Medicină

articolul anterior articolul urmator

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

0
15 Jan 2016 14:22:38
Autor: Steluta Indrei
Sfaturi pentru o inimă sănătoasă  FOTO Arhivă
Sfaturi pentru o inimă sănătoasă  FOTO Arhivă

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de majoritatea deceselor la nivel mondial. Se estimează că 80% din aceste boli ar putea fi evitate prin prevenţie. Iată care sunt principalele sfaturi pentru o inimă sănătoasă.

Pentru a vă bucura de viaţă lungă aveţi nevoie de o inimă sănătoasă. Inima este „motorul“ care ne asigură viaţa. Deşi sunt o serie de factori de risc asupra cărora nu putem interveni, precum moştenirea genetică, sexul, vârsta, există o mulţime de alte gesturi pe care le putem face pentru a ajuta inima să funcţioneze la capacitate maximă. Cardiologii ne oferă cele mai bune sfaturi pentru o inimă sănătoasă. Alimentaţia echilibrată, renunţarea la fumat, exerciţiile fizice, vizitele periodice la medic şi respectarea indicaţiilor acestuia sunt la îndemâna oricui doreşte să-şi protejeze „motoraşul“ din piept.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Atenţie la alimentaţie!

Evitaţi hrana prea grasă şi prea sărată. Menţineţi-vă o greutate stabilă şi faceţi tot posibilul să nu ajungeţi la obezitate, fiindcă aceasta creşte consoderabil riscul de atac cardiac şi de diabet. Un regim sănătos, alcătuit din multe legume şi fructe, proteine de calitate din peşte şi carne albă, este exact pe placul inimii. Feriţi-vă de mezeluri şi alimente gata preparate de la supermarket sau fast-food, veţi economisi bani şi veţi face o investiţie sigură în propria sănătate.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Mergeţi la medic

Nu neglijaţi îngrijirea medicală periodică. Dacă nu mergeţi la medic în cazul unor simptome, problemele se agravează şi devin mai greu de tratat. Studiile arată că pacienţii care renunţă la tratamentul pentru inimă prezintă mult mai multe riscuri de infarct sau accident vascular cerebral.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Faceţi mişcare

Nu este obligatoriu să vă faceţi abonament la o sală de sport. Este suficient să mergeţi pe jos în fiecare zi, între 20 şi 30 de minute. S-a demonstrat că mersul pe jos ajută la scăderea tensiunii arteriale, tonifierea muşchiului cardiac şi normalizarea valorilor colesterolului.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Staţi departe de ţigară

Renunţarea la fumat odată pentru totdeauna înseamnă un beneficiu clar pentru inimă. Riscul de boală cardiovasculară se reduce cu 50% după numai un an de la abandonul ţigării.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Feriţi-vă de stres

Petreceţi cât mai mult timp cu familia şi prietenii. Pentru a împiedica stresul să vă acapareze viaţa căutaţi tot timpul oaze de relaxare, iar în weekend aveţi grijă să vă acordaţi momente în care să faceţii ceea ce vă place şi vă bucură sufletul.

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Alcoolul cu prudenţă!

Consumul de alcool nu trebuie să depăşească doza faimosului pahar de vin roşu pe zi, inclus în dieta mediteraneană şi dovedit ca fiind benefic pentru inimă. Abuzul de alcool reprezintă un risc major de infarct, insuficienţă cardiacă sau accident vascular cerebral.   

Sfaturi pentru o inimă sănătoasă: Ţineţi sub control colesterolul, hipertensiunea şi glicemia

Verificaţi periodic prin analize de sânge colesterolul, hipertensiunea şi glicemia. Iată care sunt valorile normale ale acestor trei coordonate esenţiale pentru a avea o inimă sănătoasă: colesterolul total – sub 200 mg/dl, hipertensiunea – 120 mm/Hg, glicemia – sub 120 mg/dl.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările