanie şi Spania.

Trei infecţii mai puţin cunoscute, dar problematice

femeie catel

Leptospiroza – este o infecţie răspândită de o bacterie numită Leptospira, care trăieşte în rinichii infectaţi ai animalelor purtătoare şi care poate fi contractată de om prin contactul cu urina infectată a acestora. În majoritatea cazurilor, boala este asimptomatică, dar în unele situaţii poate fi fatală, provocând afectarea rinichilor, ficatului şi plămânilor. România este ţara cu cea mai mare prevalenţă a leptospirozei, adică 0,84 de cazuri la 100.000 de locuitori. Totuşi, numărul cazurilor înregistrate în 2010 (181) este mai mic decât cel raportat de Franţa (278).

Botulismul – este o infecţie gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de sporii bacteriei Clostridium botulinum. Boala poate apărea după ce omul consumă alimente contaminate şi este fatală în 6-10% din cazuri. În Polonia, România, Italia şi în Franţa au fost raportate 80% din totalul cazurilor din UE. În România au fost înregistrate 21 de cazuri în 2010, cu o prevalenţă redusă, de doar 0,10 la 100.000 de locuitori. Totuşi, această proporţie ne situează pe locul al treilea în UE, după Italia şi Polonia.

Echinococoza – o boală deloc comună în UE, cauzată de infecţia cu larvele teniei Echinococcus, prin ingerarea ouălor de tenie, cauzată de nerespectarea regulilor de igienă după ce am intrat în contact cu un câine infectat, de exemplu. Provoacă apariţia chistului hidatic, o tumoare cu diferite localizări.

România se situează pe locul al doilea în Europa, după Bulgaria în ceea ce priveşte echinococoza, cu 128 de cazuri raportate în 2010 (faţă de 291 în Bulgaria).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite