Simptome care ne pot păcăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptome care  ne pot păcăli
Simptome care ne pot păcăli

Uneori, ignorăm boli grave, cum ar fi cele cardiace, pentru că au manifestări banale, de tipul tusei. Alteori, ne alarmăm inutil din cauza unor simptome date de suferinţe minore.

De câte ori ai crezut că ai apendicită pentru că te durea în partea dreaptă, în zona pelviană şi te-ai panicat inutil la gândul că trebuie să te operezi? Acest simptom este printre cele mai înşelătoare, pentru că poate avea un număr foarte mare de cauze.

„Durerea în partea dreaptă jos poate fi dată de inflamaţia unui polip sau a unui diverticul al intestinului gros. Alteori, ea este cauzată şi de o colică renală sau de o litiază (piatră) urinară. La femei, există şi posibilitatea ca durerea să iradieze de la nivelul tropmelor uterine sau uterului - să fie dată deci de o problemă genitală", potrivit medicului de familie Călin Ciubotaru.

În majoritatea acestor cazuri, durerea este persistentă şi destul de puternică, precum în apendicită. Nici iradierea pe picior şi greaţa ori vărsăturile nu sunt simptome specifice doar pentru apendicită, ci trebuie investigate cauzele.

Durerile de stomac pot ascunde un infarct

Multe persoane care au dureri în partea superioară a abdomenului (de la ombilic în sus) cred că sunt cauzate de o problemă a stomacului. În realitate, durerea cu o asemenea localizare poate iradia de la nivelul vezicii biliare, al pancreasului sau chiar de la plămâni (cauza fiind pneumonia cel mai adesea).

Durerea de stomac poate anunţa, de asemenea, un infarct. Mai ales vârstnicii şi bolnavii de diabet care suferă un infarct miocardic pot avea acest simptom atipic, în locul durerilor în piept. Ei percep durerea din partea superioară a abdomenului ca pe o senzaţie de greutate în stomac, similară celei survenite după mesele copioase.

Există şi alte localizări atipice ale durerii în infarct, cum ar fi în gât sau în mandibulă. Pentru persoana care suferă infarctul, asemenea localizări sunt derutante, lucru care duce la întârzierea diagnosticului şi la diminuarea şanselor de supravieţuire, căci acestea depind în mare măsură de rapiditatea cu care se instituie tratamentul.

„De foarte multe ori, durerile abdominale în general sunt puse pe seama unor tulburări digestive. Este bine să ne cunoaştem problemele medicale pentru a putea intui sursa durerii. Dacă, de exemplu, eşti cardiac sau prezinţi factori de risc pentru boli cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea sau un nivel ridicat al grăsimilor în sânge (colesterol şi trigliceride), ar trebui să iei în calcul posibilitatea ca o durere apărută în segmentul superior al abdomenului să aibă origine cardiacă, şi nu digestivă", mai spune medicul Călin Ciubotaru.

Nu ignora tusea tabagică!

Dacă eşti fumător, probabil că ţi se pare normal să tuşeşti. „Tusea tabagică poate să nu mai fie tabagică la un moment dat. Aproape 90% din cazurile de cancer pulmonar apar la fumători, aşa încât trebuie luată în calcul posibilitatea ca tusea să ascundă această maladie.

Ţigara este şi principala cauză a BPOC-ului (bronhopneumopatia obstructivă cronică), o boală care provoacă insuficienţă respiratorie şi care pune viaţa în pericol", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru. Specialistul mai precizează că tusea poate fi şi un simptom al insuficienţei cardiace. Ea este, în asemenea cazuri, uscată şi persistentă.

Totuşi, tusea nu trebuie să ne alarmeze întotdeauna. De exemplu, ea poate fi efectul advers al unei clase de medicamente antihipertensive numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, din care fac parte câteva medicamente foarte frecvent prescrise în lume şi în România. Este vorba despre captopril şi despre enalapril. O altă problemă mai puţin gravă pe care o poate semnala tusea este refluxul gastroesofagian.

Indiferent de cauza pe care o suspectezi că se află la originea tusei, este bine să mergi la medic pentru un diagnostic exact şi pentru un tratament prompt.

Absenţa menstruaţiei, nu neapărat o sarcină

Pentru majoritatea femeilor de vârstă fertilă şi active sexual, absenţa menstruaţiei este sinonimă cu sarcina. În realitate însă, amenoreea (cum este numită medical această problemă) poate avea multe alte cauze: tulburări endocrine, tumori ovariene, sindromul ovarului polichistic, menopauză precoce (instalată până în 35 de ani), anorexie, administrarea de medicamente chimioterapice şi altele.

Nici greţurile matinale nu sunt întotdeauna semn de sarcină. Ele indică uneori existenţa unei pietre la vezica biliară sau pot fi consecinţa scăderii nivelului glicemiei peste noapte. După masa de dimineaţă, nivelul zahărului în sânge se reglează şi greaţa dispare. Acest simptom poate avea şi cauze psihologice.

O persoană anxioasă sau stresată, care ştie că ziua ce tocmai începe va fi una dificilă, poate simţi că are „nervi la stomac", pe care-i resimte sub forma unei stări de vomă.

Răguşeala ar putea fi semn de noduli

Majoritatea dintre noi consideră că vocea răguşită este dată de infecţiile respiratorii de tipul laringitei. Mai ales dacă eşti cântăreţ, actor, profesor sau ai o altă meserie care-ţi solicită vocea şi ai răguşit, ar trebui să iei în calcul şi posibilitatea ca răguşeala să fie cauzată de un nodul pe coardele vocale. Este bine să ştii că el poate deveni, în timp, malign, aşa încât n-ar trebui să ignori simptomul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite