Medicină

articolul anterior articolul urmator

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

0
12 Jan 2022 13:04:55
Autor: Lizeta Oprea
Centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării
Centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării

Pacienţii cu afecţiuni autoimune, neuro-degenerative şi imunodeficienţe primare sau secundare vor avea acces mult mai uşor la tratamente cu medicamente fabricate din plasmă. Asociaţia „Donăm Plasmă” anunţă că pe parcursul anului 2022 va deschide în România 10 centre de plasmafereză.

Cele zece centre vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă anual, cantitate suficientă să acopere necesarul fabricării medicamentelor derivate din plasmă, de care au nevoie pacienţii români: 1000 kg de imunoglobulină normală, minim 2000 kg de albumină şi 40.000.000 UI factor de coagulare.

Conform asociaţiei, Donăm plasmă“, centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării, iar investiţiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea şi operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociaţia „Donăm Plasmă", din sponsorizări şi parteneriate cu diverse companii private cu experienţă în colectarea şi procesarea de plasmă umană. Pe această cale, Asociaţia face un call to action către toate companiile de profil care doresc să se alăture acestei iniţiative.

Toate cele 10 centre de plasmafereză se vor supune procedurilor de autorizare şi înregistrare în European Plasma Master File (PMF), astfel încât plasma umană colectată în aceste centre să poată fi procesată în fabricile europene. Plasma umană colectată va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie şi va fi oferită producătorilor de medicamente derivate din plasmă, în schimbul produselor finite necesare pacienţilor români.

Necesitatea implementării acestor centre de plasmafazare vine în contextul în care, în România, peste 20.000 de pacienţi români au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasmă umană, însă ţara noastră a traversat, în ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulină, în condiţiile unui deficit global de plasmă umană, care este materia primă din care se fabrică aceste medicamente de care depinde şi viaţa pacienţilor români.

,,Eforturile noastre de a colecta plasma de la donatorii români şi toate iniţiativele care au condus spre acest lucru au început cu mai bine de 10 ani în urmă. Statul român nu a făcut progrese la acest capitol, nici atunci şi nici în prezent, astfel că, am ajuns să fim singura ţară din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fabricarea medicamentelor derivate.

În ultimii ani pacienţii români care suferă de imunodeficienţe primare sau secundare, afecţiuni autoimune, boli neuro-degenerative au suferit complicaţii grave din cauză că nu au avut accces la tratamentele esenţiale fabricate din plasmă umană. Consider că România are obligaţia să asigure pacienţilor români accesul la aceste tratamente ce le salvează viaţa. Soluţia care s-a dovedit eficientă în mai multe ţări UE este să colectăm plasmă umană de la donatorii români, pentru a fabrica toate aceste medicamente.

Obiectivul nostru de a deschide o parte din cele 10 centre de plasmafereză, chiar în cursul anului 2022, este unul îndrăzneţ; ştim că vom întâmpina multe situaţii dificile, însă avem convingerea că alături de cadrele medicale din multe dintre actualele centre de transfuzie, respectiv împreună cu partenerii şi sponsorii care ni se vor alătura în acest demers, vom reuşi să construim cele 10 centre şi să oferim, astfel, speranţă pacienţilor români şi o calitate a vieţii mult mai bună’’ – a declarant Florin Hozoc, Preşedinte al Asociaţiei Donăm Plasmă.

Calendarul acţiunilor din perioada imediat următoare cuprinde o ultimă perioadă de consultări pentru finalizarea documentaţiei privind selecţia oraşelor unde Asociaţia va deschide cele 10 centre de plasmafereză, respectiv selecţia partenerilor care vor participa la amenajarea şi operarea acestora.

 De asemenea, până la sfârşitul lunii martie, comisiile consultative de evaluare, formate din medici, specialişti şi reprezentanţi ai pacienţilor, vor finaliza propunerile privind oraşele şi partenerii, astfel încât cel târziu la 30 aprilie 2022 vor comunica oraşele şi partenerii selectaţi. Estimăm că în perioada mai 2022 - februarie 2023 se vor finaliza investiţiile, respectiv selecţia, instruirea personalului şi toate procedurile de autorizare, astfel încât în luna februarie a a anului viitor să aibă loc prima colectare de plasmă într-un centru de plasmafereză autorizat European Plasma Master-File din România. Până cel târziu la finalul lunii noiembrie 2023 vor fi autorizate toate cele 10 centre, pentru a putea  deveni operaţională întreaga capacitate de colectare de plasmă pentru fabricarea de medicamente.

Asociaţia „Donăm Plasmă” este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în România în anul 2021, având ca principal scop să promoveze donarea de plasmă umană pentru fabricarea de medicamente. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările