Simptomele grave pe care bărbaţii tineri le ascund

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, tot mai mulţi tineri au probleme de erecţie, constată că nu pot avea copii sau chiar urinează cu sânge, dar trec prea uşor cu vederea peste aceste manifestări, atrag atenţia specialiştii

Nimic nu este mai bine ascuns de un bărbat decât problemele intime, observă din ce în ce mai des medicii urologi. Nici măcar sângele în urină nu-i convinge pe mulţi dintre ei să ceară ajutorul unui specialist. „Unii sunt de-a dreptul inconştienţi. De exemplu, dacă un bărbat observă că urinează cu sânge, iar a doua zi urina este limpede, momentul este trecut cu vederea. Şi nimic nu este mai periculos decât urinarea cu sânge! Poate ascunde o tumoare“, subliniază profesorul doctor Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ din Bucureşti.

Acele probleme care nu pot fi ascunse

Un an întreg a ascuns G.P., un tânăr de 32 de ani, faptul că aproape în fiecare dimineaţă vedea în vasul de toaletă un firişor roşu, din ce în ce mai pregnant. „Nu a spus nimănui, nici familiei, nici măcar prietenei lui. A venit la cabinet de-abia după acest an în care şi-a ascuns manifestările, când am depistat o tumoare la rinichi. O tumoare îngrozitoare, uriaşă“, povesteşte medicul Petrişor Geavlete. 

Am foarte multe cazuri de tineri care se neglijeaza şi vin la consult când e prea târziu. Prof. dr. Petrişor Geavlete, medic urolog

Din cauza complicaţiilor apărute în acest interval de timp şi din cauza dimensiunilor tumorii, operaţia de îndepărtare a acesteia a fost foarte grea. O simplă vizită la medicul urolog după primele picături de sânge în urină ar fi schimbat total situaţia, spune specialistul. De altfel, medicul ţine să demonteze mitul conform căruia bărbatul trebuie să meargă la medicul urolog doar după ce a împlinit 45 de ani. Într-adevăr, afecţiunile prostatei sunt mai frecvente după această vârstă, dar sunt nenumărate alte probleme de sănătate urologică al căror risc de a da peste cap întreaga viaţă a bărbaţilor este mare. 

Dacă urinarea cu sânge, numită în termeni medicali hematurie, poate fi ascunsă de partenera de viaţă, disfuncţiile erectile nu pot fi ţinute secrete. Aproape fiecare bărbat are sau a avut o problemă cu erecţia. Un studiu din 2006 demonstra că 3% din bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani au disfuncţii erectile. Până în 35 de ani, bărbaţii au disfuncţii erectile în proporţie de 10%, iar peste 35 de ani, mai ales în cazul celor care se apropie de vârsta de 50 de ani, proporţia creşte la 22%.

De altfel, acestea sunt şi situaţiile în care bărbatul ajunge aproape întotdeauna la medicul urolog, mai ales atunci când este adus de parteneră. „Foarte puţini bărbaţi vin la controale urologice de rutină. Iar dintre aceştia, aproape toţi vin la insistenţele partenerelor de viaţă. În general, ei nu vin la medic de bunăvoie, motivând lipsa timpului. În plus, mulţi sunt sfioşi“, precizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

Problemele de erecţie pot fi un bun indicator al stării generale de sănătate a bărbatului, spune specialistul. Dacă până nu demult se credea că disfuncţiile erectile la tineri sunt cauzate mai ales de problemele psihologice şi mai puţin de cele funcţionale, astăzi percepţia s-a schimbat. Tot mai multe afecţiuni care în trecut îi afectau în special pe oamenii de peste 50-60 de ani au început să apară la tineri de 30 de ani. Este vorba despre diabet zaharat, despre hipertensiune şi despre alte afecţiuni cardiovasculare, dar şi despre insuficienţa hormonală, potrivit medicului Geavlete.

image

Toate acestea îşi pun amprenta asupra vieţii sexuale uneori chiar mai devreme decât asupra restului organismului. Aşadar, atunci când se constată o problemă de erecţie, tânărul trebuie să consulte imediat medicul. Tratamentul disfuncţiilor erectile ţine de problema care le provoacă. Poate fi tratament medicamentos, hormonal şi chiar chirurgical în cazurile grave, când, de exemplu, o tumoare poate fi responsabilă de lipsa erecţiei.

Tot mai multe modificări ale spermei

Numărul cuplurilor infertile a crescut foarte mult în ultimii ani, dovadă fiind nenumăratele solicitări de reiniţiere a Subprogramului Naţional de Fertilizare in Vitro. Atunci când un cuplu constată că nu poate avea copii, după multiple încercări vreme de peste un an, aproape întotdeauna se trage concluzia că de vină e femeia. 

E încă încetăţenită această idee în mintea oamenilor: că infertilitatea e mai mult o problemă feminină. Dar cele mai importante studii din ultimii ani au demonstrat că şi bărbaţii, şi femeile împart vina în mod egal. Ba chiar bărbaţii ar avea o responsabilitate mai mare“, subliniază profesorul doctor Petrişor Geavlete.

Cauzele infertilităţii masculine sunt cel puţin la fel de multe şi de complexe ca în cazul celei feminine. De aceea, atunci când cuplul constată că are probleme în a concepe un copil, este extrem de importantă şi evaluarea spermei. „Bărbaţii ajung la medic în faze tardive. Iar la noua generaţie observăm şi mai multe modificări impresionante de structură a spermatozoizilor. Din păcate, nu se ştie exact care este cauza. Aşadar, spermograma este foarte importantă. Ea ne spune foarte multe despre modificările de număr şi de structură a spermatozoizilor“, precizează prof. dr. Geavlete.

Nevoia presantă de a merge la toaletă

Nu numai bărbaţii trecuţi de 50 de ani se confruntă cu problema nevoii urgente şi frecvente de a merge la 

toaletă, chiar de mai multe ori pe noapte, aşa cum vedem în reclame. Această tulburare poartă numele de incontinenţă urinară şi afectează mulţi bărbaţi tineri. 

La tineri, incontinenţa urinară ascunde o problemă care se numeşte micţiune imperioasă. Bărbatul are senzaţie de urinare şi trebuie imediat să ajungă la toaletă. Dacă nu ajunge, pierde câteva picături. Această micţiune imperioasă este un simptom al unei boli foarte frecvente în cazul tinerilor, numită vezică hiperactivă. Există tratamente, medicamente pentru aşa ceva, dar cel mai important lucru este diagnosticul. Fiindcă această urinare deasă poate să apară şi în cazul tumorilor“, avertizează prof. dr. Geavlete.

Potrivit specialistului, contracţiile involuntare ale vezicii urinare, care contribuire la eliminarea accidentală de urină, pot fi cauzate de maladii ca: infecţiile de tract urinar, disfuncţii ale tranzitului intestinal (constipaţia prostatică – o inflamaţie infecţioasă a prostatei), diverse boli neurologice care împiedică transmiterea semnalelor nervoase cerebrale (accidentul vascular cerebral, de care nu sunt scutiţi nici tinerii), litiaza renală sau vezicală (pietre la rinichi sau pietre de la rinichi blocate în vezica urinară). Alte cauze ar mai fi diversele medicamente, ca antihistaminicele sau cele contra răcelii şi gripei, şi chiar medicamentele pentru diabetul zaharat sau pentru scleroza multiplă.

Bolile moderne ale sexului tare

„Trăim astăzi într-o perioadă de libertate din toate punctele de vedere, inclusiv de libertate sexuală. Partea asta a adus cu ea şi o patologie specifică, mai ales pentru tineri. Unul dintre necazuri este posibilitatea de transmitere a foarte multor boli sexuale. 

Bolile care înainte puneau probleme grave, cum ar fi gonoreea sau sifilisul, acum au scăzut în frecvenţă, mai ales când le comparăm cu alţi germeni, să le spunem «moderni». De exemplu, Chlamydia. Sunt enorm de multe cazuri de infecţii cu Chlamydia, de Mycoplasmă sau de Ureaplasmă. Aceştia sunt nişte germeni transmisibili doar prin act sexual şi sunt foarte frecvenţi. Păcatul lor este că nu se prea descoperă la urocultura clasică“, avertizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

Chlamydia trachomatis este o infecţie bacteriană care se transmite prin contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din toată lumea. Afectează uretra la bărbaţi şi uretra, canalul cervical şi organele reproductive la femei. Mai poate infecta şi rectul, suprafaţa oculară şi pleoapele. „Atât Chlamydia, cât şi Mycoplasma şi Ureaplasma dau inflamaţii ale uretrei, afectează vezica urinară şi prostata. Sunt un 

dezastru! Sfatul meu este că trebuie, neapărat, să se folosească protecţia“, spune prof. dr. Petrişor Geavlete.

HPV, periculos şi pentru ei

Deşi infecţia cu virusul papiloma uman (HPV) este considerată un pericol mai ales pentru femei, nici în cazul bărbaţilor nu este inofensiv, atrage atenţia specialistul. De altfel, peste 50% din bărbaţii activi sexual pot fi purtători şi transmiţători ai acestui virus. 

Infecţia cu HPV poate creşte riscul de cancer genital şi în cazul bărbaţilor. Aproape 30 de tulpini HPV sunt asociate cu cancere anale sau peniene. Totuşi, aceste două tipuri de cancer sunt destul de rare, mai ales la tinerii cu un sistem imunitar puternic. Riscul de cancer anal este de 17 ori mai mare în cazul homosexualilor sau bisexualilor activi sexual. În plus, multe tulpini de HPV dau naştere negilor genitali, denumite medical „vegetaţii veneriene“. Apar pe interiorul coapselor,  pe scrot sau chiar în sau în jurul anusului. Negii au aspectul unui nodul, pot fi plaţi sau chiar „înfloriţi“, adică de forma unei conopide.


Citeşte şi:

Doar un sfert din bărbaţii români cu probleme de prostată merg la medic. Complicaţiile fac tratamentul dificil

Cel mai adesea, adenomul de prostată apare la 55-60 de ani, dar manifestările specifice se pot instala mult mai devreme, în jurul vârstei de 30 de ani, avertizează specialiştii cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei.

Poveştile celor care au dat naştere unei noi vieţi după moarte, prin recoltarea post-mortem de spermă

E posibilă, nu e chiar ilegală şi poate fi ultima salvare. Chiar ultima. Totuşi, este şi morală? Prelevarea post-mortem de spermă încă declanşează fecunde dezbateri în rândul bioeticienilor, al medicilor şi al legiuitorilor din România. E bine, e rău?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite