Medicină

articolul anterior articolul urmator

Sfârşitul maladiei SIDA? Un studiu extins arată că medicamentele opresc transmiterea HIV

1
4 May 2019 13:10:06
Autor: Daniela Serb
Circa un milion de oameni mor în fiecare an de SIDA
Circa un milion de oameni mor în fiecare an de SIDA

Un pacient seropozitiv tratat eficient nu mai transmite virusul HIV, cel care declanşează SIDA. Un nou studiu extins publicat în „The Guardian“ arată că riscurile între partenerii de sex masculin sunt zero, dacă virusul este complet suprimat de antiretrovirale.

Un sfârşit al epidemiei de SIDA s-ar putea întrezări după ce un studiu de referinţă desfăşurat în 14 ţări arată că bărbaţii cu HIV care au urmat un tratament constant şi eficient cu medicamente antioretrovirale nu şi-au mai infectat partenerii. Pentru ca infecţia să dispară este nevoie însă ca toate persoanele cu HIV să urmeze un astfel de tratament complet, conform aceleiaşi surse.

Studiu desfăşurat pe aproape 1.000 de cupluri de sex masculin din Europa în care unul dintre parteneri a primit tratament de suprimare a virusului arată că nu au mai existat cazuri de transmitere la partenerul HIV-negativ, în condiţiile unui sex fără prezervativ.

Deşi 15 bărbaţi au fost infectaţi cu HIV pe durata a opt ani, cât a durat cercetarea, testul ADN a relevat faptul că infecţia a survenit în urma practicării sexului cu altcineva decât partenerul care nu se afla sub tratament.

„Este nemaipomenit, este fantastic!“

„Este nemaipomenit, este fantastic!“ s-a exprimat prof. Alison Rodger, unul dintre autorii principali ai studiului, de la University College London. Cercetarea a fost publicată în revista medicală „The Lancet“. Studii anterioare relevaseră, de asemenea, faptul că  tratamentu protejează cuplurile heterosexuale în care unul dintre parteneri are HIV.

Potrivit lui Rodger aceste cercetări oferă dovezi concludente pentru persoanele gay că riscul de transmitere a HIV cu terapie antiretrovirală este zero. „Constatările noastre susţin mesajul campaniei internaţionale U=U, conform căruia o încărcătură virală nedetectabilă face HIV netransmisibil. “

„Acest mesaj puternic poate să ajute pentru a pune capăt pandemiei de HIV, evitând transmiterea virusului şi combătând stigmatizarea şi discriminarea la care sunt supuse multe dintre persoanele care trăiesc cu HIV“, a adăugat cercetătoarea britanică.

Bruce Richman, directorul executiv al Campaniei de acces la prevenţie - PAC, cel care a lansat U=U, a spus că este extrem de recunoscător cercetătorilor şi participanţilor la acest studiu care a „schimbat pentru totdeauna ceea ce înseamnă să trăieşti şi să iubeşti cu HIV în întreaga lume.“

Diagnosticarea, dificilă în stadii incipiente de boală

Într-un comentariu independent apărut alături de acest studiu, Myron Cohen, unul dintre pionierii cercetărilor despre eficienţa tratamentelor antiHIV, profesor la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite, a spus că, pentru a reduce infectările, deşi rezultatele obţinute de Alison Rodger şi colegii ei sunt „importante“, omenirea nu poate să îşi bazeze strategia de prevenţie doar pe acest principiu.

„Nu este întotdeauna uşor ca oamenii să fie depistaţi cu HIV sau să aibă acces la îngrijiri medicale, cu atât mai mult cu cât teama, stigmatizarea, homofobia continuă să îngreuneze tratamentele contra HIV“, a argumentat Myron Cohen. „În plus, diagnosticarea infecţiei cu HIV este dificilă în primele stadii ale sale, perioadă în care transmiterea virusului este foarte eficientă“, a mai spus expertul american.

În 2017, aproape 40 de milioane de persoane din întreaga lume erau diagnosticate cu HIV, 21, 7 fiind sub tratament cu antiretrovirale. Se estimează că 101.600 de persoane cu HIV trăiesc în Marea Britanie, iar 7.800 sunt nediagnosticate aşa că nu ştiu că au boala.

Stoparea epidemiei până în 2030?

Potrivit strategiei ONU referitoare la SIDA se poate ajunge la o stopare a epidemiei până în 2030 dacă sunt respectate trei condiţii: 90% din persoanele infectate să ştie că sunt seropozitive, 90% să urmeze tratament şi 90% din cei sub tratament să aibă virusul nedetectabil. Însă doar 59% din persoanele seropozitive se află în prezent sub tratament, situaţie marcată de disparităţi importante între ţările occidentale şi ţările în curs de dezvoltare.
De la debutul epidemiei de SIDA, din anii 1980, aproximativ 78 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 35 de milioane au murit din cauza acestei boli. Anual, se produc 1,8 milioane de noi infectări şi aproape un milion de decese.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcel Cristea
4.05.2019, 16:26:12

After annual forbearance, let depravity rule!