Sfaturi pe timp de caniculă: beţi un pahar cu apă la fiecare 15 minute şi nu setaţi aerul condiţionat la o temperatură foarte scăzută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pe timp de caniculă. FOTO: Arhivă Adevărul
Sfaturi pe timp de caniculă. FOTO: Arhivă Adevărul

Sfaturi pe timp de caniculă. Ministerul Sănătăţii a elaborat un set de recomandări valabile în perioadele cu temperaturi caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de vremea extrem de călduroasă din următoarea perioadă să poată fi reduse la minimum.

În sezonul cald, temperaturile pot creşte până la 37-38 de grade Celsius, însă umiditatea este principalul factor de disconfort în rândul populaţiei. Pe timp de caniculă, indicele de temperatură – umezeală poate depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
 

Sfaturi pe timp de caniculă. Ce măsuri iau autorităţile

Prin urmare, se impun măsuri care să protejeze persoanele nevoite să iasă din case în aceste condiţii, cum ar fi, de exemplu, suplimentarea şi alertarea serviciilor de ambulanţă, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, amplasarea unor puncte de asistenţă medicală de urgenţă şi distribuire a apei potabile şi, foarte important, verificarea condiţiilor iginenico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din unităţile cu profil alimentar.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii recomandă agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri de persoană şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.
 

Sfaturi pe timp de caniculă: evitaţi expunerea la soare între 11 şi 18

În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Deci sticla cu apă nu trebuie să vă lipsească. Dar nu luaţi în calcul băuturile carbogazose, cafeaua, alcoolul, băuturile energizante pe bază de cafeină, pentru că în loc să vă ajute, ele vă deshidratează.

Sfaturi pe timp de caniculă: nu setaţi aerul condiţionat pe o temperatură foarte scăzută

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Hainele din materiale sintetice “sufocă” pielea, o irită şi favorizează transpiratia. Hainele de culoare închisă atrag razele soarelui şi cresc temperatura corpului.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, cum ar fi joggingul, grădinăritul etc. şi păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Sfaturi pe timp de caniculă pentru copii

În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. Dulciurile foarte concentrate şi carnea se recomandă a fi evitate în perioadele cu temperaturi caniculare.

În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

La plajă, copiii trebuie protejaţi cu pălăriuţe şi se vor folosi întotdeauna creme cu factor de protecţie 50+. De asemenea, se va evita expunerea la razele soarelui în intervalul orar 11-17, când sunt radiaţii puternice.

Sfaturi pe timp de caniculă: alimente şi băuturi care răcoresc

Specialiştii recomandă hidratarea cu apa plată şi minerală, dar nu foarte rece, şi anumite ceaiuri, cum ar fi cele se mentă, sunătoare, ghimbir, hibiscus etc.

„Băuturile nu trebuie băute foarte reci pentru că senzaţia de rece e doar în gură, însă apoi stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastrointestinal“, a explicat nutriţionistul Lygia Alexandrescu pentru Agerpres.

Cele mai răcoritoare alimente pe timp de caniculă sunt  verdeţurile, legumele cu conţinut scăzut de amidon (fasole proaspătă, conopidă, broccoli, dovlecei, ciuperci, castraveţi) şi fructele de sezon bogate în apă (pepene verde, pepene galben, piersici).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite