Articol publicitar

Sarcina la 40+, posibilă cu ovocite donate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica Fertilia este prima din Bucureşti care, la începutul anului trecut, după încheierea unui contract cu Agenţia Naţională de Transplant şi a unui parteneriat cu Ovobank din Spania (prima bancă de ovocite crioprezervate din Europa), a implementat procedura de fertilizare in vitro cu ovocite de la donator. Ulterior, clinica a încheiat un parteneriat şi cu o bancă similară din Belgia.

Astfel, pacientele Clinicii Fertilia care apelează la această metodă au la dispoziţie două generoase baze de date care includ mii de femei şi din care pot alege donatoarea perfect compatibilă ca grupă de sânge, RH, compatibilitate tisulară, înălţime, culoarea părului, coeficient de inteligenţă şi orice alte caracteristici pe care le doreşte a fi similare cu ale sale. Sau total diferite, de ce nu?! Până la urmă doar compatibilitatea biologică este obligatorie, viitoarea mămică având libertatea de a alege ovocite care provin de la o donatoare de statură înaltă chiar dacă ea este scundă, sau de la una blondă, cu ochi albaştri,  deşi ea este şatenă cu ochi căprui, să zicem.

La Clinica Fertilia a fost deja efectuată prima fertilizare in vitro din România cu ovule donate, sarcina aflându-se în prezent în luna a cincea de evoluţie.

S-au schimbat vremurile şi priorităţile

Este o realitate alarmantă a zilelor noastre faptul că un număr tot mai mare de femei aleg să-şi aducă pe lume copiii la vârste tot mai înaintate, respectiv peste 40 sau chiar 45 de ani. Motivele pentru care amână atât de mult decizia de a deveni mame sunt diverse şi cât se poate de personale pentru fiecare caz în parte. Fără a exista o statistică în acest sens, se pare totuşi că printre cele mai des invocate motive sunt interesul deosebit acordat complătarii studiilor şi pregătirii profesionale, cheltuielile tot mai mari pe care le implică în prezent creşterea şi educarea unui copil, dar şi intensificarea fenomenului migraţiei. Chiar dacă emanciparea femeii şi dorinţa de a ocupa o poziţie profesională cât mai înaltă sunt lucruri fireşti şi lăudabile, au totuşi ca şi consecinţă o evidentă scădere a natalităţii. Securizarea vieţii profesionale înainte de apariţia primului copil este de cele mai multe ori prioritară. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani a fi casnică şi a avea ca profesie îngrijirea copilului (adesea chiar a mai multor copii!) era ceva relativ normal, în ziua de azi femeile ar privi cu groază perspectiva de a rămâne ”la cratiţă”. Deasemenea, o tânără care devine azi mamă la 23-24 de ani este considerată de-a dreptul curajoasă, în condiţiile în care, înainte-vreme, unei femei ajunse la vârsta de 30 de ani gurile-rele îi cam puneau eticheta de ”stearpă” daca nu avea măcar un copil.

Un fenomen al ţărilor civilizate

Cel mai recent studiu al Institutului Naţional de Statistică a relevat faptul că în ultimii 25 de ani numărul femeilor care nasc primul copil după împlinirea vârstei de 35 de ani, s-a dublat. Potrivit aceleiaşi surse, anual, la fiecare 1000 de femei care aduc pe lume primul lor copil, 28 au vârste cuprinse între 35 şi 39 de ani, iar 5 au între 40 şi 45 de ani.

Tendinţa de creştere a vârstei la care are loc prima naştere nu este un fenomen izolat, şi nu doar ţara noastră se confruntă cu el. Cea mai mare proporţie a primilor copii născuţi de femei în vârstă de 40 de ani şi peste această vârstă a fost înregistrată în Italia (7,2% din totalul primelor naşteri în 2016), în Spania (6,6%) şi în Grecia (5,3%). Şi nici în Marea Britanie sau SUA lucrurile nu stau diferit, ba chiar se poate spune că în aceste două ţări a întâlni femei cărunte strângându-şi în braţe bebeluşii este ceva cât se poate de obişnuit.

  • Pragul maxim de fertilitate este între 18 şi 25 de ani.
Imagine indisponibilă

Preţul... succesului

Din nefericire, amânarea deciziei de a avea un copil poate fi plătită scump. Femeia ajunge să aibă o carieră profesională de succes, funcţia visată şi un confort financiar, dar... nu poate rămâne însărcinată. Viaţa socială şi profesională a fost într-o permanentă ascensiune, însă organismul – cel puţin din punctul de vedere al fertilitiăţii - într-un declin. Şi asta pentru că rezerva ovariană  devine tot mai redusă. Şi de o calitate tot mai scăzută.

Toate persoanele de sex feminin se nasc cu o cantitate predefinită de foliculi ovarieni în care se dezvoltă ovulele. De fapt ”povestea” începe încă din stadiul de făt... Un făt de sex feminin are, în a 20-a săptămână de viaţă intrauterină, circa 6-7 milioane de foliculi ovarieni. Atunci când se naşte deja a pierdut o mare parte din ei, mai rămânându-i aproximativ unul - două milioane. Pubertatea găseşte adolescenta cu cel mult 500.000 de foliculi, iar numarul lor va tot scădea pe parcursul vieţii, în pragul menopauzei mai rămânând cu circa 1000. Această diminuare este firească, normală, dar din păcate procesul este ireversibil, aşa că foliculii ovarieni nu se mai refac. Şi, odată cu înaintarea în vârstă, scad nu doar cantitativ ci şi calitativ, cel mai dramatic declin având loc după vârsta de 35 de ani. Iar această scădere este sinonimă cu scăderea şanselor de a mai rămâne însărcinată.

Când mai târziu e prea târziu

O altă situaţie care poate încurca planurile de a avea un copil... ”ceva mai târziu”, poate fi reprezentată de instalarea menopauzei precoce, ale cărei cauze pot fi naturale sau medicale (cauze genetice, intervenţii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie etc). Astfel, femei tinere - care n-au împlinit nici 30 de ani -, pot pierde înainte de vreme rezerva ovariană şi odată cu ea şansele de a deveni mame pe cale naturală.

Ştiaţi că... ... oamenii de ştiinţă britanici au decoperit că fumatul, consumul de alcool şi epuizarea fizică şi psihică pot reduce dramatic perioada de funcţionare a ovarelor?

Speranţa stă în băncile de ovocite

Infertilitatea este o problemă reală, dureroasă, care afectează în egală proporţie bărbaţii şi femeile, cu implicaţii nu doar fizice cât şi emoţionale. Preocuparea pentru această problemă şi mai degrabă pentru rezolvarea ei a condus, la nivel european, în ţările dezvoltate, la necesitatea înfiinţării băncilor de ovocite, soluţia cea mai bună pentru acele cazuri în care rezerva ovariană a femeii nu mai permite tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite proprii fie din cauza vârstei, fie din cauza instalării menopauzei precoce. Şansele de reuşită - respectiv de obţinere a unei sarcini - cu ovocite donate sunt foarte mari, în proporţie de 70%, în timp ce la o femeie de 43 de ani, de exemplu, cu ovocite proprii rata de reuşită este de numai 0,5%. Explicaţia stă în faptul că donatoarele sunt întotdeauna femei tinere, al căror material genetic este, de asemenea, tânăr.

Donarea de ovocite

Cel puţin în Europa, bănci de ovocite funcţionează în Grecia, Spania, Germania şi Belgia. Donarea de ovocite se poate face cu respectarea unor reguli foarte stricte. Astfel, donatoarele efectuează obligatoriu o serie de teste genetice (cariotip genetic, CFTR/fibroză chistică) şi serologice, în vederea excluderii şi celui mai mic risc de a suferi de boli genetice sau infecţioase (HIV, hepatită B şi C, sifilis, Chlamydia). De asemenea, donatoarele susţin şi interviuri psihologice. Aceste testări (inclusiv a stării de sănătate  a rezervei ovariene) sunt efectuate periodic, iar pentru ca donatoarele să fie incluse în baza de date rezultatele acestora trebuie să se situeze în parametri normali. Devenite donatoare, acestea semnează că renunţă la toate drepturile asupra fiecărui copil născut din ovulele sale. Procesul de donare este complet anonim si confidenţial şi există o serie de proceduri care asigură că întreg tratamentul este realizat conform unor standarde de calitate şi siguranţă.

De la cerere la... sarcină

Procedura este simplă şi de scurtă durată. Pacienta vine la clinică şi depune o cerere de ovocite donate. Aceasta este înaintată Agenţiei Naţionale de Transplant spre aprobare de către un reprezentant al clinicii (legislaţia nu permite ca pacienta să se adreseze personal Agenţiei, demersul fiind permis doar clinicii de FIV aflată în relaţie contractuală). După aprobare, pacienta şi medicul aleg împreună donatoarea compatibilă în primul rând biologic, ca grupă de sânge şi fenotip, prin bifarea caracteristicilor. De precizat că donatoarea rămâne anonimă, identitatea acesteia fiind un cod european. De asemenea, şi procedura efectuată în clinică va fi raportată de aceasta tot european, pe un website.

Următorul pas îl reprezintă achitarea costului ovocitelor către banca în a cărei bază de date se află donatoarea. Plata este efectuată de către pacientă, clinica neavând nicio implicare financiară. Banca furnizează mai apoi clinicii, în condiţii excelente de transport, containerul securizat în care se află 3, 6 sau 8 ovocite (în funcţie de pachetul achiziţionat), aceasta urmând să le stocheze în condiţii de siguranţă până când pacienta este pregătită din punct de vedere medical pentru fertilizarea in vitro.

Pacientei i se administrează un tratament medicamentos pentru pregătirea endometrului în vederea implantării embrionului şi susţinerii viitoarei sarcini. Ovocitele importate sunt apoi decongelate şi fertilizate în laborator cu spermă provenită fie de la partenerul pacientei, fie de la un donator (dacă este cazul). Ultima etapă o reprezintă transferul embrionului rezultat în uterul pacientei. Dacă pacienta a cumpărat trei ovocite, din acestea pot rezulta, în laborator, trei embrioni. Unul se implantează, iar ceilalţi doi pot fi criogenaţi pentru a reprezenta ”rezervă” în caz de eşec sau – în funcţie de opţiunea pacientei – pot fi folosiţi pentru un al doilea sau al treilea copil.

Noutatea lunii iunie

De asemenea, Clinica Fertilia este inclusă şi în Programul Primăriei Capitalei care sprijină financiar cuplurilor infertile. Astfel, în cadrul clinicii pot fi efectuate procedurile de fertilizare in vitro în mod gratuit, în baza voucherelor acordate de Primăria Capitalei.

FERTILIA MEDICAL CENTER

Strada Popa-Nan nr. 111-113, Sector 3, Bucuresti.

Email: fertiliamedical@yahoo.com

Telefon : 0724500020

Site : http://www.fertilia.ro/

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite