Savanţii israelieni au creat în premieră „embrioni sintetici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Embrioni sintetici versus naturali FOTO Weizmann Institute via The Guardian
Embrioni sintetici versus naturali FOTO Weizmann Institute via The Guardian

Cercetătorii israelieni au obţinut în premieră „embrioni sintetici” folosind celule stem ale şoarecilor, care au fost capabile să formeze un tract intestinal, muguri de creier şi o inimă care să pulseze, relatează The Guardian.

Savanţii de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la şoareci pot fi stimulate să formeze structuri embrionare timpurii fără a fi necesară fertilizarea.

Ei se aşteaptă ca aceste structuri vii să prilejuiască o înţelegere aprofundată a formării organelor şi ţesuturilor în cursul dezvoltării embrionilor umani.

De asemenea, ei speră ca munca lor să reducă necesitatea experimentelor pe animale şi, în cele din urmă, să deschidă o cale spre noi surse de celule şi ţesuturi posibil de transplantat la om. De pildă, celulele pielii unui bolnav de leucemie ar putea fi transformate în celule stem ale măduvei spinării care să vindece boala.

„În mod remarcabil, arătăm faptul că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici compleţi, ceea ce înseamnă placentă şi sac Yolk în jurul embrionului”, a explicat Jacob Hanna, coordonatorul studiului publicat în „Cell”.

„Suntem entuziasmaţi cu privire la munca noastră şi la implicaţiile ei”, a adăugat el.

Este aceeaşi echipă care anul trecut a descris modul în care a reuşit să creeze un uter artificial cu ajutorul căruia au fost crescuţi câteva zile embrioni naturali de şoarece. Savanţii au folosit acelaşi dispozitiv pentru a creşte celule stem mai mult de o săptămână, aproape jumătate din perioada de gestaţie a unui şoarece.

O parte din celule au fost tratate cu substanţe chimice care au activat programele genetice ale transformării în placentă sau sac Yolk, în timp ce altele au format singure organe şi alte ţesuturi.

Cu toate că majoritatea celulelor stem au eşuat să formeze structuri asemănătoare celor embrionare, circa 0.5% din ele s-au combinat în mici grupări ce s-au dezvoltat în ţesuturi distincte şi organe. Embrionii sintetici au o similaritate de 95% cu cei naturali în privinţa structurii interne şi a profilului genetic. 

Totuşi, ei nu sunt reali în sensul în care nu au potenţialul de a se dezvolta într-un animal complet – cel puţin asta au constatat savanţii când au încercat să-i transplanteze în uterul unei femele.

„În Israel şi în multe alte ţări, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, este legal şi avem aprobarea etică să facem acest lucru cu celule stem pluripotente induse. Aceasta înseamnă să oferim o alternativă etică şi tehnică la utilizarea embrionilor”, a spus Hanna.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite