Medicină

articolul anterior articolul urmator

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile

5
10 Aug 2013 16:29:45
Autor: Andrada Floria
Pilulele contraceptive pot fi periculoase dacă sunt luate fără analize prealabile amănunţite FOTO Shutterstock
Pilulele contraceptive pot fi periculoase dacă sunt luate fără analize prealabile amănunţite FOTO Shutterstock

Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive şi reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.

Controversatele pilule contraceptive Diane 35 începuseră să fie retrase de pe piaţă de numai câteva zile când Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a transmis o nouă ştire: tratamentul Diane va putea fi prescris în continuare în România, dar numai pentru acnee, nu şi pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Până la lămurirea situaţiei, rămân însă mai multe femei confuze privind metodele contraceptive pe care să le utilizeze de-acum înainte. Una dintre ele este Diana M., de aproape 28 de ani, din Bucureşti. „Am început să iau anticoncepţionale pe la vreo 16 ani, când am descoperit nişte probleme de sănătate, adică ovare polichistice. Medicul mi-a prescris anticoncepţionale, cred că erau Logest. Le-am luat vreo doi ani, însă aveam tot felul de reacţii adverse, de la dureri de cap şi greaţă, până la stări depresive. M-am dus din nou la doctor şi mi le-a schimbat, nu mai ţin minte cum se numeau, însă nici astea nu au fost OK. Aşa că, de pe la 20 de ani, iau Diane 35, deci de vreo opt ani. Numai că în ultimele zile din luna iulie, când trebuia să încep o nouă folie, am căutat Diane în foarte multe farmacii şi nu le-am mai găsit. Mi s-a spus că au fost retrase din farmacii cu câteva zile înainte“, povesteşte Diana.

De unde a pornit totul

Una dintre neclarităţile legate de anticoncepţionalele Diane 35 este provocată de faptul că în Franţa, ţara de unde au fost retrase iniţial aceste pilule, ele erau autorizate doar pentru tratamentul acneei. Iar după o investigaţie amănunţită a Agenţiei franceze pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor pentru Sănătate, s-a ajuns la concluzia că Diane 35, ca tratament pentru acnee, are mai multe riscuri decât beneficii. Or, în România, după ce la sfârşitul lunii iulie anticoncepţionalul nu se mai găsea în farmacii, autorităţile române au decis că „medicamentul va putea fi prescris numai pentru acnee, nu şi pentru prevenirea sarcinilor nedorite, ca până acum“, potrivit preşedintelui ANMDM, Marius Savu, citat de Agerpres.

La începutul acestui an, când au început controversele privind Diane 35 în Franţa, principalele argumente împotriva utilizării în continuare a acestor medicamente din partea autorităţilor franceze au fost riscurile crescute de tromboză. Mai precis, administrarea acestor pilule ar creşte considerabil pericolul ca vasele de sânge să se blocheze cu cheaguri. Tot scandalul a pornit de la 125 de cazuri de tromboze şi de la patru decese, toate imputate utilizării medicamentului Diane 35 în decurs de 25 de ani, de când au început să fie comercializate în Franţa.

„Practic, este vorba despre cinci tromboze pe an, în contextul în care peste 300.000 de femei din Franţa erau pe tratament cu Diane 35“, subliniază Laurenţiu Crăciunaş, medic ginecolog la Spitalul „St. Mary’s“ din Manchester, Marea Britanie, pe blogul său,
contraboli.ro. De altfel, Diana M., care a luat Diane timp de opt ani, spune că nu a avut nicio reacţie adversă în toată această perioadă. „Mai mult, dacă aveam probleme cu tromboza, cel mai probabil se manifestau, având în vedere că în ultimii doi ani am avut două operaţii la picior, care m-au ţinut şi destul de mult timp imobilizată“, spune Diana.

O altă problemă care va trebui să fie lămurită de autorităţile române este cum se va împiedica utilizarea în continuare a medicamentului Diane ca anticoncepţional. Aceasta în contextul în care, în Franţa, tratamentul a fost autorizat timp de 25 de ani doar ca antiacneic şi, cu toate acestea, el a fost folosit la scară largă, în afara autorizaţiei, şi pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Melleva are aceeaşi compoziţie ca Diane

Confuziile privind utilizarea anticoncepţionalelor în România nu se opresc aici. O altă problemă care a luat naştere odată cu retragerea de pe piaţă a contraceptivelor Diane 35 şi cu reintroducerea lor exclusiv ca antiacneice este că, de fapt, pe piaţa românească mai există şi alte medicamente cu aceeaşi compoziţie ca Diane, care nu au trecut, însă, prin aceleaşi schimbări.

Este vorba despre Melleva, care şi-a schimbat de curând numele din Melleva 35 în Melleva 2 mg/0,035 mg. Atât Diane, cât şi Melleva conţin acetat de ciproteronă (2 mg) şi etinilestradiol (0,035 mg), deci, practic, ar trebui să se supună aceloraşi reguli.

„Când am văzut că nu găsesc Diane în nicio farmacie, mi-am sunat medicul ginecolog să-l întreb ce să iau în loc şi mi-a spus să cumpăr anticoncepţionale Melleva. Pe acestea le-am găsit în farmacii, dar am avut ceva probleme când le-am cumpărat, fiindcă nu voiau să mi le dea decât pe bază de reţetă. Am avut noroc că am avut nişte analize foarte recente cu parafa medicului ginecolog şi aşa mi le-au dat, după o discuţie lungă“, mărturiseşte Diana.

Cilest, retras de pe piaţa europeană

În luna iunie a acestui an, Agenţia Naţională a Medicamentului a mai retras un anticoncepţional de pe piaţă. Este vorba despre pilulele contraceptive Cilest (0,250 mg/0,035 mg), care sunt tot o combinaţie de etinilestradiol (0,035 mg), dar cu norgestimat (0,250 mg), un hormon de sinteză.

ANMDM a anunţat în iunie „retragerea, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 până în prezent de medicament Cilest“, după cum a arătat o informare a agenţiei. Motivul a fost că fabricantul din Belgia al acestor anticoncepţionale a depistat o problemă de calitate la unele serii de produs, care a condus la o diminuare a efectului de prevenire a unei sarcini nedorite. Hotărârea autorităţilor române a venit ca urmare a unei notificări prin sistemul european de alertă rapidă.

De asemenea, anticoncepţionalele folosite la scară largă Yasmin şi Yaz sunt, şi ele, subiectul unor controverse, de puţin timp. Motivul? Ministerul Sănătăţii din Canada a dat publicităţii un raport potrivit căruia 23 de femei care luau anticoncepţionale Yaz şi Yasmin ar fi decedat după utilizarea acestor medicamente. Agenţia de reglementare a medicamentelor din SUA a emis un avertisment în luna aprilie a anului trecut, arătând că pilulele ar putea fi „legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge“. 

Puţine femei pot lua „pilulele“ fără riscuri

Specialiştii ginecologi atrag atenţia că nu doar Diane 35, Yaz şi Yasmin sunt riscante. De fapt, dacă citim cu atenţie prospectul tuturor anticoncepţionalelor, mai ales al celor de generaţie nouă, vom vedea o listă lungă de reacţii adverse şi de contraindicaţii.

„Anticoncepţionalele cresc riscul de tromboză venoasă şi de trombembolism pulmonar. Nu doar Diane 35, toate! În termeni simpli, tromboza venoasă este un cheag de sânge format în interiorul unei vene, care se poate mobiliza să ajungă la inimă şi apoi în vasele din plămâni, cauzând trombembolism pulmonar, care poate fi fatal, în funcţie de dimensiunea cheagului“, explică medicul ginecolog Laurenţiu Crăciunaş.

De vină pentru riscurile crescute de formare a cheagurilor şi de blocare a vaselor de sânge ar fi, potrivit specialiştilor, hormonii de sinteză utilizaţi în compoziţia anticoncepţionalelor de generaţie nouă. Este vorba despre hormonii care se găsesc alături de estrogen: desogestrelul, gestodenul, norgestimatul şi drospirenona, de exemplu.

Un studiu realizat anul trecut de autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor şi alimentelor (Food and Drug Administration – FDA) a arătat că femeile care iau contraceptive orale de generaţie nouă au, în medie, un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu femeile care au luat anticoncepţionale clasice. În cadrul studiului FDA au fost monitorizate 800.000 de femei americane care au luat mai multe tipuri de anticoncepţionale în perioada 2001-2007.

Cazul Marion Larat (foto sus)

Printre tinerele care dovedesc cât de riscante pot fi aceste contraceptive dacă sunt luate fără analize amănunţite se numără Marion Larat, o tânără franţuzoaică, de 25 de ani. Ea a luat, cu şase ani în urmă, anticoncepţionale de generaţie nouă care aveau în compoziţie gestoden. La doar trei luni de tratament cu pilulele respective, tânăra a suferit un accident vascular cerebral (AVC), în urma căruia a rămas paralizată pe o jumătate din corp (hemiplegie) şi cu tulburări de vorbire (afazie). De-abia după patru ani şi după investigaţii detaliate efectuate ulterior, tânăra a aflat că accidentul cerebral a fost cauzat în mod direct de administrarea anticoncepţionalelor. Ea este purtătoarea unei anomalii genetice, factor II Leiden, adică un factor care favorizează coagularea rapidă a sângelui. „După ce am aflat acest lucru, nu am mai dormit bine timp de un an. Am aflat că 8% din femei au această anomalie şi, deci, au un risc crescut să sufere un AVC sau chiar să moară dacă iau anticoncepţionale“, a mărturisit Marion pentru „Le Monde“.

Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al Agenţiei Naţionale a Medicamentului a declarat că nu a fost înregistrat până acum niciun deces asociat utilizării de Diane 35. Totuşi, medicii ginecologi susţin că, de-a lungul timpului, au existat cazuri de reacţii adverse care ar putea fi puse pe seama utilizării acestor anticoncepţionale sau a altora de generaţie nouă. „Eu am auzit de câteva cazuri de complicaţii chiar letale la care sigur a participat, ca factor agravant, consumul de pilule anticoncepţionale“, mărturiseşte medicul primar ginecolog Cezara Bucur, de la Maternitatea Polizu din Capitală.

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

miron miron
10.08.2013, 17:51:51

Ca de ficare data iti citesc articolul in Adevarul de vineri,savurandu-ti binenteles si poza. Ma pricep de la geodezie, hidrologie, meteorologie, stomatologie, tamplarie, soferie , agricultura si afaceri pana la religie, dar sincer iti spun, ca la acest subiect nu ma pricep. Astept ca doamnele de la 18 ani in sus( nu concep o varsta mai jos, poate-s depasit) cu experenta in acest domeniu si in cunostiinta de cauza, sa dezbata acest subiect atat de important si necesar de stiut.

+1 (1 vot)
Sorin5780
10.08.2013, 20:03:23

De ce trebuie să fie totul un scandal cu presa asta a noastră?

+2 (2 voturi)
654815544566
11.08.2013, 08:39:34

Si cine le obliga pe femei sa ia astfel de pastile? Cand te joci cu natura, de obicei, ea e cea care ti-o trage la final.

+1 (1 vot)
miron miron
11.08.2013, 20:50:46

6..........6, ai spus o poanta buna...

+1 (1 vot)
Cornel Jurja
11.08.2013, 13:01:19

Este o mare problema cu anticonceptionalele si medicamentele pentru slabit.Amandoua tipurile de medicamente se pare ca actioneaza direct asupra unor mecanisme importante ale organismului (functia reproducatoare si metabolismul) , fapt ce nu este chiar in regula.Inchipuiti-va ca s-ar actiona asupra functiei de oxigenare a sangelui care se produce in plamani cam ce effect ar avea. La fel si sctiunea de suprimare sau de modificare a unor alte functii importante nu se poate sa nu aiba efecte secundare grave.Cunosc doua cazuri de moarte datorita infarctului miocardic la femei tinere sub 30 de ani, care luau atat anticonceptionale cat si ceva pilule de slabit. Desi decesul nu a fost confirmat ca avand cauza aceste tratamente,autopsia relevand numai cauza imediatta a decesului, Nu este exclus ca infarctul sa fi fost detreminat in mare masura de aceste medicamente.Se stie ca la noi nu se fac asemenea studii si se pare ca de dragul comercializarii in continuare a unor medicamente fenomenul efectelor secundare este investigat insufficient.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările