Reţetă de magiun veche de 100 de ani bună pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Topoloveni se produce un magiun natural din prune, care a fost declarat produs tradiţional protejat. Exportat până anul acesta, magiunul se vinde acum şi în câteva dintre supermarketurile din România.

Oraşul Topoloveni s-a dezvoltat pe locul unei vechi aşezări rurale, acum 600 de ani în urmă. Situată în partea centrală a României, localitatea este renumită prin culturile sale de viţă-de-vie şi prin livezile de pomi fructiferi.

În „Filele din istoria oraşului Topoloveni – Argeş” se aminteşte despre o fabrică de magiun încă din anul 1914. Erau începuturile industriei alimentare şi localnicii produceau acolo şi magiunul de prune.

De localitatea Topoloveni este legat şi numele întemeietorului Partidului Ţărănesc, Ion Mihalache. Omul care a ocupat, la un moment dat, şi funcţia de ministru al Agriculturii, a fost cel care a adus primele cazane de magiun la Topoloveni.

Produs natural şi tradiţional

După ’90, vestita fabrică de magiun ajunsese un morman de fier vechi, nimic mai mult decât o clădire în paragină. Risca să dispară odată cu ea şi o veche tradiţie românească.

În 2001 însă, Bibiana Dolores Stanciulov, sociolog de profesie şi fost om de radio, a cumpărat fabrica de la Topoloveni. „Am împrumutat peste trei miliarde de lei de la bancă şi m-am trezit astfel cu fierul vechi în braţe. Dar am vrut să văd cum se face un ban din fabrica aceea”, ne-a spus Bibiana Stanciulov. La un an după, a scos prima producţie de magiun, care se numea la vremea respectivă „Scorillos”.

Magiunul era preparat după aceeaşi reţetă de o sută de ani, fără zahăr şi la cazane descoperite ca să iasă apa. Tot atunci a câştigat şi premiul de excelenţă „Marca de aur” pentru cel mai bun produs, din partea Uniunii Generale a Industriaşilor din România.

Trei ani mai târziu, Ministerul Agriculturii i-a acordat dreptul de a-şi numi magiunul, „produs tradiţional”. În luna februarie, anul acesta, „Magiunului natural de prune Topoloveni” i s-a oferit, de către Ministerul Agriculturii, protecţie naţională, iar denumirea acestuia a fost înregistrată ca Indicaţie Geografică Protejată.

Produsul a plecat apoi la Bruxelles, unde urmează să primească denumire protejată la nivelul UE, fiind primul în această situaţie din România. De câteva luni, firma Bibianei Stanciulov furnizează magiunul său de prune şi Casei Regale.

Vrea să-şi dubleze producţia

Până acum, toată producţia de 200 de tone pe an era exportată în Austria, în regim vrac, în borcane de 250 de kilograme. Bibiana Stanciulov ne-a spus însă că străinii cumpărau magiunul la preţ de materie primă, deşi era produs finit.

„Îl reîmbuteliau în borcănele de 200 de grame, iar prin 2005 am avut surpriza să-l găsesc într-un supermarket din Bucureşti, la un preţ de 80.000 de lei, la vremea aceea”, spune ea. Austriecii însă nu-l vindeau ca atare.

Înainte de a-l comercializa, adăugau apă, zaharină şi chiar o prună întreagă în recipiente pe a căror etichetă nu se specifica unde era făcut produsul. De aceea, Bibiana Stanciulov s-a hotărât ca, de anul acesta, să-şi vândă magiunul pe piaţa românească.

A intrat deja în unele supermarketuri, dar şi în magazinele specializate pe produse bio şi naturiste. Un borcan de 350 de grame costă 10 lei.

Anul acesta, speră să-şi dubleze producţia. Bibiana Stanciulov ia prunele de la proprietarii de livezi din arealul Argeş, Vâlcea, Olt, dar şi din Bistriţa şi din Bacău pentru că are nevoie de mai multe sortimente. „Facem acest magiun doar din prună proaspătă şi din minimun patru soiuri amestecate pentru că un soi vine cu parfumul, altul aduce culoarea, altul vine cu dulceaţa, celălalt cu pectina”, ne-a explicat Bibiana Stanciulov.

Magiunul păstrează calităţile fructului pentru că utilajele din fabrică permit mărunţirea pieliţei, astfel încât aceasta să intre integral în compoziţia produsului.

„Dacă îndepărtezi pieliţa elimini practic vitaminele, mineralele, micro şi macro-nutrienţii, adică tot ce este mai bun în fruct”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Conţinut mare de antioxidanţi

Ultima analiză de laborator realizată la Institutul de Cercetări Alimentare arată că „Magiunul natural de prune Topoloveni” are caracter antioxidant de 20 de ori mai mare decât brocoli, legumă recunoscută pentru calităţile sale antiîmbătrânire. Directorul Institutului de Cercetare Alimentară, Gheorghe Mencinicopschi, ne-a spus că o liguriţă din acest magiun rezolvă problemele digestive şi distruge radicalii liberi din organism.

Are multe vitamine, potasiu, calciu, fier, magneziu, micro şi macro-nutrienţi, fiind, de aceea, recomandat copiilor. Este la fel de indicat persoanelor tinere care depun efort fizic şi intelectual sau care lucrează în condiţii de stres. Magiunul de Topoloveni este bun şi pentru persoanele dependente de insulină. În plus, este printre puţinele produse care conţin seleniu, un mineral antiîmbătrânire.

DENUMIRE

Potrivit Legii 84/1998, „indicaţia geografică” este denumirea care serveşte la identificarea unui produs originar dintr-o ţară, regiune sau localitate a unui stat, în cazurile în care o calitate, o reputaţie sau alte caracteristici determinate pot fi în mod esenţial atribuite acestei origini geografice.

10 lei costă un borcan de magiun natural de prune Topoloveni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite