Semne şi simptome ale cancerului gastric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fază incipientă, cancerul de stomac nu are simptome, motiv pentru care foarte rar poate fi descoperit din vreme. Un apetit scăzut sau senzaţia de saţietate în partea de sus a abdomenului după o masă frugală pot avea drept cauză un virus stomacal sau un ulcer, dar pot fi, totodată, şi semnele unui cancer gastic.

Cancerul de stomac evoluează încet. Cele mai multe cancere gastrice sunt adenocarcinoamele şi apar la nivelul mucoasei care căptuşeşte stomacul.

Lipsa poftei de mâncare, pierderea nedorită în greutate, durerile de burtă, un disconfort vag la nivelul abdomenului, arsurile gastrice sau indigestia pot fi atât simptomele unor boli mai puţin grave - ulcer, gastrită -, dar pot semnala şi prezenţa unui cancer, potrivit cancer.org.

Oboseala, refluxul gastroesofagian, voma însoţită sau nu de sânge, anemia şi urina cu sânge sunt alte semne care mai pot fi prezente şi în cazul adenocarcinomului.

Persoanele care au astfel de simptome ar face bine să consulte un medic specialist, mai ales dacă acestea persistă.  

În SUA, doar 1 din 5 cancere gastrice este descoperit în fază incipientă, înainte de a se răspândi în tot organismul, tocmai din pricina lipsei simptomelor specifice.

Factori de risc în cancerul gastric

Potrivit sursei mai sus citate, diferitele tipuri de cancer au diferiţi factori de risc. Unii, cum este de pildă fumatul, poate fi schimbat, în timp ce alţii – precum istoricul familial sau genul, nu.

Totuşi, având anumiţi factori de risc nu înseamnă automat că vom şi face boala, după cum există şi persoane care deşi nu au niciun factor de risc ajung să se îmbolnăvească.

Cu toate acestea, dacă ţinem la sănătatea noastră ar fi bine să ne lăsăm de fumat – riscul de cancer stomacal e de două opri mai mare la fumători -, să avem o dietă mai puţin bogată în afumături, peşte sărat sau legume murate şi să ne cântărim frecvent pentru a preveni obezitatea.

Genul, vârsta sau grupa de sânge sunt factori de risc ce nu pot fi schimbaţi. Astfel se pare că acest tip de cancer este mai frecvent la bărbaţi decât la femei, apare la vârsta de peste 50 de ani, mulţi dintre pacienţi fiind diagnosticaţi la 60-80 de ani.

Infecţia cu Helicobacter pylori pare să crească riscul de cancer gastric, infecţia pe termen lung cu această bacterie ducând la inflamaţii care modifică celulele stomacului.

Din motive necunoscute, persoanele care au grupa de sânge A au un risc mai mare de a face cancer de stomac, la fel şi cele care au moştenit genele BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile şi de apariţia cancerului de sân.

Totodată, persoanele care au rude de gradul I cu cancer gastric au un risc mai mare să dezvolte boala. Anumite tipuri de polipi - adenomatoşi -  pot, în anumite condiţii, să se transforme în cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite