Reţeta care pune în repaus îmbătrânirea pielii. Terapia cu lumină roşie stimulează producerea de colagen nou şi previne cicatricile cheloide. Cum funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele frigului asupra pielii, deficitele de vitamine şi minerale, oboseala acumulată şi stresul conduc la pierderea aspectului mult dorit de ten luminos şi catifelat. Tratamentele de reîntinerire sunt cele mai indicate iarna.

Între atâtea opţiuni, medicii dermatologi recomandă tratamentele neagresive, care activează propriile arme de luptă ale organismului împotriva cauzelor îmbătrânirii pielii, în detrimentul acelora care acţionează doar asupra efectelor. Terapia cu lumină roşie este, de câţiva ani, cel mai înalt standard cţnd vine vorba de reîntinerire. Şi aceasta pentru că stimulează producţia de colagen nou, propriu, şterge ridurile fine şi ameliorează aspectul ridurilor adânci, al cicatricilor, cuperoza, dar şi alte afecţiuni dermatologice serioase.

Deşi îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, există două mari cauze ale acestui fenomen: îmbătrânirea cronologică, adică efectul timpului asupra pielii şi organismului, şi fotoîmbătrânirea, adică efectul nociv al razelor ultraviolete asupra pielii noastre. Pe măsură ce îmbătrânim, rezerva de colagen, una dintre cele mai importante proteine ale organismului, se diminuează, iar procesele naturale de regenerare încetinesc. Astfel, pielea îşi pierde tot mai mult din elasticitate şi fermitate, devenind mai uscată şi mai subţire.

Efectele îmbătrânirii cronologice sunt amplificate de expunerea excesivă la ultraviolete de tip A şi B, care interferează cu procesele de regenerare cutanată, stopând producţia de colagen nou.

Tratament de sine-stătător sau combinat cu alte terapii estetice

Efectele timpului pe piele şi ale soarelui pot fi însă combătute cu succes prin stimularea producerii de colagen, produere care se poate realiza cu succes prin terapia cu lumină roşie Omnilux Revive.

Metoda este bazată exclusiv pe lumină, care activează procesele naturale ale organismului de regenerare şi reîntinerire. Acest lucru înseamnă că terapia cu lumină roşie accelerează procesele de vindecare cutanată, reducând vizibil ridurile şi cicatricile.

Întrucât terapia stimulează producţia de celule implicate în repararea pielii şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, poate fi folosită foarte eficient pentru a potenţa şi îmbunătăţi şi efectele altor terapii. „Cele mai recente rezultate din literatura ştiinţifică au demonstrat efectul benefic al acestei terapii în diferite patologii, fiind utilizată în tratamentul rozaceei, al traumatismelor nervilor sau muşchilor, în durerile persistente, în vindecarea rănilor acute sau cronice. După efectuarea unor proceduri dermatologice precum peeling-ul LASER sau chimic, microdermabraziunea, tratamente cu lumină intens pulsată (IPL) sau chiar intervenţii chirurgicale, lumina roşie poate să grăbească  vindecarea şi regenerarea ţesuturilor şi să prevină apariţia de cicatrici inestetice, cheloide. Folosită în combinaţie cu tratamentele injectabile anti-aging, de tipul substanţelor de umplere a ridurilor (fillere) sau Botox, ajută la o mai bună menţinere pe termen lung a rezultatelor”, explică dr. Mara Mihai, medic dermto-venerologie, în cadrul Clinicii Bioderm.

Intensitatea la care lumina reuşeşte să stimuleze colagen nou

Cum acţionează concret? Terapia emite lumină la o intensitate controlată de 633 nm, care pătrunde la 2 milimetri în profunzimea pielii. În funcţie de capacitatea proprie de absorbţie a diferitor tipuri de celule existente la acest nivel, intensitatea luminii determină multiple efecte benefice. Spre exemplu, prin stimularea activităţii fibroblaştilor determină sinteza mai rapidă şi mai eficientă a colagenului, dar şi a altor proteine necesare în procesele de reparare şi regenerare tisulară.

Spre deosebire de alte terapii anti-aging, care tratează efectele îmbătrânirii, lumina roşie ţinteşte cauzele, activând propriile mecanisme de regenerare ale pielii. În plus, expunerea nu creşte riscul de cancer de piele, precum expunerea la razele UVA şi UVB, neavând intensităţi nocive ca lămpile solare destinate bronzării artificiale.

„Metoda de tratament cu Omnilux Revive este pur ştiinţifică, fiind bazată pe o tehnologie dezvoltată în decursul a 12 ani de cercetare medicală în cadrul Institutului Paterson. Lumina roşie nu are un efect nociv asupra ADN-ului celular, precum radiaţiile ultraviolete care au fost asociate cancerelor cutanate. Acţiunea sa, ce poartă denumirea de fotobiomodulare celulară, este considerată sigură pentru sănătate. Sistemul Omnilux Revive a fost aprobat de Administraţia Americană a Medicamentului şi Alimentului (Food and Drug Administration), încă din 2005”, adaugă medicul dermatolog.

Rezultate vizibile încă de la prima şedinţă

„Majoritatea celor care au încercat terapia ne-au mărturisit că este relaxantă şi plăcută. În timpul şedinţei, care durează în jur de 20 de minute, pacientul stă întins, purtând ochelari speciali de protecţie. Nu este nevoie de un anumit timp de refacere după tratament, iar machiajul poate fi aplicat imediat după  şedinţă”, mai spune dr. Mara Mihai.

Rezultatele sunt vizibile încă de la primele şedinţe, pacienţii observând o  îmbunătăţire a texturii pielii şi o creştere a luminozităţii pielii şi tenului. La finalul tratamentului, care în funcţie de problemă implică între 3 şi 20 de şedinţe, deja vorbim despre o ameliorare semnificativă a ridurilor, cicatricilor şi liniilor fine şi de un aspect întinerit al pielii.

În cadrul unui studiu randomizat, s-a dovedit că 91% din participanţi au observat schimbări vizibile asupra pielii şi un nivel optim de hidratare, chiar şi la 5 săptămâni de la ultima şedinţă. 64% din participanţii la studiu au raportat reducerea liniilor fine şi a ridurilor şi îmbunătăţirea texturii pielii. Terapia a fost foarte bine tolerată, fără înregistrarea de efecte adverse, precum inflamaţie sau eritem.

Tratamentul cu lumină roşie este recomandat pentru: tratmentul rozaceei şi cuperozei; reîntinerire; vindecarea accelerată a plăgilor; vitiligo; keratozei actinice: verucilor HPV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite